Jump to content

Recommended Posts

Lawendowy Witbier

 

Wielkość warki: ~29l

Czas gotowania: 60'

Prawdopodobne IBU: 11,2

 

Zasyp:

 

Pszenica niesłodowana: 2,5 kg

Owies niesłodowany: 0,3 kg

 

Ziarna niesłodowane zostały skleikowane

 

-Słody:

Słód pilzneński: 1 kg

Słód pale ale: 1 kg -skończył się pilzneński

Słód pszeniczny: 1 kg

 

Przerwy:

 

Słody wsypane do wystudzonego kleiku z ziaren niesłodowanych i temperatura ustaliła się na 44°C

44°C - 15'

55°C - 30'

64°C - 15'

72°C - 60'

78°C - filtracja

 

Chmielenie:

 

5g Lubelski (szyszka) - 60'

20g Sybilla (szyszka) - 60'

10g Hallertauer Hersbrucker (granulat) - 10'

 

Pozostałe dodatki:

 

10g Lawenda - 10'

15g Kolendra - 5'

 

Drożdże:

 

gęstwa Brewferm Blanche

 

Uwagi:

 

Wrzucam go do receptur, gdyż TomX powiedział, że powinno się w nich znaleźć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W jakiej postaci była lawenda?

 

Suszone kwiaty lawendy

 

44°C - 15'

Ja mam pytanko w jakim celu zastosowałeś przerwę w 44°C?

 

Znając intensywność lawendy chciałem ją jakoś zbalansować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

44°C - 15'

Ja mam pytanko w jakim celu zastosowałeś przerwę w 44°C?

Co do przerwy ferulikowej w witach ciekawie opisał to Dagome w komentarzu do wpisu na swoim blogu http://www.piwo.org/blog/25/entry-49-303-witbier/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znając intensywność lawendy chciałem ją jakoś zbalansować.

 

I udało się uzyskać goździki w wicie, przy tak krótkiej przerwie ferulikowej?

Edited by Bzdzionek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...