Skocz do zawartości
Sizla

drugie piwo - czy to ma sens ?

Rekomendowane odpowiedzi

dokańczam pierwsze piwko ( temat o nim obok :P ) ale jako ze nie chce aby sprzęt stał pusty to juz planuje następne ( po zabutelkowaniu pierwszego chce zalać odrazu nastepe :P )

 

 

tak sobie pomyslałem ze na zacieranie jeszcze za wczesnie - chcę dac sobie jeszcze jedno na extraktach dla wprawy

 

chciałbym zrobić piwo z takiego zestawu:

 

jasny płynny extrakt 1,7 kg

pszeniczny extrakt 1,7 kg

glukoza 1 kg

chmiel lubelski 3,5% 130 g

 

na 25 litrów

 

temperatura fermentacji 23-25

 

czy dobrze zakładam ze bedzie to miało około 18 BLG ?

 

czy taki zestaw ma sens ?

 

jakie drozdze polecacie ? i jak rozłozyc chmielenie ?

 

 

chciałbym uzyskać jasne mocne ( 6-7% ) piwko z posmakiem pszenicznym

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja bym wywalił glukoze a w zamian dał np karmel lub cukier kandyzowany.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

1kg glukozy to za dużo. Wyjdzie nieprzyjemnie w smaku alkoholowo-fuzlowy, taki "bimbrowy". Jeśli chcesz dorzucać glukozy, to maks 300g - uzyskasz słabszy ekstrakt, ale smakowo będzie lepiej.

Chmiel lubelski jest taki sobie, a w takich ilościach będzie fatalny - otrzymasz zgniłe siano w smaku. Koniecznie zainwestuj w jakiś goryczkowy (tylko nie marynka!) z wyższą zawartością alfa-kwasów.

 

Hm, z ekstraktem pszenicznym to prosi się o jasnego Weizena, choć to jest dość trudne piwo... Wtedy kup drożdże do pszeniczniaków - z suchych powodzeniem cieszą się Mauribrew Weiss (tzw. kangurek), w ostateczności WB06 (trochę gorszy, ale w ostateczności ujdzie). Z chmieli - dobry byłby np. Perle, albo inny z zawartością 5-8% ak, z Europy kontynentalnej. Chmielenie tylko na goryczkę, niewielka ilość - gdzieś 20g granulatu na 60min. Fermentację przeprowadzać w temperaturze 20-23st C, w wyższych dzieją się różne rzeczy, zazwyczaj nieprzyjemne... Można też zastosować odbiorniki ciepła - ja przy wyższych temperaturach na pierwsze 3 dni fermentacji wkładam fermentor do miski z wodą i dorzucam butelki z lodem ("wkłady" wymieniam co parę godzin). Wychodzi nawet znośnie.

 

Możesz też zrobić zwykłego ale, ale nie dostaniesz posmaków typowo pszenicznych. Przy tej pogodzie z drożdży suchych można użyć US05, dają dobre rezultaty w wyższych temperaturach, ma dość neutralny profil smakowy. Tutaj dochmiel mocniej, możesz sięgnąć po chmiele amerykańskie i brytyjskie - na goryczkę i aromat. Lubelski możesz sobie podarować.

 

Btw, uzupełnij profil, odznacz się na mapce. Poszukaj też na mapce okolicznych piwowarów - spotkania na żywo bardzo pomagają początkującym. Poza tym, można się wymieniać drożdżami, surowcami, etc.

 

pozdrawiam

Edytowane przez bzium1986

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A ja do znudzenia to samo po raz czterysetny: po jakie licho dawać glukozę? Dasz zwykły cukier ("buraczany" - sacharozę) to wyjdzie dokładnie na to samo, a taniej będzie.

Poza tym - lepiej daj w to miejsce puszkę 1.2 pszenicznego, jesli chcesz mieć pszniczny posmak - w tym układzie co zaproponowałeś to on zginie.

Jak na weizena 130 g lubelskiego to jakieś 5 razy za dużo.

Nie wiem jak będzie smakował weizen 18 BLG.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

a drożdze Fermentis Safbrew S-33 ??

 

jestem z lublina :P stąd chmiel lubelski , problem w tym ze go mam wiec muszę wykorzystać :P mogę go dac mniej ale raczej narazie innego nie kupie - moze do 3ciego pia gdy juz będe prubował z zacieraniem kupie taki zestaw ziarna z chmielem .

 

dzięki za rady panowie - jestem wdzięczny ,

 

 

 

co do glukozy - w moim obecnym piwie mam 1 kg glukozy i nie wali spirolem :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

problem w tym ze go mam wiec muszę wykorzystać

No ale do pszenicy starcza spokojne 20 - 30 gram - rzuć okiem na receptury w wiki np. tutaj

I jeśli mogę - zainstaluj sobie Firefoxa albo Chrome'a - te przeglądarki wyłapują błędy w postach - strasznie ciężko czyta (mi) sie Twoje wiadomości.

