Jump to content
Sign in to follow this  
adamsky

Ale ze skórką cytrynową i pomarańczową

Recommended Posts

Zdychając na dzisiejszym upale przypomniało mi się, że piłem kiedyś genialnego Cream Ale z dodatkiem skórki pomarańczowej i cytrynowej. Świetne piwo jak na taki dzień jak dzisiaj - orzeźwiające, cytrusowe, z bardzo świeżą goryczką.

 

Macie jakieś doświadczenia z takimi piwami?

Powinno się to dodawać skórkę podczas gotowania czy raczej na cichej?

Jak dawkować, żeby nie zabić całkowicie chmielowej goryczki i aromatu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przypuszczam, że tak jak w przypadku wita, na koniec gotowania (maksymalnie na 10'-15') i ewentualnie na zimno, podczas gotowania nie widzę sensu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodałem ostatnio do piwa (ok 10litrów) wzorowanego na amerykańskiej pszenicy, 60g skórki (grejpfrut+cytryna+mandarynka) na cztery dni cichej. Aromaty zdominowały całkowicie piwo, ale nie wniosły jakiejś dużej dawki goryczki - bardzo się starałem uzyskać jedynie zewnętrzną warstwę skórek, bez części wewnętrznej.

Do wita dam pewni podobnie, ale jeżeli chciałbym dać to do innego piwa, żeby jedynie wzbogacić aromat, to zaryzykowałbym 1/3 tego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślałem o Ale około 12 blg, chmielone Chinnok, Citra, może Centennial, 20g startej skórki pod koniec gotowania + 20g na cichą (na 20 litrów). Nie powinno zdominować aromatu, ale pewnie zostawi jakiś ślad w piwie.

 

Pasowałoby zrobić w tym roku testową warkę żeby mieć wstępnie przetestowaną recepturę na przyszły rok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po moim doświadczeniu widzę, że nie będę dodawał do gotowania , ale wyłącznie na cichą. Uzyskałem zadawalający efekt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale dodawałeś do gotowania i coś było nie-ok czy dodawanie na cichą w 100% cię zadowala i się nie bawisz w dodawanie do gara?

Share this post


Link to post
Share on other sites

korzen właśnie najwięcej goryczki jest jak napisałeś w wewnętrznej białej części skórki zwanej albedo. Według mnie bardzo dobrze, że nie dodałeś go.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dałem na cichą bo wpadło mi to nagle do głowy - wcześniej taki dodatek był nieplanowany. Miała być taka amerykańska pszenica, ale w ramach wprawek do wita chciałem się przekonać jakie ilości, co wprowadzają. Dałem także pół łyżeczki kolendry na zimno, ale ona nic nie wniosła. W Wicie pójdzie do gotowania

 

Dodatek skórek na zimno jest dla mnie wystarczający, ale nie wiem co wnoszą one podczas gotowania.

Edited by korzen16

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodatek skórek na zimno jest dla mnie wystarczający,

A jak rozwiązałeś problem dezynfekcji? Ja przy swoim wicie dodawałem na koniec gotowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jak rozwiązałeś problem dezynfekcji? Ja przy swoim wicie dodawałem na koniec gotowania

Na 24h do pudełka, w którym miałem skórki, dolałem 50ml spirytusu 70% - tak ponoć działa najbardziej dezynfekująco

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na 24h do pudełka, w którym miałem skórki, dolałem 50ml spirytusu 70% - tak ponoć działa najbardziej dezynfekująco

Ok, podobny sposób jak w przypadku laski wanilii.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W jaki to sposób działa? polewacie skórki czy to działa na zasadzie oparów? Zastanawiam się bo do mojego american wheata chciałem wrzucić trochę malin a boje się, że spirytus wsiąknie w miąsz i trafi z nim do piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak masz dodać papkę z owoców to się ją chyba gotuje.

 

Skórkę z pomarańczy można wymoczyć w 50ml wódki czy rozcieńczonego spirytusu - taka ilość dodana do 20 litrów piwa raczej nie wpłynie na smak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale podczas gotowania nie wylezie czasem cały aromat? Nie chce robić piwa smakowego tylko podobnie jak przy pomarańczy/cytrynie zrobić aromat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.