Jump to content
Sign in to follow this  
Góralczyk

Problem z wystartowaniem drozdży.

Recommended Posts

Witam.

Wczoraj popełniłem Polskie Ale,wszystko przebiegło wręcz koncertowo do momentu wystudzania,ponieważ nie posiadam jeszcze chłodnicy wychładzałem w wannie z zimną wodą.Trwało to bardzo długo,no i niestety pech chciał ze musiałem nagle wyjść (taki fach cholibka mam) Brzeczka miała 29stC wiec z wielkimi wątpliwościami zadałem uwodnione drożdże (Safale US-05) . Wracam dzisiaj i niestety nie widzę reakcji.Wygląda to tak jakby drożdże nie wystartowały.Minęło już 17 godzin i niestety nie widać żeby coś się tam działo.Zaraz po zadaniu drożdży przeniosłem fermentor do piwnicy w której panuje temp 18stC.Dzisiaj rano przeniosłem fermentor na werandę gdzie jest temp 22.Mam cichą nadzieję że ruszą.Niestety myślę że spierniczyłem robotę na 2 możliwe sposoby.

Po 1. Podałem drożdże do brzeczki o zbyt wysokiej temp.

Po 2.19st w piwnicy to chyba trochę za zimno by drożdże ruszyły.

 

Mam cichą nadzieję że drożdże jednak ruszą ale mocno w to wątpię.

Jednakowoż posiadam drożdże Safale S-04 i zastanawiam się czy mogę je dodać np jutro, jak już będę wiedział ze US-05 nie wystartowały.Na opakowaniu do S-04 jest napisane ze są to drożdże do Ale ale czy nadają się do tego piwka ??

Jak myślicie ?? Czy mogę dać Safale s-04 ?? Czy te drożdże się nadają,czy w ekspresowym tempie kupować US-05 ??

 

Pozdrawiam.

 

P.S Uprzedzając ;) Tak wsadziłem rurkę fermentacyjną (nie bulka)i wiem ze nie trzeba koniecznie zwracać na nią uwagi. Mam półprzeźroczysty Fermentor i nie widać by na powierzchni tworzyła się piana :( .

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Zrób pomiar, przy 29°C być może drożdży obrobiły się z robotą i nawet tego nie zauważyłeś.

2. Przy rehydratacji drożdży zrobiła się pianka na wierzchu ?

3. Jeśli po ~48h jak nic nie ruszy zadaj nowe drożdże.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Specem nie jestem, natomiast często używam US-05 i drożdże te zawsze zostawiają kożuch na powierzchni, który właściwie nie opada na dno fermentora.

Mam alternatywną teorię: podejrzewam, że zmiana temperatury w pierwszych godzinach od zadania była zbyt duża i drożdże nie rozpoczęły prawidłowo fermentacji.

Poruszaj fermentorem, może to ruszy drożdże... a jak nie, to jak powyżej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podczas rehydracji wytworzyla sie piana.Nawet duzo jej bylo. Wihura,czy masz na mysli ze drozdze w kilkanascie godzin przefermentowaly caly material?? Oj nie chce mi sie wierzyc :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oj nie chce mi sie wierzyc :-)

 

 

 

oj uwierz, bo to nie takie dziwne ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proszę Państwa !!!!

Ruszyło !!!

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Tym razem się udało :D no i wystarczyło trochę cierpliwości ;)

 

Jeszcze raz serdeczne dzięki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proszę Państwa !!!!

Ruszyło !!!

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Tym razem się udało :D no i wystarczyło trochę cierpliwości ;)

 

Jeszcze raz serdeczne dzięki.

Zawsze w końcu rusza :) ja też już parę razy miałem chwile zwątpienia, ale potwierdza się zasada, że przy robieniu piwka pośpiech nie jest wskazany

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak czy siak, tak długi lag i to przy górniaku to nic dobrego i powinien dać do myślenia. Powodzenia przy kolejnych warkach!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.