Skocz do zawartości
jackson

APA w kierunku pacyfiku - prośba o ocenę

Rekomendowane odpowiedzi

Wyklikałem sobie coś takiego w Brewtarget, wzorując się trochę na gotowym przepisie z programu na APA i podmieniając chmiele.

Cel to około 12-13 BLG i smak w kierunku Artezana Pacific PA, ale niekoniecznie kopia. Mocno pożądane są tropiki i sosna.

 

Zacieranie w lidlu, warka 20-22l, bez chłodnicy (zlew z wodą przez noc), rano pewnie doleję trochę wody, żeby zbić temperaturę i rozcieńczyć do ~12 BLG

 

Pale ale Strzegom 4kg

Pszenica Strzegom 1kg

Chateau Aroma 0,25 kg (castle malting)

 

Wrzut ziarna do 14L, 55 C, 5 minut i jedziemy:

 

Zacieranie:

60 min, 67 C

15 min, 74 C

i filtracja

 

 

Chmielenie:

 

60' Simcoe 15g

30' Citra 10g

15' Citra 10g

 

0' Citra 10g

0' Simcoe 15g

 

Po zlaniu na cichą, chmielenie na zimno 7 dni:

Citra 20g

Simcoe 20g

 

 

Wg brewtarget wychodzi 12,9 BLG, 38,9 IBU,

 

Drożdże US-05, albo Mauribrew Ale Y514. Do fermentacji zrobię pudło ze styropianu, bo zostało po budowie ;)

Plan ambitny, to pod koniec cichej nawrzucać zamrożonych petów do pudła, żeby trochę sklarować tą zupę.

 

Teraz pytania:

 

1. Będzie coś z tego? Ma sens ta pszenica i aroma, czy zastąpić monachijskim dla koloru?

2. Czy chmielenie jest w miarę ok? Czy te wrzuty na 0' będą miały sens?

 

Będę wdzięczny za uwagi :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja sypię pszenicy do (A)(I)PA, ale mniej - mam w planach takie NZPA i zasyp miałbym podobny, ale tak po pół kilo pszenicznego i jasnego karmelu 30EBC do tej bazy pale'owej a do chmieli dołożyłbym jeszcze Pacificę i może zmniejszył odrobinę lub przesunął więcej na cichą z pozostałych chmieli...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pszenicę dodałem instynktownie, bo naczytałem się o lepszej pianie dzięki niej, więc ilość na pałę dobrałem ;) Pacifica nie ma niestety w moim najbliższym sklepie, więc zostałbym chyba przy tych, ale też myślę czy nie przesunąć obu 0' na cichą.

 

3. Jak to może bez chmielu na cichej smakować? Będzie zapach, czy niekoniecznie?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bez chmielenia na zimno nic z tego nie wyjdzie. Nie uzyskasz takiego aromatu. Zerknij na piwo Californication w podpisie moim. Użyłem chyba innych chmieli niż Artezan , więc i aromat troszkę inny Nie sugeruj sie rodzajami chmieli które ja użyłem , to była głupota z mojej strony :) Ale chciałem uzyskać mniej więcej takie piwo jak Ty i się udało.

Edytowane przez pepek84

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A jest sens zacierać 15 min w 74 C. Nie lepiej od razu zrobić wygrzew? Nie wiem czy po 60 min. w 67 C będzie co przerabiać na dekstryny w 74 C?

Edytowane przez mat

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

pepek84 - na bogato z tymi chmielami pojechałeś ;) Pomysł na to piwo wyszedł od Simcoe Single Hop, ale chcę dorzucić Citry, żeby było ciekawiej, chociaż nie mam pojęcia jak jeden i drugi smakuje ;) Ilość i dawki dobrałem tak, żeby zamówić po 50g jednego i drugiego i jakoś go utopić w tej brzeczce.

 

mat - to miał być wygrzew, ale temperatury pomyliłem :)

 

 

 

jeszcze jedna sprawa:

 

Gipsować?

Sypać mech?

Edytowane przez jackson

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mech możesz dać , w modyfikacje wody bym się nie bawił , chyba że znasz dokładnie skład wody na której teraz warzysz.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

znam, na stronie swojego zwiku mam podane parametry. Do ESB dodawałem gipsu zgodnie z przepisem, ale nie wiem na ile on zmienił sytuację :)

 

mam wodę średnio twardą (250 mg CaCO3) pH 7,3

Edytowane przez jackson

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

1. Tego aroma nie znam. Pszenica ma sens. Standardowo radzi się, żeby słód pszeniczny w takich piwach był na poziomie 10%, ale jeśli wrzucisz tyle co w przepisie to też będzie dobrze.

 

2. Chmielenie delikatnie bym zmodyfikował:

60' Simcoe 20g

20' Citra 10g

10' Citra 10g

0' Citra 10g

0' Simcoe 10g

na zimno (4 lub 5 dni zamiast 7)

Citra 20g

Simcoe 20g

Ale to tylko moje fanaberie - jak zrobisz po swojemu to też będzie ok.

 

Rozważyłbym dokupienie jeszcze 50g chmielu. Przy 13blg piwo ma już na tyle dużo ciała, że spokojnie można sypnąć 150g. Na pewno aromat na tym zyska.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zmień zasyp. Aroma tu nie pasuje w takich ilościach. Zamiast tego daj 10% karamelowego. Pszenicznego możesz się pozbyć, albo go zmniejszyć do ok. 10%. IBU daj 30-45, nie daj za dużo chmieli na dry hopping (0-25g) bo to ma być APA a nie IPA.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W czym przeszkadza pszenica i dry hoping w APA?

 

Robiłem i zasyp z 20% pszenicznego i 50g chmielu na dry hoping w APA. Nic nie wybuchło.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

I nic nie wybuchnie. Ale jak chcesz mieć APA a nie IPA to daj mniej na dry hopping. A słodu pszenicznego w Pale Ale tradycyjnie daje się ok 10% dla piany I dla lżejszego smaku, ale to bardziej w angielskich pale ales a nie w amerykańskich.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W czym przeszkadza pszenica i dry hoping w APA?

 

Robiłem i zasyp z 20% pszenicznego i 50g chmielu na dry hoping w APA. Nic nie wybuchło.

 

Ale czy to było APA czy tylko się tobie tak wydawało? ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki panowie. Jutro przeliczę jak będę miał dostęp do programu. Zostać przy tych 100g chmielu, tylko zmienić dawki w czasie(częściej i mniej np)? Chcę uzyskać tropiki i żywicę, ale nie musi to być radykalne piwo.

 

scooby, z karmeli 0,5kg cara-amber weyermanna może być?

 

----------

edit:

 

Przemodelowałem zasyp:

 

Pale ale 4.5 kg

Pszeniczny 0.5 kg

Cara-amber 0.5 kg

 

Chmielenie:

 

60' Simcoe 15g

30' Citra 10g

15' Citra 10g

0' Citra 10g

0' Simcoe 10g

 

dry:

10g Citra, 10g Simcoe

 

Total: 75g chmielu

 

BLG 12,9, IBU 38,8

 

Będzie dobre?

Edytowane przez jackson

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

czyli u nas raczej Caramunich III lub karmelowy 150 ;)

 

Pozwoliłam sobie wrzucić do Beersmitha, kolor wychodzi jak najbardziej poprawny ze słodem caraamber :)

Edytowane przez moria

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki, pozostaje zrobić zakupy i zobaczymy co wyjdzie :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×