Jump to content
Sign in to follow this  
szefoo

Browar domowy "Piwniczka Piwna"

Recommended Posts

#13 Kaskadowy Ale Ciemny

21.12.2013 start 12:00

 

Słód Pilzneński 5 kg

Caraaroma 0,5 kg

Bisquit 0,1 kg

Zakwaszający 0,1 kg

Czekoladowy 0,1 kg

Palony 0,1 kg

 

Zacieranie

14L wody i cały słód

62°C 40 minut

69°C 55 minut

78°C Mash out 14:00

 

Filtracja

Wysładzane 15L wody o tempo 78°C

 

Chmielenie

19:15

 

60 min 35g Zeus

30 min 35g Fuggles

5 min 30g Cascade, 20g Lubelski

 

21L 15Blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

#14 AIPA I

11.01.2014 start 9:00

 

Słód Pale Ale 5 kg

Monachijski 0,7 kg

Carapils 0,3 kg

 

Zacieranie

12L wody i cały słód

68°C 70 minut

74°C 20 minut

76°C 5 minut

78°C 1 minuta

 

Filtracja

Wysładzane 14L wody o tempo 78°C

 

Chmielenie

 

60 min 30g Zeus

30 min 30g Amarillo

15 min 20g Amarillo

1 min 20g Citra

1 min 20g Cascade

 

21L 16,3Blg

 

US-05 rozwodnione zadane w 21,5°C

 

25.01.2014

Na zimno 50g Cascade

Share this post


Link to post
Share on other sites

#15 AIPA II (wg Dagome)

25.01.2014 8:00

 

Słód Pilzneński 5,9 kg

Pszeniczny 0,75 kg

Monachijski 0,5 kg

Caragold 0,2 kg

 

Zacieranie

15L wody i cały słód

55°C 14 minut

73->71°C 59 minut

76°C 6 minut

 

Filtracja

10:18->11:15

Wysładzane 24L wody o tempo 78°C

 

Chmielenie

 

60 min 25g Magnum

15 min 25g Zeus

10 min 25g Centenial

5 min 25g Simcoe

1 min 25g Citra

 

Gęstwa po #14

Share this post


Link to post
Share on other sites

#16 Red Ale

04.02.2014

 

Słód Pilzneński 2,3 kg

Carapils 0,4 kg

Monachijski 0,3 kg

Karmelowy Strzegom 0,25 kg

Pszeniczny 0,24 kg

Caramunich II 0,2 kg

Biscuit 0,2 kg

Zakwaszający 0,1 kg

 

Zacieranie

12L wody i cały słód

 

68->64°C 50 minut

72°C 3 minuty

76°C 3 minuty

 

Filtracja

14:00-17:00

Wysładzane 17L wody o tempo 78°C

 

Chmielenie

 

60 min 15g Marynka

30 min 15g Marynka

5 min 40g Lubelski

 

12,8 BLG

 

Drożdże: piana zebrana z #15 AIPA II 05.02.2014 9:30

 

19.02.2014 Przelane na cichą, dorzucono 70g chmieli (lubelski, cascade, centenial)

Edited by szefoo

Share this post


Link to post
Share on other sites

#17 Rafał Imperial Stout

16.02.2014 start 13:00

 

Słód Pale Ale 5,2 kg

Monachijski 3,3 kg

Jęczmień palony 0,6 kg

Caraaroma 0,42 kg

Caramunich I 0,5 kg

Carafa 0,4 kg

Płatki owsiane błyskawiczne 1,4kg

 

Zacieranie

30L wody i słód bez palonego jęczmienia

Wsypany do 71°C

Spadło do 68°C

80 minut w 68°C

 

Filtracja

AAAAAA filtracja trwała 24h tyle napiszę...

