Jump to content

Recommended Posts

dziś warzę krieka a dokładnie Imperial Kriek

zasyp mniej więcej taki :

 

4,5kg pilźnieńskiego

4 kg pszenicy niesłodowanej

50g 3 letniego lubelskiego

5 kg wiśni

 

zacieranie infuzyjne

40min 64 stC

40 min 72 stC

20 min 80 stC

 

warzenie 30 min

 

po ostudzeniu dodam s-33 oraz wiśnie

 

po fermentacji burzliwej dodam starter z osadu z jakiegoś lambica

 

mam mały dylemat czy wiśnie dodać w całości czy je zmiażdżyć ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja do swojego dodałem lekko rozgniecione, tylko na tyle, żeby puściły sok, nie robiłem z nich papki. Jeszcze mam taką uwagę/pytanie, dla czego dodajesz wiśnie do burzliwej, a nie cichej? Myślę, ze podczas burzliwej powstanie z nich dość mocno winny aromat, a na cichej dzikusy przerobią je na dość ciekawe aromaty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja dodaję zawsze już po zadaniu mikrobów. Owoce daję 3-5 miesięcy przed rozlewem. Całą fermentację prowadzę ~12 miesięcy.

 

Wiśnie całe, nie drylowane z pestkami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kończy się sezon u mnie z wiśniami ledwo kupiłem a nie przechowam w zamrażarce. Wiśnie dodam po starcie drożdży. Jak aromat będzie słaby to za rok pójdą na cichą.

dzięki za rady

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...