Skocz do zawartości

Brasserie Lodzermensch


Rekomendowane odpowiedzi

Zasyp pod blonda, drozdze pod saisona. Gestwa leciwa ale ruszyla szybko. 

 

Warka #79 - Blond/Saison

 

Warzone: 18.05.2015

Skład na 13L:

Surowce fermentowalne:

Strzegom pilznenski – 2,5 kg

Platki jeczmienne - 0,3 kg

Carablond - 0,2 kg

Cukier - 0,15 kg

Zacieranie:
60 min 65-61` -> wygrzew

Do fermentora trafiło : 11L litrow, OG 15 blg, wydajnosc ok  85% wg bt 

Chmiele:
Motueka granulat 5g 60`
Nelson Sauvin granulat filtracja

szacowane IBU:  ok 25

Drozdze:

Whitelabs 566 Saison II - gestwa po #72

Edytowane przez Lodzermensch
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #80 - Tripel / Westmalle


Warzone: 22.05.2015


Skład na 12L:

Surowce fermentowalne:

Strzegom pilznenski – 3,2 kg
Cukier - 150g

Miod - 160 g


Zacieranie:
45 min 62-60` -> 15 min 72`-> wygrzew

Do fermentora trafiło : 10 litrow, OG 18 blg, wydajnosc ok 79 % wg bt 

Chmiele:
Iunga granulat 7g 60`
Motueka granulat 23g 15`

+  sporawa garsc pokruszonej kolendry

szacowane IBU:  ok 25

Drozdze:
Whitelabs 530 - gestwa po #76

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Brzmi bardzo ciekawie, ale te 35-40 stopni to tylko przy zadaniu, czy cała fermentacja?

 

Widzialem schemat, w ktorej cala fermentacja byla przeprowadzona w wysokiej temp. 

Trwalo to ok 5-6 dni 

 

Amap, jesli chodzi o wysylke drozdzy to napisze maila do sklepu zapytanie ile by kosztowala wysylka, Wiem, ze sklep wyslal jakas fiolke do US to tym bardziej wysle do Polski.

Podejrzewam ze jesli bedzie nas kilku to wtedy bedzie taniej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #81 - Sorachi Blond


Warzone: 31.05.2015

Skład na 13L:

Surowce fermentowalne:

Strzegom pilznenski – 2,2 kg

Pszenica - 0,3 kg

Cukier - 0,12 kg
Carablond - 0,10 kg


Zacieranie:
45 min 64-60` -> 15 min 72`-> wygrzew

Do fermentora trafiło : 10L litrow, OG 13,2 blg, wydajnosc ok  71% wg bt 

Chmiele:
Motueka granulat 5g 60`
Sorachi Ace granulat 15g 10`

12 g skorki cytrynowej


szacowane IBU:  ok 17

Drozdze:

Whitelabs 530 - gestwa po #76

Edytowane przez Lodzermensch
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Warka #81 - Sorachi Blond

Warzone: 32.05.2015

 

Skład na 13L:

 

Surowce fermentowalne:

 

Strzegom pilznenski – 2,2 kg

Pszenica - 0,3 kg

Cukier - 0,12 kg

Carablond - 0,10 kg

Zacieranie:

45 min 64-60` -> 15 min 72`-> wygrzew

 

Do fermentora trafiło : 10L litrow, OG 13,2 blg, wydajnosc ok  71% wg bt 

 

Chmiele:

Motueka granulat 5g 60`

Sorachi Ace granulat 15g 10`

12 g skorki cytrynowej

szacowane IBU:  ok 17

 

Drozdze:

Whitelabs 530 - gestwa po #76

 

Hej

ta data troszkę duża , udanej warki !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzis w browarze caly dzien pracy, rozlalem warke 76 czyli rozruchowe piwo na WLP 530.

