Jump to content

Recommended Posts

Hej!

Własnie powoli zabieram się do uwarzenia 1. warki.

Planuję uwarzyć AIPA na delikatnie zmodyfikowany zestawie AIPA z Twojegobrowaru.pl:

 

Zacieranie:

Pale Ale 4,8 kg

Crystal 150 0,4 kg

Aroma 0,2 kg

 

67st - 75 min

78st - 5 min

 

wysładzanie 80st

 

Gotowanie:

Bravo 25g - 60 min

Simcoe 10g - 60 min

Cascade 20g - 15 min

Galaxy 25g - 10min

Cascade 25g - 5min

Simcoe 25g - 3 min

 

Cascade 20 i Simcoe 20g na zimną.

 

Co myślicie o takim zestawie, może jeszcze jakoś zmodyfikować. Rozmyślam dodanie jeszcze jałowca na cichą ale nie za bardzo wiem ile dla dobrego efektu.

 

Jałowca nie dodałem.

Niestety podczas gotowania ciut wykipiało.

na burzliwą poszło ok 17,5 l

ekstrakt 16 Blg

po tygodniu zeszło do 5 Blg i przelanie na cicha z dodaniem chmielu w granulacie j.w.

Degustacje próbek wykazują, że jest chmiel :)

A tak się prezentuje się:

width=100https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-ash4/1231153_550779148309182_1384377292_n.jpg[/img]

kurcze nie wiem jak się robi miniaturkę :(

Edited by Maciu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, już się zaciera :) Nie będę dawał jałowca i receptura jak w pierwszym poście. Mam tylko wątpliwość czy jest sens aż 90' w 67 st czy wystarczy do negatywnej próby jodowej?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wystarczyło by 60 min w 68 C i potem wygrzew. BTW fajne piwka zdegustowałeś :).

Edited by mat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 2. Polski Bitter

 

Słodownia Strzegom - pale ale 4,300 kg

Słodownia Strzegom - karmelowy 600 200,000 g

 

Zacieranie: 66 st 60 -75 min - 14l

Wygrzew: 78 st 5 min

 

Wysładzanie 80 st - 15 l

 

Chmielenie:

Lubelski 20,000 g Gotowanie 60,000 min

Sybilla 40,000 g Gotowanie 60,000 min

Lubelski 15,000 g Gotowanie 30,000 min

Lubelski 20,000 g Gotowanie 3,000 min

 

Sybilla 6,0% 25,000 g Chmielenie na zimno 0,000 s

 

Drożdże suche S-04

 

 

Jako, że żółtodziobek ze mnie proszę o Wasze zdanie i ew. wskazówki.

 

Uwarzono 30.08.

Wszystkie parametry jak założono - 13 Blg, 20 l, Fermentacja przebiegła bardzo szybko - piana na drugi dzień była już opadnięta. Za niedługo zlewam na cichą.

09.09 - zlane na cichą, dodany chmiel. 4 Blg

15.09 - butelkowanie, 3 Blg

Edited by Maciu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za jakiś tydzień, no może niecały planuję rozlew mojego Franiodnego do butelek :) Zerknąłem dziś do wiadra a na powierzchni chmiel sobie pływa - dodany na cichą w piątek 09.08, Trochę mnie to zmartwiło bo myślałem że po tygodniu już na dno powinien opaść. Mam nadzieję, że nie utrudni mi to rozlewu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to pierwsza warka od dziś w butelkach. Choć podczas rozlewu przeszła myśl żeby nie spuścić całego piwa do kanału. Otóż po otwarciu fermentora uderzył mnie jakby kwach... to wołam żonę a ona, że śmierdzi jak wszystkie te Twoje chmielowe piwska (w sensie te, które namiętnie pijam). Po powierzchni pływało jednak dużo chmielu i unosił się osad typu "na zimnej herbacie". Mam nadzieję że rozlanie nie było odłożeniem egzekucji. Smutno było pierwsze własne piwo spuści w kiblu :( W skosztowanej próbce kwasu nie wyczułem.

 

Dziś 26.08.2013 nie wytrzymałem i wziąłem małą butelczynkę na testa i .... już jest pyszne! Jestem zadowolony z mojego pierwszego piwka!

Edited by Maciu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 3. Sweet Stout

Słody:----------------

3.000 kg Słodownia Strzegom - pilzneński (45.45%)

1.000 kg Słodownia Strzegom - monachijski II (18.18%)

0.700 kg Słodownia Strzegom - pale ale (18.18%)

0.500 kg Słodownia Strzegom - czekoladowy 400 (7.27%)

0.230 kg Słodownia Strzegom - pszenica prażona (5.45%)

0.200 kg Oats, Flaked (3.64%)

0.100 kg Słodownia Strzegom - karmelowy 600 (1.82%)

Zacieranie: 66 st

Wygrzew: 78 st 5 min

gotowanie

15.0 g Simcoe - 60 min

10.0 g Lubelski - 15 min

10.0 g Simcoe - 0 min

500g Laktoza - 15 minut

150g Kawa mielona - 3 minutyfermentacja:Safale S-04 wysępione od banity12

 

