Jump to content
Sizla

Irish Stout - 8 dzień buzliwej /co dalej ! ?

Recommended Posts

Drożdze dolane i beczka zamknieta : 15.7.13

 

składniki użyte :

 

Irish Stout

http://allegro.pl/piwo-za-1zl-coopers-irish-stout-domowe-23l-i3398622637.html

 

Maltoza Znalec

http://allegro.pl/maltoza-znalec-suchy-ekstrakt-slodowy-bardzociemny-i3314157585.html

 

1kg glukozy

 

70 g chmielu lubelskiego ( 3,5% )

 

 

 

uzyskalem BLG 12,1 wg mojego badziewia do pomiarów

 

 

 

dziś 22.7.13

 

wg tego samego sprzęt mam blg 6 , piwko sporadycznie bombelkuje przez rurke

 

w smaku jest mocno gorzkie ( duzo chmielu dalem ) ale znośne do picia :]

wo gule nie jest słodkie ( przy blg 6 powinno ? )

 

 

co robić dalej ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

powinno zejść do 4 blg tym bardziej że mówisz ze jeszcze bulga

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kupiłeś puszkę, która ma Guinnessa udawać, nie wiedząc jak Guinness smakuje? I dobrze, od czegoś zacząć trzeba ;) Guinness nie jest ani trochę słodki, w tym jego siła.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kupiłeś puszkę, która ma Guinnessa udawać, nie wiedząc jak Guinness smakuje? I dobrze, od czegoś zacząć trzeba ;) Guinness nie jest ani trochę słodki, w tym jego siła.

 

uwiez mi ze wiem jak gines smakuje a co do słodkości to do czegoś innego się odnosiłem a mianowicie do blg .....

 

pytanie brzmiało czy przy blg 6 nie powinno być słodkie .... bo przy 12 było .....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja na twoim miejscu poczekał bym jeszcze 2-3 dni aż od fermentuje do końca burzliwej to raz, dwa te piwa tak mają z racji użytych słodów ciemnych (karmelowy ciemny jęczmień palony itd.) i trzy na finalny efekt jednak musisz poczekać piwko zwłaszcza ciemne musi się porządnie ułożyć (czyt. długie leżakowanie w butelce) a jeśli nie lubisz takiej goryczki pochodzącej od słodów to przed butelkowaniem słodzik i będzie git :cool: (tak wiem połowa osób teraz mnie będzie chciała zlinczować za to że chce do piwa dodać coś sztucznego)

p.s piłem zielone piwo które przy początkowym blg 14 było słodkie a przy 8 nie było czuć ani grama słodkości wiec raczej bym się do tego nie odnosił

Edited by MlodyP

Share this post


Link to post
Share on other sites

powinno zejść do 4 blg tym bardziej że mówisz ze jeszcze bulga

 

A czemu nie do 3, albo 2, albo do 5, skąd w ogóle biorą się takie posty?

Share this post


Link to post
Share on other sites

po pierwsze , panowie - rozmawiacie z noobem - to moje pierwsze piwo :] wiec za kazdą radę dziękuje ale piszcie tak abym miał z niej jakis pozytek :P

 

 

po 2 - goryczkę lubie i to bardzo , poprostu myślałem ze piwo przy blg 6 bedize slodkie a nie wytrawne w smaku - ztąd pytanie się wzieło :]

Share this post


Link to post
Share on other sites

A czemu nie do 3, albo 2, albo do 5, skąd w ogóle biorą się takie posty

Też się właśnie nad tym zastanawiam - czasami powtórka tego samego piwa, będącego w założeniu klonem jakiejś poprzedniej warki, daje inne wyniki, więc jak tu ocenić poziom odfermentowania to ja nie wiem. Ale uważam, że 6°Blg dla piwa z puchy to zdecydowanie za dużo (stopień odfermentowania koło 50%), no i pozostaje jeszcze niewyjaśniona kwestia użytych drożdży.