Nastepnie zrobilem 2 blizniacze warki po 10 L, blond, ale nie ma w nich nic specjalnego wiec nie chce mi sie klepac. Tytulem archiwizacji:

 

82 - chmielone na aromat Mosaic, fermentowane bedzie Wyeast 3522 Belgian Ardennes, OG 14,5 blg wydajnosc 79% wg BT

83 - chmielone na aromat Sorachi Ace, fermentowane bedzie Yeast Bay Northeastern Abbey, OG 14,8 blg wydajnosc 81% wg BT

 

Ardeny na gestwie otrzymanej od kolegi spoza forum, tym samym zalicze wreszcie te drozdze. Ogolnie powoli i konsekwentnie realizuje swoj cel jakim jest przetestowanie wszystkich dostepnych komercyjnie belgijskich szczepow Wyeast, Whitelabs + Yeast Bay. Zostaly mi chyba tylko 4 szczepy : Rochefort, Thiriez, Orval i Corsendonk.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Rok temu warzylem sour saisona na wlp670 - bylo to w czerwcu 2014, dzis spijam wlasnie ostatnia butelke, ktora ma aktualnie ok 7-8 miesiecy. Musze powiedziec, ze jest to swietne piwo i nieco zaluje, ze jest to ostatnia butelka biorac pod uwage, ze wlasnie rozpoczyna sie lato i kwasne, zimne piwo pasuje mi wtedy najbardziej. 

 

Co moge powiedziec o tym piwie po blisko 8 miesiacach  - przede wszystkim to, ze profil nie zmienil sie zbytnio w trakcie lezakowania. Cala ta swietna owocowosc jest w piwie nadal , zarowno w smaku i aromacie. Moze jest nieco mniej ananasa, ktory byl bardziej obecny kiedy piwo bylo mlodsze, ale nadal jest duzo cytrusow i cytrynowej kwasnosci, tak jakby do piwa wcisnal ktos nieco soku cytrynowego. Kwasek jest umiarkowany, tzn piwo nie jest przesadnie kwasne ale oczywiscie to jest moja percepcja i moje odczucia.

Prawda jest bowiem taka, ze z kwasnymi piwami jest troche tak jak z AIPA/IPA. Podniebienie pijacego musi z goryczka oswoic, kubki smakowe nauczyc sie przyswajac,pijacy z czasem przyzwyczaja sie do wyzszych poziomow goryczki, tak aby moc piwo smakowac, odnajdywac smaki, niunianse i pic calosc z prawdziwa przyjemnoscia. W rzeczywistosci nikt nie rodzi sie hop headem, niemowlak nie zapija aipa tylko bebiko, potrzeba czasu i przede wszystkim stopniowego probowania by dotrzec do tej granicy, w ktorej to co dla przecietnego czlowieka jest odrzucajaca, ohydna, wykrecajaca pysk ciecza, dla hop heada jest "delikatnym, lekko goryczkowy ipa,w ktorej zdecydowanie za duzo karmelu i brakuje nieco chmielu". I podobnie jest z kwasnymi piwami, trzeba nauczyc sie je pic, zeby mogly one smakowac , zeby cieszyc sie nimi na prawde a nie tylko dlatego 'ze tak wypada i jest modnie'. 

 

Wracajac do piwa - jest cytrusowo, cytrusowo, cytrusowo, funk jest na drugim planie -  delikatny i dosc typowy dla pewnej czesci brettow - nie jest to stajnia ale cos, taka charakterystyczna nuta ktora mi osobiscie kojarzy sie z potem. Brzmi to ohydnie, ale powiedzmy sobie, konska derka to tez nie brzmi jak ambrozja. Te dziwne elementy musza w piwie lezec i je dopelniac a nie nad nimi dominowac by calosc pilo sie z przyjemnoscia.

Czy cos bym zmienil w tym piwie? Moze nieco obnizyl poczatkowe blg - bo po butelce 0,75 i zwyciestwie pilkarzy z Gruzja czuje blogostan i przyjemne cieplo. A na lato zyczylbym sobie pic takiego piwa wiecej bez ograniczen motorycznych i psychofizycznych ;) Pozostale elementy sa jednak idealne, calosc jest lekka ale nie pusta, nawet piana, ktore zwykle w dzikich/kwasnych piwach kuleje tu jest calkiem trwala i dosc wytrwale oblepia szklo.

