Jump to content
Sign in to follow this  
cemik1

Chmielenie piw długo leżakujących

Recommended Posts

Do napisania skłoniły mnie tematy najmocniejszego uwarzonego piwa i konkursu na portera bałtyckiego. Wyciągnąłem z piwnicy i zdegustowałem 2-4 letnie portery i BW. Wszystko przechowywane w temperaturze 8 stopni. I co? I nici z wysłania na konkurs starych porterów. Aromat chmielowy uleciał zupenie. Goryczki tylko ślady. W trakcie przechowywania doszło wiele nowych aromatów i smaków. Nie jestem dobrym opisywaczenm, ale generalnie wszystkie poszły w kierunku ciężkich południowych win np. porto. Dla mnie bardzo wartościowe i smaczne, ale nie w stylu. Zaplątało się też 18 miesięczne IIPA ciężko przecież chmielone ,w którym zupełnie nie odnalazłem aromatów a goryczka nie była na też na jakoś wybijającym sę poziomie.

I to dochodzimy do właściwego pytania. Można znaleźć programu czy arkusze kalkulacyjne do obliczania IBU zależnie od ilości i parametrów chmielu oraz czasu gotowania. Dotyczy to goryczki. Co do aromatu,nie znam takich narzędzi i miar. Czy jest jednak pomoc, po zastosowani której mozna ocenić chmielowe parametry piwa po dość długim czasie przechowywania? Na przykład wpisujemy tam czas i temperaturę, A może macie jakieś własne doświadczenia i sugestie w tym temacie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm, piwa długo leżakujące nie potrzebują chmielowego aromatu, tam istotny jest bukiet wynikający m.in ze starzenia się piwa. Porter jak najbardziej do takich piw się zalicza, czego nie można powiedzieć o AIPA i IIPA wg mnie to piwa do szybkiej konsumpcji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Porter, cytat z wiki: "Bogate aromaty słodowej słodkości, często z nutami karmelowymi, toffi, orzechowymi, głęboko tostowymi i/albo lukrecji. Profil estrowy i alkoholowy umiarkowany, oraz aromaty przypominające śliwki, suszone śliwki, rodzynki, wiśnie, porzeczki, okazjonalnie wina i porto. Troszkę cech ciemnych słodów takich jak głęboko czekoladowy, kawowy albo melasy, ale nigdy spalenizny. Brak aromatów chmielowych, Brak kwaskowatości, Bardzo gładki."

 

Za to IPA's to tak raczej do jakichś 3 miesięcy max powinno się trzymać moim zdaniem. To piwo jest warzona głównie dla aromatów chmielowych.

Edited by Mariusz_CH

Share this post


Link to post
Share on other sites

To IIPA podałem tylko jako przykład, jak może ulecieć dość solidne chmielene. Pisałem, że zaplątało się w lodówce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z mojego doświadczenia goryczka z czasem dużo się zmniejsza ale tak gdzieś dopiero po pół roku zaczyna być to odczuwalne, w ponad rocznych piwach powiedziałbym że tak o połowę jest już mniejsza. Aromat chmielowy to już w ogóle ucieka.

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

do usunięcia

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

To IIPA podałem tylko jako przykład, jak może ulecieć dość solidne chmielene. Pisałem, że zaplątało się w lodówce.

Odniosłem sie do tych zdań poniżej, to jak najbardziej pożądane zjawisko więc nie wiem dlaczego miałbyś nie wysłać, chmielowi nic tu do tego ;)

Do napisania skłoniły mnie tematy najmocniejszego uwarzonego piwa i konkursu na portera bałtyckiego. Wyciągnąłem z piwnicy i zdegustowałem 2-4 letnie portery i BW. Wszystko przechowywane w temperaturze 8 stopni. I co? I nici z wysłania na konkurs starych porterów. Aromat chmielowy uleciał zupenie. Goryczki tylko ślady. W trakcie przechowywania doszło wiele nowych aromatów i smaków.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też zaobserwowałem spadek goryczki i zmianę smaku i aromatów. Piwo dojrzewa szybko i szybko też trzeba je wypić. Nie ma co tutaj tworzyć nowej ideologii. Jak się chce trunki na lata leżakować, to jednak wino, miód, a jeszcze lepiej mocniejsze alkohole.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.