Jump to content
Sign in to follow this  
Hubson

Prośba o pomoc

Recommended Posts

Czołem wszystkim!

 

Prośba do Was o pomoc w znalezieniu błedu jaki popełniłem zacierając swoja przedostatnią warkę. Piwo bardzo płytko odfermentowało, 4 tygodnie burzliwej w temp. 8 st. C i 2 tygodnie w takiej samej temperaturze. Początkowe BLG 13, końcowe 4 BLG. Po 2 tygodniach przerwa diacetylowa 4dni w temp. 10 st. C.

 

Przepis:

 

27l

Caramel 1kg

Caramunich 1kg

Monachijski 1,5kg

Wideński 3kg

 

Drożdże Munich Lager 2308, starter 2,5l

 

Mash:

 

17l wody

54 st. - 30min

66st. - 45min

Mashout - 10min

 

Ponieważ to moja druga warka na drożdżach płynnych i wchodzę dopiero w startery, podejrzewam, że powodem wysokiego końcowego BLG mogą być: za mały starter, zacieranie lub za słabe napowietrzenie (napowietrzam mieszadłem do farb). Przy burzliwej pod koniec próbowałem kręcić fermentatorem, ale BLG nie spadło nic, po cichej również. Zdecydowanie wolę piwa bardziej wytrawne i nie mam pojęcia gdzie tkwi problem. Jeśli macie jakieś pomysły będę wdzięczny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Raz, te drożdże nie fermentują głęboko. Dwa, spory udział słodów karmelowych w zasypie. Więcej pewnie nie zejdzie.

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moje doświadczenia z munichami są takie, że one nie schodzą za nisko. Co prawda 4 z 13 to faktycznie mało ale nie spodziewałbym się więcej jak 3- 3,5°Blg. Więc nie powinieneś chyba zbytnio się przejmować, ważne, żeby piwo było smaczne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli drożdże, to się trochę wyjasniło, bo już zaczynałem szukać dziury w całym. Dalszą "walkę" odpuściłem, bo musiałem zwolnic lodówkę na Hefe-weizena z przepisu Anteksa, piwo poleciało do kega i w butelki. Zobaczymy jak będzie smakować za miesiąc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powitać :beer:

 

To moj pierwszy wpis i mam nadzieje, że bedzie ich coraz wiecej.

Jednak nie koniecznie chciałbym żeby były ona spowodowane problemami przy kolejnych warkach... :P Także witam!

 

Problem polega na tym, że nie wiem czy już mogę butelkować..

 

Piwo, które uwarzyłem to zestaw surowców na Przeniczne Ciemne 12'BLG (20L) z twojbrowar.pl.

Brzeczka przed zadaniem drożdży (Fermentis Safale US-05) wyszła mi 13'BLG ,fermentacja po planowanych 10 dniach stanęła na poziomie 4'BLG..

Przetrzymałem ją jeszcze 10 dni ale nadal jest 4'BLG..

Podejżewam ,że już nic tu sie nie wydaży i mogę butelkować ale pytanie ile dodać cukru do refermentacji w butelce ???

Share this post


Link to post
Share on other sites

witaj;

ściągnij sobie jakiś słownik do pól tekstowych, żeby sprawdzał Ci ortografię, bo trochę razi w oczy... Uzupełnij profil, odznacz się na mapce, etc.

 

Jeśli po 10 dniach nic się nie zmienia - można butelkować. Możesz sobie przygotować syrop - rozpuszczasz 120g sacharozy w 1l wody, gotujesz, ochładzasz i mieszasz z piwem bezpośrednio przed butelkowaniem.

Jeśli chcesz używać sacharozy bezpośrednio - warto kupić miarkę. W Twoim przypadku użyłbym 3g na butelkę, może trochę więcej do 4g, jeśli przewidujesz szybkie spożycie (np. w ciągu miesiąca)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki, wyjeżdżam w pon. na tydzień i wolałem rozlać piwo wcześniej.

Teraz jestem pewny, że już mogę..

 

Dzięki wielkie!

 

Za ortografię sorry, poprawie się.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.