 

piwko sporadycznie bombelkuje przez rurke

 

Oznacza to jedynie że coś tam się dzieje, ale nie koniecznie fermentacja, może się także odgazowywać z powodu podniesienia temperatury w fermentorze. Należy więc wykonać dwa, trzy pomiary (raczej dość dokładnie) co kilka dni, w celu kontroli zmiany/niezmiany °Blg, inne metody są równie skuteczne co wróżenie z fusów.

Zmiana °Blg=czekanie, brak zmiany °Blg=butelkowanie (cichej chyba nie warto robić pomimo dochmielania Lubelskim), ale nie spieszyłbym się z tym butelkowaniem; tak to dwóch tygodni (w sumie) to dobry czas do butelkowania, oczywiście pod warunkiem niezmienności °Blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

drożdże użyłem te co były w puszce dostarczone przez producenta

 

nie mam juz opakowania zeby z niego dokladnie przepisać ale link do aukcji podałem w pierwszym poście

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie mam żadnego, osobistego doświadczenia w puchach, ale czytając posty innych można wyciągnąć wniosek, że 14 dni i można butelkować, nie powinno to dłużej trwać, no chyba że fermentujesz w niskich temperaturach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

wg tego samego sprzęt mam blg 6 , piwko sporadycznie bombelkuje przez rurke

jeśli jeszcze bulga, tzn że burzliwa się nie zakończyła, co świadczy również zmierzone przez Ciebie Blg 6 to za mało przy początkowym ekstrakcie 12 zwłaszcza przy puszkach, które raczej dość mocno odfermentowują. Przetrzymaj jeszcze kilka dni na burzliwej i kontroluj Blg, tak jak pisał kolega korzen16.

Przy niezmiennym Blg możesz butelkować, albo zlać na cichą, przy puszkach cicha wydaje się być zbędna, ale jeśli zamierzasz przejść z puszek na zacieranie, to dla treningu możesz przelać na cichą na 7 dni. Wspominałeś, że lubisz mocno nachmielone piwo, więc jeśli zdecydujesz się na cichą możesz dodać porcję chmielu (chmielenie na zimno), które da Ci dodatkowe aromaty chmielowe w piwie. Co do aromatów, to zależy na jakie chmiele się zdecydujesz, najlepszy efekt dają amerykańskie.

Powodzenia

Share this post


Link to post
Share on other sites

To zależy do jakiego piwa.

Myślisz, że to stouta nie nadają się amerykańskie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

To zależy do jakiego piwa.

Myślisz, że to stouta nie nadają się amerykańskie?

 

Nadają, do Kolscha już nie bardzo, bo nie będzie to Kolsch.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nadają, do Kolscha już nie bardzo, bo nie będzie to Kolsch.

Wszystko zależy od podejścia, tzn czy warzymy stylowo, czy bezstylowo. Niezależnie od wszystkiego uważam jednak, że amerykańskie chmiele dają najlepsze rezultaty przy chmieleniu na aromat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jeśli jeszcze bulga, tzn że burzliwa się nie zakończyła

 

Zwyczajnie nieprawda, to może znaczyć, że uwalnia się dwutlenek węgla rozpuszczony w piwie, ale drożdże już skończyły robotę. No ale jeżeli mówimy o 6 BLG, to raczej jeszcze fermentuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zostaw do końca tygodnia i przez ten czas nie otwieraj niepotrzebnie.

A swoją drogą jaka jest temperatura fermentacji? Bo chyba ta informacja nie padła, a może być istotna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do puch Coopersa też dodają tylko 6g drożdży? Może dlatego wolno im idzie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

tak , to było koło 6 g , nie wiem ile dokładnie ale na 100% nie było to 10+

 

 

 

co do piwka - dotarła do mnie druga beczka wiec zlalem na cichą - rozumiem ze jedyne co miałem zrobić to przelac z beczki a do beczki b zaknąc i odstawić ?

 

piwo na ~12 godzin moze 24 przestało wogule bulgać a teraz ponownie - dośc intensywnie ( raz na minute moze ? ) bulga

 

blg dziś ciągle 5 ale po wlaniu do cylindra jest zdecydownanie wiecej i bardziej gęstej piany

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.