Jump to content
Dziajl

Prośba o sprawdzenie przepisów

Recommended Posts

Bardzo proszę o sprawdzenie poniższych trzech zestawów.Przymierzam się do większych zakupów i chaiałbym zapytać czy z takich składanek wyjdą dobre warki. Ewentulanie bardzo proszę o podpowiedzi i sugestie zmian.

 

1. HEFEWAIZEN

-Pilzneński 2 kg

-Pszeniczny 3 kg

chmiele: Lubelski 30 g

 

drożdże: SAFBREW WB-06 – Fermentis

 

2. WŁASNY bezstylowy

pszeniczny 2 kg

Pilzneński 2 kg

Pale ale 0,5kg

carahell 0,3kg

 

chmiele: Lubelski 50g i marynka 30g

drożdże: te same co wyżej.

 

3. AIPA

 

Pale ale 4,5kg

carahell 0,7kg

Pilzneński 1kg

 

chmiele:

mosaic 80g

citra 80g

 

drożdże SAFALE US-05 – Fermentis

Za wszelkie sugestie będę zobowiązany

Edited by Dziajl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Receptura nr 2 będzie nieco podobna do receptury nr 1 tylko troszkę będzie ciemniejsze. Daj więcej karmelowego, albo zastąp czekoladowym i będziesz miał Dunkelweizena, i wywal Ple ale ;)

Co do receptury nr 3 to daj do kotła jeszcze po 30-40g Cascade,i/lub Palisade lub innego amerykańca, rozłóż chmielenie na 75 minut i będziesz Pan zadowolony ;]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym Ci polecił mauribrew Weiss zamiast WB-06. Mauribrew Weiss nie odfermentowują tak nisko, moim zdaniem są duuużo lepsze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Więc tak:

 

1. HEFEWAIZEN

-Pilzneński 2 kg

-Pszeniczny 3 kg

chmiele: Lubelski 30 g

 

drożdże: SAFBREW WB-06 – Fermentis lub Mauribrew Weiss jeżeli uda mi się je zdobyć.

 

2. WŁASNY bezstylowy(dunkelwaizen)

pszeniczny 2 kg

Pilzneński 2 kg

SŁÓD KARMELOWY 300 CIEMNY 0,5 kg - Strzegom czy lepiej dać SŁÓD KARMELOWY 600 CIEMNY 0,5 kg - Strzegom??

A możę zamiast powyższego czekoladowy? tylko w jakiej ilości i czy ciemny czy jasny czekoladowy?

Czy pół kg tego ciemnego wystarczy czy lepiej dać 1kg?

 

chmiele: Perle 50g i marynka 30g

drożdże: te same co wyżej.

 

Z Pale ALE narazie zrezygnuje.

 

Co sądzicie szczególnie o drugim przepisie??

Edited by Dziajl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co sądzicie szczególnie o drugim przepisie??

Dodaj 1 kg monachijskiego, odejmij 1 kg pilzneńskiego. Karmelowy może być, czekoladowy też, byle nie za dużo, spokojnie wystarczy 30-40g. Chmieli za dużo, wystarczy 50g, a nawet mniej. Ja bym sypał tylko Perle, lubię ten chmiel.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja za tydzień rozlewam warkę na mauribrew weiss, więc mogę oddać słoiczek gęstwy, bo widzę, że na śląsku mieszkasz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

SŁÓD KARMELOWY 300 CIEMNY 0,5 kg - Strzegom czy lepiej dać SŁÓD KARMELOWY 600 CIEMNY 0,5 kg - Strzegom??

...

Co sądzicie szczególnie o drugim przepisie??

Moim zdaniem za dużo tego ciemnego karmeloweg, lepiej daj go połowę, uzupełnij karmelowym jasnym, a barwę ewentualnie skoryguj czekoladowym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

2. WŁASNY bezstylowy(dunkelwaizen)

 

pszeniczny 2 kg

 

Pilzneński 2 kg

 

SŁÓD KARMELOWY 300 CIEMNY 0,5 kg - Strzegom czy lepiej dać SŁÓD KARMELOWY 600 CIEMNY 0,5 kg - Strzegom??

 

A możę zamiast powyższego czekoladowy? tylko w jakiej ilości i czy ciemny czy jasny czekoladowy?

