Jump to content
Sign in to follow this  
pontius

Domowy Browar Pontius

Recommended Posts

Pora zacząć prowadzić porządek w notatkach.

 

Warka nr 5 - Kundel - Bezstylowy Ale

 

Uwarzony ze słódów do lagera wiedeńskiego, którego nie zdążyłem uwarzyć jak jeszcze były warunki; z dodatkiem chmieli amerykańskich, które przyszły w nowej dostawie :). Zobaczymy co za mieszaniec wyjdzie. Mam nadzieję, że do wypicia :)

 

Zasyp:

- słód wiedeński - 2,0 kg

- słód monachijski typ I - 2,0 kg

- słód karmelowy jasny Carahel - 150 g

- słód Caramunich - 150 g

 

woda - słód: 3,5 - 1; zacieranie infuzyjne w 67 °C

 

Gotowanie - 60 min

 

Chmiele:

- Hallertau Tradition (6,6% aa) - 30 g - 50 min.

- Citra (12,1% aa) - 10 g - 40 min.

- Amarillo (8,9 % aa) - 20 g - 15 min.

 

Drożdże - Safale US-05

 

Wyszło nieco ponad 18 L brzeczki o gęstości 12,6 °Blg. Muszę następnym razem lepszy whirpool zrobić i dłużej dać odstać piwu przed zlaniem do fermentora, bo sporo brzeczki zostało uwięzionej z mułem.

 

Na cichą wrzuciłem 30 g Amarillo. Piwo już zabutelkowane i oetykietowane :)

Kundel

Edited by pontius

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamówiłem po 100 g i chciałem jak najwięcej zostawić na następną warkę - AIPA. Ale jeszcze na cichą planuję dać do kundla. 30 g wystarczy? I co lepiej - Citra czy Amarillo?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 6 - Stout Owsiany

 

Zestaw z Browamatora

 

Zasyp:

- słód Pale Ale Weyermann - 3,2 kg

- słód karmelowy ciemny - 0,3 kg

- słód Carafa typ I - 0,2 kg

- jęczmień palony - 0,3 kg

- płatki owsiane błyskawiczne - 0,5 kg

 

woda - słód: 3,5 - 1; zacieranie infuzyjne w 67-68 °C przez 65 min.; słódy ciemne i jęczmień palony wrzucone po pół godzinie od początku zacierania

 

Gotowanie - 60 min.

 

Chmiele:

- Marynka 15 g - 55 min.

- Marynka 10 g - 20 min.

 

Drożdże - Safale S-04

 

Wyszło 22 L brzeczki nastawnej o gęstości 12,2 BLG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamówiłem po 100 g i chciałem jak najwięcej zostawić na następną warkę - AIPA. Ale jeszcze na cichą planuję dać do kundla. 30 g wystarczy? I co lepiej - Citra czy Amarillo?

 

Moim zdaniem ilosci, ktore zastosowales w przypadku "bezstylowego" ale sa jak najbardziej poprawne. Jesli chodzi o amerykanskie górniaki to wg bjcp masz szerokie pole manewru : od cream ale`s, poprzez golden, APA do IPA. Przyjmuje się, że 1 uncja (28,3 ) to standardowa ilość w przypadku chmielenia na zimno na ok 20 - 21 L.

 

Uzywasz beersmith/brewtarget albo czegos podobnego?

Edited by Lodzermensch

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uzywasz beersmith/brewtarget albo czegos podobnego?

 

Używam Qbrew :) W kundlu jak najbardziej czuć "cytrusy", choć jak dla mnie to za mało. Do następnego piwa na pewno sypnę więcej, bo będzie to już prawdziwe AIPA.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pora na uzupełnienie ostatnich warek

 

Warka nr 7 - American India Pale Ale

 

Zasyp:

- słód pale ale - 5 kg

- słód monachijski - 1 kg

- słód karmelowy jasny - 300 g

 

Zacieranie infuzyjne w 67-68 °C przez 60 min. w 19 l wody.

 

Gotowanie - 60 min.

 

Chmiele:

- Citra 25 g - 50 min.

- Citra 10 g - 30 min.

- Amarillo 20 g - 20 min.

- Citra 10 g - 20 min.

- Amarillo 10 g - 5 min.

- Citra 10 g - 5 min.

 

Na zimno - Citra 35 g, Amarillo 20 g

 

Drożdże - Safale US-05 2 saszetki (na wszelki wypadek)

 

Wyszło 21 l brzeczki nastawnej o gęstości 15,7 BLG.

 

Gęstość zeszła do 3,5 BLG.

 

Do rozlewu 130 g glukozy.

 

I niestety pierwszy granat. Prawdopodobnie przez złe rozmieszanie surowca do refermentacji przed rozlewem. Butelka pękła już następnego dnia po zabutelkowaniu. Szybko uchyliłem kapsle przy wszystkich butelkach na kilkadziesiąt minut i potem ponownie zakapslowałem. Potem już żadna nie wybuchła, ale przy nalewaniu z niektórych butelek piwo samo wychodziło i było przegazowane.

