Skocz do zawartości

Odwrócona dekokcja w mini browarze restauracyjnym


Rekomendowane odpowiedzi

Od czasu przeczytania o odwrotnej dekokcji w Piwowarze zastanawia mnie jedna kwestia, czy w/w metodę da się wykorzystać w browarze restauracyjnym oraz czy któryś browar to wykorzystuje? A jeśli tak to czy tak to działa: oddzielenie rzadkiej brzeczki do drugiej kadzi (pompa w układzie jest i działa w obie strony, chyba!) a następnie uzupełniać gęstą część w zaciernej rzadszą z drugiej.

Edytowane przez e-prezes
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Myśleliśmy o jej użyciu w Artezanie, ale problem taki, że kocioł ma zawór tylko w dnie, nie ma możliwości prostego odpompowania rzadkiej części zacieru z góry, chyba, żeby zanurzać wąż od góry przez właz.

 

Prościej by było zrobić zwykłe zacieranie dekokcyjne w nieogrzewanym filtratorze, używając główny kocioł jako kociołek dekokcyjny i mieszając łopatą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a planujac browar rzemieslniczy z czesci "co sie trafi" co trzeba miec na uwadze zakladajac ta technologie na etapie projektowania?

 

PS napisal laik techniczny (humanista) majacy doradzic/nadzorowac/ koordynowac/ nie ludzic sie ze cos z tego powstanie ;)

Edytowane przez mimazy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.