Jump to content

Prosty 3-stopniowy system wysladzania


scooby_brew
 Share

Recommended Posts

0408090810.th.jpg

Oto prosty 3-stopniowy system wysladzania. W wiadrze na gorze: woda o temp. ~80°C , ktora ciurkiem splywa do coolera, wysladza slod i powoli splywa do garka. Najtrudniej jest ustawic szybkosc (a raczej powolnosc lol) przeplywu wody aby cala operacja trwala ok. 45 min. i nad slodem utrzymac ok 1-2 cm wody. Temp. wody w wiadrze trzeba ustawic tak, aby po splynieciu do coolera miala ok. 76-82°C.

Edited by scooby_brew
Link to comment
Share on other sites

Tak, ~65°C do zacierania, wyzsza temp do wysladzania. W tym wypadku warzylem Pale Ale, wiec zacieralem przez 60 min w ~65°C.

 

Na zdjeciu jednak jest proces wysladzania a nie zacierania. Dokladnie jest to sposob wysladzania ciaglego (fly sparging). W tym sposobie wysladzania goraca woda splywa z gornego pojemnika (hot liquor tun); w moim wypadku z wiadra postawionym na polce, do pojemnika zacierania (mash tun); w moim wypadku do lodowki turystycznej, przeplywa poprzez slod i go wysladza, i wycieka do garnka postawionego ponizej w zlewie. Woda powina przeplywac bardzo powoli i cala operacja ma zabierac ok. 45 min. Po zebraniu wystarczojacej ilosci warki mozna zaczac proces gotowania.

Link to comment
Share on other sites

W wiadrze na gorze: woda o temp. ~80°C , ktora ciurkiem splywa do coolera
Woda powina przeplywac bardzo powoli i cala operacja ma zabierac ok. 45 min.

Nie ma żadnego podgrzewania wody? Czy przez te 45 minut nie wychłodzi się woda za bardzo? Sprawdzałeś jaką ma temperaturę pod koniec wysładzania?

Link to comment
Share on other sites

Według mnie rozsądnym wynikiem wydajności jest zakres 65-70% (liczone po naszemu). Powyżej trzeba się namęczyć i do tego nigdy nie wiadomo czy nie pogarsza się jakości brzeczki przez zbyt intensywne wysładzanie.

Link to comment
Share on other sites

Według mnie to prawda ;) Czytałem posty chwalące się wydajnością większą niż 80% (liczone po naszemu :) ) wszystko byłoby ok, tylko jak to możliwe by uzyskać realną wydajność rzędu 105% :)

Link to comment
Share on other sites

No warto zwrócić uwagę na wydajność, jeśli wychodzi bardzo niska (45-55%) bo z tego by wynikało, że coś jest nie tak w naszym sposobie zacierania czy wysładzania. Ale należy pamiętać, że czym więcej tym niekoniecznie lepiej.

Link to comment
Share on other sites

No warto zwrócić uwagę na wydajność, jeśli wychodzi bardzo niska (45-55%) bo z tego by wynikało, że coś jest nie tak w naszym sposobie zacierania czy wysładzania. Ale należy pamiętać, że czym więcej tym niekoniecznie lepiej.

Nie odpowiedziałeś na pytanie ;)

Link to comment
Share on other sites

Dlatego ja się nie przejmuję wydajnością, tylko pytam o to czy się miesza zacier w środku.

Podczas filtracji z wysładzaniem ciągłym? Nie należy mieszać, zmniejsza to wydajność i zwiększa ekstrakcję tanin i lipidów.

Edited by coder
Link to comment
Share on other sites

hej

 

a w tym coolerze to nie okolo 65°C powinno byc?

sorki za to ;)

 

 

a jesli chodzi o Temerature wysladzanie (czyli sparging) to wedlug Palmera, w rozdziale Getting the Wort Out (lautering) o podrozdziale jest napisane,ze temp wody nie powinna byc wieksza jak 77°C. a jezeli bedzie to tanina z lupiny stanie sie bardziej rozpuszczalna a to powoduje astringency -> i to za bardzo nie wiem co jest procz tego,ze jest w ustach jakis tam posmak czy co....

 

no nic, czyli moze byc temperatura wyzsza tak?

 

sorki za zagmatwany post troche...

Link to comment
Share on other sites

ok ale scooby napisal aby po splynieciu miala 76-82,co sie miesci do 77 ale powyzej to juz nie. wiec wiesz,nie chce zawracac gitary i tak dalej ale wiesz,jak to jest z temp za duza to cos sie tam stanie,za mala to cos innego sie stanie, a Palmer radzi aby bylo to do 77 wiec skoro kolega Scooby pisze inaczej chcialbym wiedziec czy moze to byc czy nie moze :/ a sie pytam bo juz niedlogo dostane drozdzaki i bede robil swoje pierwsza warke z zacieraniem.a to wszystko po wizycie u ciebie Makaron. niezle,niezle.....:/;):D

Link to comment
Share on other sites

Robiłem kiedyś eksperymenty, wysładzając wrzątkiem z termomoetrem wetknietym w młóto i temperatura nie przekroczyła 80*.

Z drugiej strony ktoś niedawno pisał, że wysładzał zimną kranówką i nie miał spadku wydajności.

Tak, że temperaturą wody wysładzającej nie ma sie co za bardzo przejmować, choć lepiej, żeby była za niska niż za gorąca.

Link to comment
Share on other sites

Niektóre rzeczy mają znaczenie w przypadku przemysłowej ilości. Jak ty zmniejszysz wydajność o 5% to nic się nie stanie, w końcu użyłeś 4-5kg słodu i 5% nie ma wielkiego znaczenia. Ale jak zasyp składa się z 2500kg to strata 5% już jest wymierną stratą. Do tego jak w browarze warzą 12 warek na dobre to już mówimy o stratach pokaźnych.

Link to comment
Share on other sites

ok,wydajnosc.

 

ale przeciez temperatura wplywa na nia,co nie?

 

wiec dlaczego domowi uzytkownicy robia takie rzeczy, o ktorych, inni nie wspominaja,choc maja rowniez duze doswiadczenie?

a przeciez browary napeno tez jakos tam eksperymentuja (oczywiscie z mniejsz iloscia calego towaru).Moga sprawdzic rozne drozdze itp itd.

 

a skoro ktos uzyl zimnej wody do wysladzania i wydajnosc sie nie zmienila, to dlaczego browary tak tez nie robia? przeciez jest taniej zalac zimna wode anizeli ja podgrzewac...

 

a zdaje mi sie,ze napewno ta metode tez wyprobowali i cos jednak im nie pasowalo...

 

 

sorki,ze tak do tej zimnej wody cigle pisze, ale spodobal mi sie przyklad. i sorki za zawracanie gitary,poprostu jestem ciekaw i tyl. nie chce nikogo ani obrazic ani zdetronizowac itp itd. :/;):D

Link to comment
Share on other sites

To był jeden raz, i facet pewnie trochę na wyrost napisał o niezmienionej wydajności, pewnie jakby dobrze zmierzyć to by wyszło , że jednak się zmniejszyła. Chociaż z drugiej strony jak wysładzałem wrzątkiem, to ani trochę nie urosła.

 

Zimna woda powoduje zmniejszenie temperatury filtratu - filtracja może sie zatkać, a także dłużej trzeba podrzewać brzeczkę do zagotowania, więc raczej nie radzę tego stosować na co dzień. Po prostu jak się zdarzy, że woda nam ostygnie do 60* to nie ma co panikować, można ją śmiało wlać.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.