Jump to content
ART200

Problem z dojrzewaniem piwa temperatura?

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie odnośnie temperatury utrzymania piwa dolnej fermentacji w butelce.

Warze piwo z dwójką kolegów i zauważyłem że piwo u nic po jakimś czasie jest lepsze (zawiera mniej posmaków owocowych- estrowych) Problem w tym że wydawało mi się że mam najlepsze warunki przechowywania piwa będącego już w butelce,ponieważ mam stałą temperaturę w piwnicy która oscyluje w lecie od 16-18 stopni, natomiast koledzy mają po 20 stopni. Dodam, że piwo jest u mnie fermentowane (burzliwa + cicha) oraz jest przetrzymywane już w butelkach tydzień w temp pokojowej aby się nagazowało. Następnie jest zabierane do piwnicy. Koledzy piwa zabierają po tygodniu lub nawet później. Dodam, że jednym piwem jest czeska desitka będąca już 3 miesiące w butelce oraz munich helles który został zabutelkowany jeszcze w lutym. Problem dotyczy obu piw przy czym helles (z uwagi na zimę) był w piwnicy przechowywany w temp. już 13 stopni aż do teraz kiedy mam 18.

 

Do tego zrobiłem mały eksperyment. Zabrałem piwo z piwnicy na tydzień do temp. pokojowej (teraz to było nawet 25 stopni) otworzyłem na raz oba (temp. 25 oraz z piwnicy 18) i zdecydowanie lepsze było to z.... 25 stopni. Praktycznie brak było przeszkadzających posmaków owocowych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...