Jako calosc oceniam warke jaka swietna i uwazam, ze czas jej tylko sluzy - wszystko sie ulozylo, uspokoilo, nie bylo zadnych ekscesow, wylazenia piwa z butelek, gushingu (co zdarzylo sie wczesniej) - paradoksalnie to wszystko zrobil czas i spokojne lezakowanie piwa.

Bo przy dzikich i kwasnych piwach "Labor et patientia omnia vincunt"

 

2uy4w0y.jpg

Edytowane przez Lodzermensch
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dubbel, do ktorego zamierzam dorzucic na cicha wiorki kokosowe i albo ucieszyc sie efektem tego polaczenia albo porzygac i wylac piwo do zlewu. Na dwoje babka wrozyla. 

 

Warka #84 - Dubbel Kokosowy


Warzone: 22.05.2015

Skład na 12L:

Surowce fermentowalne:

Strzegom pilznenski – 2,7 kg

Strzegom monachijski I - 0.25 kg

Pszenica - 0,25 kg

Cukier bialy- 0,12 kg

Cukier kandyzowany brazowy - 0,18 kg
Biscuit -  75g

Special B - 140g


Zacieranie:
45 min 62-60` -> 15 min 72`-> wygrzew

Do fermentora trafiło : 10L litrow, OG 17,2 blg, wydajnosc ok  73% wg bt 

Chmiele:
Iunga granulat 10g 60`
Iunga granulat 5g 10`

+

wiorki kokosowe na cicha


szacowane IBU:  ok 20

Drozdze:

Whitelabs 530 - gestwa po #81

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Dubbel, do ktorego zamierzam dorzucic na cicha wiorki kokosowe i albo ucieszyc sie efektem tego polaczenia albo porzygac i wylac piwo do zlewu. Na dwoje babka wrozyla. 

 

Warka #84 - Dubbel Kokosowy

Warzone: 22.05.2015

 

Skład na 12L:

 

Surowce fermentowalne:

 

Strzegom pilznenski – 2,7 kg

Strzegom monachijski I - 0.25 kg

Pszenica - 0,25 kg

Cukier bialy- 0,12 kg

Cukier kandyzowany brazowy - 0,18 kg

Biscuit -  75g

Special B - 140g

Zacieranie:

45 min 62-60` -> 15 min 72`-> wygrzew

 

Do fermentora trafiło : 10L litrow, OG 17,2 blg, wydajnosc ok  73% wg bt 

 

Chmiele:

Iunga granulat 10g 60`

Iunga granulat 5g 10`

+

wiorki kokosowe na cicha

szacowane IBU:  ok 20

 

Drozdze:

Whitelabs 530 - gestwa po #81

 

wiórki nie załatwią piany ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Troche mnie zafrasowaliscie, myslalem ze dorzucenie wiorek zalatwi sprawe ruk cuk. Mleczko kokosowe - tego bym osobiscie nie ryzykowal. 

No coz, musze to rozkminic, dzieki wszystkim za cenne wskazowki. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #85 - Grisette na lato


Warzone: 08.06.2015

Skład na 12L:

Surowce fermentowalne:

Strzegom pilznenski – 1,0 kg

Pszenica nieslodowana (kleik) - 1,0 kg 

Platki owsiane zwykle (kleik) - 0,2 kg

 

Zacieranie:
50 min 65-61` -> 10 min 70`-> wygrzew

Do fermentora trafiło :  10 litrow, OG 8,5  blg, wydajnosc ok 60 % wg bt 

Chmiele:
Wai-iti granulat 5g - 60`

Wai-iti granulat 20g - 10`

 

szacowane IBU:  ok 10

Drozdze:

FM Odkrycie Sezonu - starter 0,4L

Edytowane przez Lodzermensch
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.