Aha, z samych ekstraktów, zassałem z jakiejś strony tabelę przepisów - kliknij w załącznik. może się przyda.

receptury z ekstraktów.pdf

Edytowane przez zasada

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

dobra panowie , poszedłem na calośc i kupiłem garnek , termometr ziarno i dożdże : P

 

Kupiłem tak :

 

2 x Słód Pszeniczny 1kg Strzegom (PSZ1) = 10.00zł

 

1 x Pils Niemiecki 50l = 42.99zł

- słód pilzneński Strzegom - 8kg

- słód monachijski Strzegom - 4kg

- płatki ryżowe - 0,4kg

- chmiel Northem Brewer (granulat) - 50g

 

 

2 x Trawa Cytrynowa 20g (Tc20) = 4.00zł

 

1 x Drożdże Safbrew S-33 saszetka 11,5g fermentis (S33) = 6.49zł

 

2 x Glukoza krystaliczna 1kg (GK1) = 14.98zł

 

 

drożdze ok ? czytałem opis to mi wsumie pasował , ale nie mam doświadczenia .

 

zestaw na 50 litrów podziele na 2 części i do tej którą będę robil dodam 2 kg słodu przenicznego

 

glukoze dam do refermentacji - ewentualnie jeśli uzyskam z aniskie BLG ze słodów to sobie dosłodze :P

 

 

tak jak pisalem wcześniej mam jeszcze sporo chmielu lubelskiego i chcę go zużyć , mozecie mi zasugerować jak przeprowadzić chmielenie przy pomocy tych 2ch chmieli ktorymi dysponuj ?

 

 

za wszelkie uwagi do teo co planuję / ewentualnie co moge zrobić bedę wdzięczny !

Edytowane przez Sizla

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po co glukoza? Czy czymś się różni od sacharozy?

 

Chcesz zrobić 25l piwa na zasypie 8kg? Przy dobrych lotach uzyskasz 18blg, co już jest wymagające dla drożdży... Planujesz wykonanie starteru?

S33 są w porządku, jednak kwestią najistotniejszą jest w jakiej temperaturze chcesz fermentować. Niby mają zakres pracy do 24st C, ale z drugiej strony - powyżej 22C drożdże mogą różnie pracować, szczególnie przy tak mocnym piwie.

 

co do chmielenia - 30g Northern na goryczkę i 30g lubelskiego na aromat powinny wystarczyć

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

wieloma rzeczami , najistotniejszy jest fakt ze w kilogramie sacharozy jest tylko 0,5kg glukozy :P

 

 

co do BLG liczyłem na 16 , wg producenta uzyskam blg 12 ze słodu niemiecki pils i do tego 2 kg pszenicznego co stanowi 33% masy podstawy wiec założyłem ze i o tyle maksymalnie podniesie blg - czyli + 2kg --> +4 BLG

 

tak starter przygotuje obowiązkowo

 

na temperature nie mam duzego wpływu : [

 

30g Northern na 60 minut gotowania , 30g lubelskiego na ostatnie 5 minut --> tak będzi edobrze ?

 

a co jakbym dodał jeszcze 30g lubelskiego na cichą ?

 

trawe cytrynową terz na ostatnie 5 minut gotowania ? czy jakoś inaczej ?

Edytowane przez Sizla

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czym się różni sacharoza od glukozy w fermentacji? Powstają jakieś inne produkty z tego? Jaki jest sens przepłacania za glukozę?

Edytowane przez Biniu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Lubelski do chmielenia na zimno się nie nadaje.

wieloma rzeczami , najistotniejszy jest fakt ze w kilogramie sacharozy jest tylko 0,5kg glukozy

Ba, nawet można powiedzieć, że troszkę ponad 0,5kg glukozy. Co gorsza, kilogram glukozy po rozpuszczeniu w wodzie nigdy więcej nie będzie kilogramem :P

Nie bardzo wiem, na czym polega różnica między glukozą a sacharozą, ale skoro nawet bardzo doświadczeni piwowarzy używaja glukozy... Coś może w tym być. Choć dla mnie - różnic brak.

 

Producent (np. BA) zestawów zakłada dość niską wydajność, ze względu że takie zestawy są zamawiane głównie przez początkujących. Z 8kg zasypu spokojnie można wyciągnąć 25l 18blg, mi tyle czasami wychodzi :).

 

Jak się nie ma wpływu na temperaturę, to trzeba dobrać coś do panujących warunków. Jeśli nie możesz przygotować sobie pudła ze styropianu, to na Twoim miejscu poczekałbym z warzeniem, aż będzie chłodniej. S33 na taką temp. to nie polecam, a jeśli koniecznie chcesz warzyć - to doradzałbym zakup drożdży lepiej znoszących wysoką temperaturę. Jest parę drożdży belgijskich, które mogą fermentować do 30st C, może coś w tym kierunku?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

hmmm możesz polecić jakieś konkretne ( link ? )

co do temeratury fermentacji , nie przekracza ona 25°C u mnie

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×