 

Chmielenie

17.02.2014

75 minut 80g Marynka

10 minut 60g Lubelski

10 minut 20g Amarillo

10 minut 20g Simcoe

 

20L 22,5 BLG

 

Gęstwa z #15 (us05 III "pokolenie") w 18°C 18.02.2014

19.02.2014 Zeszło do 17 BLG temp 19°C

27.02.2014 7 BLG utrzymuje się już trzeci dzień

 

 

Zapiski:

 

Zapiski RIS 02.2014

Edited by szefoo

Share this post


Link to post
Share on other sites

#18 Best Bitter

6.03.2014 start 11:50

 

Słód Pale Ale 4 kg

Pszeniczny 0,5 kg

Caramunich II 0,1 kg

Karmelowy Strzegom 0,1 kg

 

Zacieranie

100 minut w 64°C

5 minut w 73°C

 

Chmielenie

60 minut 25g Pilgrim (10%aa)

5 minut 30g Bramling Cross

 

Zadane uwodnione Danstar Nottingham - Ale Yeast w 18°C

 

18.03.2014

Przelane na cichą i zadano 50g mieszanki Pilgrim+Bramling Cross

Share this post


Link to post
Share on other sites

#19 FES

 

Słód pilzneński 5 kg

Słód pszeniczny 0,5kg

Caraaroma 0,6kg

Jęczmień palony 0,2kg

Słód Bisquit 0,1kg

Słód zakwaszający 0,1 kg

 

Chmielenie

 

60 min 35g Magnum

5 min 35g Goldings

Edited by szefoo

Share this post


Link to post
Share on other sites

#20 American Wheat Extra HOP! (piwo zajęło 6. miejsce na KPD Żywiec 2014 w kategorii American Wheat)

02.05.2014 piątek - start 9:00

 

Słód pszeniczny 2,5 kg

Słód pilzneński 2,0 kg

Słód monachijski 0,15 kg

Słód zakwaszający 0,1 kg

 

Zacieranie

13L wody i cały słód

65°C 72 minuty

78°C Mash out

 

Chmielenie

 

60 min 12g Centennial + 15g Marynka

5 min 35g Centennial, 15g Chinook, 20g Cascade

 

21L 13,4BLG

 

Zadane jakaś gęstwa z lodówki, prawdopodobnie US-05 z piany #16

 

Na zimno

100g mieszanki Centenial, Citra, Cascade NZ

Edited by szefoo

Share this post


Link to post
Share on other sites

#21 AIPA II v.2

 

Słód Pilzneński 5,9 kg

Pszeniczny 0,75 kg

Monachijski 0,5 kg

Caragold 0,2 kg

 

Zacieranie

15L wody i cały słód

55°C 14 minut

73->71°C 59 minut

76°C 6 minut

 

Filtracja

Wysładzane 30L

 

Chmielenie

 

60 min 25g Magnum

15 min 25g Zeus

10 min 25g Centenial

5 min 25g Simcoe

1 min 25g Citra

 

Zadane pianą z #20

Share this post


Link to post
Share on other sites

#22 APA Light

25.06.2014 11:30

 

Słód Pilzneński 2,0 kg

Pale Ale 1,5 kg

Pszeniczny 0,8 kg

Monachijski 0,35 kg

Carapils 0,3kg

Zakwaszający 0,1 kg

Ryż - kleikowany 1 kg

 

Zacieranie

15L wody i cały słód

63°C 90 minut

63°C->78°C 30 minut

 

Filtracja

Wysładzane 20L

 

12BLG

 

Chmielenie

16:00

60 min 20g Magnum

60 min 10g Simcoe

5 min 20g Citra

5 min 25g Wakatu

 

15BLG

 

15.07.2014 - Przelane na cichą, dodane 40g chinook i 40g wataku. 4BLG

Edited by szefoo

Share this post


Link to post
Share on other sites

#23 Witkowa Wariacja 3

12.07.2014 15:30

 

Pszeniczny 2,0 kg

Pilzneński 1,0 kg

Bisquit 0,2 kg

Płatki żytnie błyskawiczne 400g

Płatki jęczmienne błyskawiczne 400g

Płatki ryżowe błyskawiczne 250g

 

Zacieranie

12L wody, cały słód i płatki

62°C 30 minut

68°C 30 minut

78°C 5 minut

 

Filtracja

Wysładzane do pełnego garnka. Obawiałem się, bo filtracja niepokojąco zwolniła po kilku minutach, ale jakoś poszło i w 110 minut garnek był pełny.