Share this post


Link to post
Share on other sites

22 X 2013

 

Warka nr 8 - Xmas Ale

 

Zasyp:

- słód pale ale - 4 kg

- słód monachijski - 1 kg

- słód pszeniczny czekoladowy - 500 g

- słód karmelowy ciemny - 400 g

 

Zacieranie infuzyjne w 64-65 °C przez 60 min. Słód karmelowy ciemny po 30 min.

 

Gotowanie - 70 min.

 

Chmiele:

- Challenger 20 g - 55 min.

- East Kent 20 g - 25 min.

- Challenger 30 g - 15 min.

- East Kent 30 g - 15 min.

 

Inne:

- imbir 25 g - 65 min.

- goździki 10 szt. - 15min.

- cynamon 1 łyż. - 15 min.

- gałka muszkatołowa 1 łyżeczka - 15 min.

- miód gryczany 800 g - 10min.

- płatki dębowe amerykańskie średnio przypalone 50g - do leżakowania przez 18 dni

 

 

Drożdże - Safbrew T-58

 

Wyszło 22l brzeczki nastawnej o gęstości 18,3 BLG.

 

Gęstość zeszła do 3,5 BLG.

 

Do rozlewu użyto 115 g glukozy.

Edited by pontius

Share this post


Link to post
Share on other sites

3 XII 2013

 

Warka nr 9 - Bag End Pale Ale Sinle Hop Waimea

 

Zasyp:

- słód pale ale - 3 kg

- słód monachijski I - 1 kg

- pszeniczny jasny - 1 kg

- słód karmelowy ciemny - 100 g

 

Zacieranie infuzyjne w 65 °C przez 60 min. w 18l wody.

 

Gotowanie - 60 min.

 

Chmiele:

- Waimea 10 g - 50 min.

- Waimea 10 g - 25 min.

- Waimea 10 g - 20 min.

- Waimea 10 g - 10 min.

- Waimea 10 g - 5 min.

 

Na zimno - Waimea - 50 g

 

Drożdże - Safale US-05

 

Wyszło 22 l brzeczki nastawnej o gęstości 14,2 BLG i 40 IBU.

 

Gęstość zeszła do 3 BLG.

 

Do rozlewu użyto 113 g glukozy na 20,5 l piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

16 I 2014

 

Warka nr 10 - Dywizjon 303 - Best Bitter

 

Zasyp:

- słód pale ale - 3 kg

- słód Crystal 150R - 0,5 kg

 

Zacieranie infuzyjne w 66-67 °C przez 90 min. w 9l wody.

 

Gotowanie - 60 min.

 

Chmiele:

- Fuggle 30 g - 50 min.

- Willimette 50g - 10 min.

 

Drożdże - Danstar Nottingham

 

Wyszło 18 l brzeczki nastawnej o gęstości 11,1 BLG i 30 IBU.

 

Gęstość końcowa 2,2 BLG.

 

Do rozlewu użyto 90 g glukozy na 18 l piwa.

 

Dywizjon 303

post-5629-0-53205400-1392114754_thumb.jpg

Edited by pontius

Share this post


Link to post
Share on other sites

28 I 2014

 

Warka nr 11 - Mount St. Helens - Cascadian Dark Ale

 

Zasyp:

- słód pale ale - 4 kg

- słód pszeniczny - 1 kg

- słód Carahell - 0,5 kg

- słód Carafa II - 0,5 kg

- słód Caramunich - 0,3 kg

 

Zacieranie infuzyjne w 66-67 °C przez 70 min. w 19l wody.

 

Gotowanie - 70 min.

 

Chmiele:

- Chinnok 30 g - 60 min.

- Simcoe 10 g - 60 min.

- Cascade 20 g - 30 min.

 

Na zimno - 20 g Simcoe + 10 g Chinook (łącznie przez 9 dni)

- 30 g Cascade (łącznie przez 6 dni)

- 20 g Simcoe + 10 g Chinook (łącznie przez 3 dni)

 

 

 

 

Drożdże - gęstwa Danstar Nottingham po Best Bitterze - ok. 110 ml

 

Wyszło 20 l brzeczki nastawnej o gęstości 17 BLG i 60 IBU.

 

Gęstość końcowa 4,8 BLG.

 

Do rozlewu użyto 120 g glukozy na 20 l piwa.

 

Uwagi:

- Przy rozlewie sporo chmielu dostało się do butelek...więc były gejzery przy otwieraniu

- Piwo ma b. wysoką goryczkę. Większą wg mnie niż wskazywałoby wyliczone IBU. Pewnie ciemne słody dały coś od siebie. I chmielenie na zimno chyba też zwiększyło goryczkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

28 I 2014

 

Warka nr 12 - Full Aroma Hops

 

Zasyp:

- słód pilzneński - 4 kg

 

Zacieranie wg przepisu z wiki.piwo.org

 

Gotowanie 70 min

 

Chmiele:

- Marynka szyszki 30 g - 70 min.

- Lubelski szyszki 40 g - 35 min.

- Lubelski szyszki 13 g - 15 min.

 

Na zimno - Willamette 50 g przez 7 dni

 

Drożdże - Danstar Nottingham

 

Wyszło 21 l brzeczki nastawnej o gęstości 11,2 BLG i 40 IBU.

 

Gęstość końcowa 1,8 BLG.

 

Do rozlewu użyto 125 g glukozy na 20 l piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...