Jak to ma być dunkelweizen to dałbym góra 250g karmelowego 300 oraz z 50g jakiegoś ciemnego palonego do wysładzania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy ten słód w ilości 0,5 kg bardzo zmieni smak i barwę piwa? SŁÓD KARMELOWY 600 CIEMNY - Strzegom?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, 200g karmelowego 300 w moim bitterze było wyraźnie wyczuwalne. Do browna dałem po 250g karmelowego 300 i 600, piwo wyszło prawie czarne. W smaku wyraźnie zaakcentowane nuty kawowe. Te słody w takich ilościach po prostu nie pasują do dunkelweizena. Najlepiej jak zastąpisz kilogram pilsa monachijskim, do tego ~250g karmelowego 300 albo (trochę mniej) 600 oraz garść palonego do wysładzania dla podbicia koloru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najlepszy dunkelweizen jakiego zrobiłem był ze 150g karmelowego 600 ebc i 350g karmelowego 150 ebc. Do tego pszeniczny i monachijski.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co sądzicie o moim własnym przepisie?

 

DUNKELWEIZEN 12-13blg na 25l

 

Pszeniczny 2kg

Pilzneński 3kg

SŁÓD KARMELOWY 300 CIEMNY 0,3kg lub 0,5kg ?

 

drożdże WB-06

 

chmiele:

30g perle

5g lubelski

5g marynka - goryczka

 

80 minut:

20g perle + 5g marynka w 10'

10g perle w 50'

5g lubelskiego w 75'

 

temperatury:

20' w 42 - ferulikowa – aromat goździkowy

8' w 52 -

32' w 62 – na %

25' w 72 – na treściwość – aż do próby jodowej.

 

Zacieranie w 17l wody

Woda do wysładzania ok: 13l

 

Głównie chodzi mi o sprawdzenie temperatur warzenia oraz ilości i czasu dodawania chmieli.

Edited by Dziajl

Share this post


Link to post
Share on other sites

WB-06 do dunkela? Bedzie raczej wytrawny. Chyba przydaloby sie cos mniej żarłocznego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No niestety już zakupiłem - ale do pszenicy się powinny nadawać. A temperatury i chmiele mam ok?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Optymistyczne podejście. Dodaj lepiej 0,5 kg słodów, jeśli 25 l chcesz uzyskać. Zacieraj w 16 l i 16 l do wysładzania użyj. WB-06 nie są złe, nie przejmuj się i śmiało ich używaj. Perle na smak sobie daruj, w tym piwie jest zbędny. Marynkę na goryczkę również wywal. Temperatury są ok, choć te 8 min dla drożdży nic nie zmieni, samo podgrzewanie i przejście przez białkową da tyle samo. W ogóle te przestoje z taką precyzją ustalone nie dadzą innego efektu, niż przy przerwach 30/30.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dunkelweizen już zabutelkowany.

 

Teraz bardzo proszę o sprawdzenie tego przepisu:

 

Hefe-weizen -> ok 24l

 

-Pilzneński 2 kg

 

-Pszeniczny 3 kg

 

- drożdże WB-06 - gęstwa --> ile tej gęstwy dodać??

 

- Chmiele: Mam do dyspozycji:

 

Magnum -w szyszkach

 

Lubelski granulat

 

Perle granulat

 

Jakie ilości chmieli i w jakim czasie dodać?

 

Zacieranie:

 

- 45°C - 15 min

- 55°C - 15 min

- 62°C - 40 min

- 72°C - 40 min

 

Proszę o sugestie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko 20g? Nie za mało?

Wyjdzie z tego 24-25 l piwa, więc może być i 30g Lubelskiego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sam lubelski wyspać na godzinę? Czy może jeszcze kilka gram perle dorzucić lub magnum?

Share this post


Link to post
Share on other sites

To i ja się podepnę pod temat, bo sam teraz siedzę nad recepturą.

 

Zasyp:

3,8 kg Pale Ale

1,3 kg Pszenicy

0,5 kg Wiedeńskiego

0,5 kg Carapils

0,3 kg Carared

 

Chmiele:

50 g Zeus 60"

50 g Cascade 30" 10" 5"

50 g Citra 20" i 15"

50 g Simcoe na zimno

 

Co do samego zacierania to jeszcze nad tym myślę, docelowo ma być AIPA, myślę nad:

62°C - 60min

72°C - 15min

Mash Out

Edited by DonZ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmiele:

 

50 g Zeus 60"

 

50 g Cascade 30" 10" 5"

 

50 g Citra 20" i 15"

Napisz normalnie jak zamierzasz chmielić. W każdym momencie po 50 g chmielu czy po 16,66 g ???

Edited by Fidel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ah to też istotne :)

50g Zeus 50"

25g Cascade 30"

20g Cascade 10"

5g Cascade 5"

po 25g Citra 20" i 5"

choć pytanie jak wiele z aromatu stracę i czy czasem nie lepiej wrzucić aromatyczne na koniec

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.