 

Chmielenie

60 min 30g Marynka

5 min starta skórka z 6 pomarańczy

5 min starta skórka z 4 cytryn

5 min 10g Kolendry Indyjskiej zmielonej w młynku do kawy

 

12 i 1/4 BLG

Zadane świeże S-33

 

15.07.2014 - 5BLG

Share this post


Link to post
Share on other sites

#24 AIPA

16.08.2014 12:30

 

Pale Ale 5,0 kg

Caramunich I 0,32 kg

Caramunich II 0,32 kg

 

Zacieranie

62°C 30 minut

68°C 30 minut

78°C 5 minut

 

Chmielenie

60 min 30g Chinook

30 min 30g Wakatu

5 min 20g Wakatu

5 min 35g Chinook

5 min 25g Cascade NZ

 

Zadane US-05

 

15 BLG

69,1 IBU

21,3 EBC

Edited by szefoo

Share this post


Link to post
Share on other sites

#25 Hefe Weizen

17.08.2014 15:30

 

Pszeniczny 3,0 kg

Pilzneński 0,8 kg

Cara Ruby 0,3 kg

 

Zacieranie

45°C 15 minut

55°C 15 minut

62°C 30 minut

72°C 30 minut

78°C

 

Chmielenie

60 min 25g Marynka

15 min 10g Marynka

 

12 BLG

Zadane Danstar Munich

 

37,1 IBU!

8,3 EBC

Edited by szefoo

Share this post


Link to post
Share on other sites

#26 American Pumpkin Ale Strong

27.09.2014

 

Pale Ale 4,0 kg

Pilzneński 1,26 kg

Carafa Special III 0,30 kg

Bisquit 0,25 kg

Karmelowy 600 0,13 kg

 

Chmielenie:

60 min 40g Cascade

5 min 35g Cascade

5 min 10g mieszanka przypraw - goździki, ziele angielskie, cynamon

 

16BLG

 

Zadane US-05

Share this post


Link to post
Share on other sites

#27 Pale Ale na domowych chmielach

3.10.2014

 

Pale Ale 3,0 kg

Pilzneński 1,0 kg

Caramunich II Wayermann 0,2 kg

 

Zacierane w 68°C 80 min.

 

Chmielenie:

Do chmielenia użyłem chmielu Sybilla w szyszce z własnego ogródka. Szyszka mrożona.

 

60 min 50g Sybilla szyszka

5 min 50 g Sybilla szyszka

 

12 BLG

 

Zadane US-05 piana z #26

 

Piwo wyszło dziwne, aromat jakiś taki słodko kokosowy, w smaku też wyczuwalne takie coś, czego jeszcze nie doświadczyłem. Goryczka prawie żadna. Do przetestowania mam jeszcze Marynkę i Magnum. Też z nich zrobię single hopy, ale dam więcej.

Edited by szefoo

Share this post


Link to post
Share on other sites

#28 Dry Stout

18.10.2014

 

Pilzneński 2,0 kg

Carafa III Wayermann 0,2 kg

Czekoladowy Ciemny Strzegom 0,1 kg

 

Zacierane w 68°C 60 min.

 

Chmielenie:

 

60 min 20g Marynka granulat

1 min 30 g Marynka granulat

 

10 BLG ~14L

 

Zadane US-05 piana z #27

Share this post


Link to post
Share on other sites

#29 Saison

30.10.2014

 

Pilzneński 3,0 kg

Wiedeński 0,8 kg

Monachijski typ II 0,55

Pszeniczny 0,5 kg

 

Zacierane w 68°C 90 min.

 

Chmielenie:

 

60 min 40g EKG

5 min 20g Styrian Golding

5 min 10g Słodka skórka z pomarańczy

5 min 30g Gorzka skórka z pomarańczy

1 min Cukier 0,3 kg

 

16 BLG 22L

 

Zadane uwodnione Brewferm Blanche w 23 stopniach C

 

30.11.2014 - zeszło do 2,5 BLG

Share this post


Link to post
Share on other sites

#30 White IPA

30.11.2014

 

Pilzneński 2,5 kg

Pszeniczny 2,5 kg

Płatki owsiane 0,8 kg

Płatki jęczmienne 0,4 kg

 

Zacieranie

44°C 10 min

56°C 5 min

62°C 10 min

68°C 60 min

74°C 5 min

76°C Mash Out

 

Chmielenie:

 

60 min 20g Marynka granulat

60 min 15g Centennial granulat

30 min 15g Centennial granulat

5 min 15g Centennial granulat

5 min 15g Ahtanum granulat

Edited by szefoo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...