[23.10.13]Dziś w końcu warzenie... niestety z braku czasu długo musiała warka owa poczekać. MIejmy nadzieję, że co się odwlecze to nie uciecze ;)

[11.11.13] Świąteczny rozlew :)

Edited by Maciu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 4. Belgian IPA - wstępnie

================================================================================

Zacieranie:

3,0 kg Słodownia Strzegom - pilzneński

3,1 kg Słodownia Strzegom - pale ale

0,2 kg Biscuit Malt Grain

0,25 kg Castle Malting - Château - Cara Blond®

 

temperatura: 68st czas: 70 minut

wygrzew: 78st

 

Gotowanie:

 

15 g Bravo 60 min

20 g Cascade 30 min

20 g Cascade 20 min

20 g Galaxy 20 min

20 g Galaxy 10 min

250 g Cukier kandyzowany 10min

 

na zimno chmielenie:

20g Simcoe

15g Cascade

 

Drożdże:

Mangrove Jack's M27 Belgian Ale - 1 saszetka(10g)

 

Warzenie: 23.03.2014

Fermantacja: 28st

Cicha fermentacja: 31.03.2014 23st

 

Rozlew: 07.04.2014 (98g cukru, 0,56l wody)

Edited by Maciu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robilem podobne piwo na tych samych drozdzach, prawie identycznym zasypie tylko inaczej chmielilem(Nelson,Citra). To bylo najlepsze piwo jakie udalo mi sie zrobic, WLP500 daja owocowy profil, ktory doskonale gra z owocowymi chmielami. Bedzie pan zadowolony. Ja w tym miesiacu bede je powtarzal tyle, ze na Wyeast 1214, ktore teoretycznie maja byc tym samym szczepem co WLP500 (z Chimay).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 5. American IPA - Franiodny 2

================================================================================

Zacieranie:

5 kg Słodownia Strzegom - pale ale

0,3 kg Caramel/Crystal 150

0,25 kg Carawheat

 

temperatura: 68st czas: 70 minut

wygrzew: 78st

 

Gotowanie:

 

20 g Simcoe 60 min

20 g Cascade 18 min

20 g Apollo 13 min

25 g Simcoe 5 min

25 g Cascade 3 min

 

na zimno chmielenie:

20g Simcoe

20g Cascade

 

Drożdże:

Safale S-04 - 1 saszetka(11g)

 

Warzenie: 17.05.2014

Fermantacja: 20st

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 6. Polski FES - Murzynek Bambo

================================================================================

Zacieranie:

3,5 kg -- Słodownia Strzegom - pilzneński

2,0 kg -- Słodownia Strzegom - pale ale

0,5 kg -- Słodownia Strzegom - czekoladowy 400

 

0,5 kg -- Słodownia Strzegom - karmelowy 600 (pod koniec zacierania)

0,25 kg -- Słodownia Strzegom - pszenica prażona (pod koniec zacierania)

 

temperatura: 68st czas: 70 minut

wygrzew: 78st

 

Gotowanie:

Lubelski 60,0 g - 60 min

Lubelski 40,0 g - 45 min

Lubelski 20,0 g - 10 min

 

 

na zimno chmielenie:

35g Sybilla

 

 

Drożdże:

Safale S-04 - 1 saszetka(11g)

Edited by Maciu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dlaczego lubelski na goryczkę? Moim zdaniem przy takiej ilości wyjdzie straszna trawa, powinieneś chmielić inną odmianą, marynką, iungą, nawet sybilla lepsza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm, no właśnie, dlaczego lubelski? Prozaiczna przyczyna, mam i muszę zużyć. Zawsze słyszałem dobre zdania o tym chmielu a odkąd jestem tutaj to ciągle o tej trawie słyszę, czy naprawdę jest aż tak strasznie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po dłuuuugiej przerwie wznawiam działalność Maciuwaru

 

Warka 8. Pale Ale - Feniks

 

Zacieranie

================================================================================
Słodownia Strzegom - pale ale   - 4,700 kg      
Castle Malting - Château - Crystal® 150 EBC - 200,000 g    
 
temperatura: 67st
wygrzew: 78st
 
Gotowanie:
================================================================================
 Simcoe 10,000 g - 60,000 min
 Simcoe 15,000 g - 40,000 min 
 Amarillo 10,000 g - 30,000 min 
 Lubelski  10,000 g -  5,000 min 
       
 
Drożdże
================================================================================
 Safale US-05 
Edited by Maciu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 9. Smoked Stout - Pieczony Harcerz

 

Zacieranie

================================================================================
Strzegom - pale ale                          - 2,56 kg      
Bestmalz - Smoked                          - 2,0 kg    
Bestmalz - Roasted Barley           - 0,25 kg
Strzegom - pszenica prażona     - 0,2 kg
Bestmalz - Chocolate                     - 0,1 kg
 
temperatura: 65st
wygrzew: 78st
 
Gotowanie:
================================================================================
 Simcoe 10,000 g - 60,000 min
 Simcoe 8,000 g    - 30,000 min 
 Amarillo 5,000 g  - 30,000 min 
 Amarillo 5,000 g  -  5,000 min 
       
 
Drożdże
================================================================================
 Safale S-04 - 18C
Edited by Maciu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...