Skocz do zawartości

Prośba o sprawdzenie przepisów


Dziajl

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo proszę o sprawdzenie poniższych trzech zestawów.Przymierzam się do większych zakupów i chaiałbym zapytać czy z takich składanek wyjdą dobre warki. Ewentulanie bardzo proszę o podpowiedzi i sugestie zmian.

 

1. HEFEWAIZEN

-Pilzneński 2 kg

-Pszeniczny 3 kg

chmiele: Lubelski 30 g

 

drożdże: SAFBREW WB-06 – Fermentis

 

2. WŁASNY bezstylowy

pszeniczny 2 kg

Pilzneński 2 kg

Pale ale 0,5kg

carahell 0,3kg

 

chmiele: Lubelski 50g i marynka 30g

drożdże: te same co wyżej.

 

3. AIPA

 

Pale ale 4,5kg

carahell 0,7kg

Pilzneński 1kg

 

chmiele:

mosaic 80g

citra 80g

 

drożdże SAFALE US-05 – Fermentis

Za wszelkie sugestie będę zobowiązany

Edytowane przez Dziajl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Receptura nr 2 będzie nieco podobna do receptury nr 1 tylko troszkę będzie ciemniejsze. Daj więcej karmelowego, albo zastąp czekoladowym i będziesz miał Dunkelweizena, i wywal Ple ale ;)

Co do receptury nr 3 to daj do kotła jeszcze po 30-40g Cascade,i/lub Palisade lub innego amerykańca, rozłóż chmielenie na 75 minut i będziesz Pan zadowolony ;]

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Więc tak:

 

1. HEFEWAIZEN

-Pilzneński 2 kg

-Pszeniczny 3 kg

chmiele: Lubelski 30 g

 

drożdże: SAFBREW WB-06 – Fermentis lub Mauribrew Weiss jeżeli uda mi się je zdobyć.

 

2. WŁASNY bezstylowy(dunkelwaizen)

pszeniczny 2 kg

Pilzneński 2 kg

SŁÓD KARMELOWY 300 CIEMNY 0,5 kg - Strzegom czy lepiej dać SŁÓD KARMELOWY 600 CIEMNY 0,5 kg - Strzegom??

A możę zamiast powyższego czekoladowy? tylko w jakiej ilości i czy ciemny czy jasny czekoladowy?

Czy pół kg tego ciemnego wystarczy czy lepiej dać 1kg?

 

chmiele: Perle 50g i marynka 30g

drożdże: te same co wyżej.

 

Z Pale ALE narazie zrezygnuje.

 

Co sądzicie szczególnie o drugim przepisie??

Edytowane przez Dziajl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co sądzicie szczególnie o drugim przepisie??

Dodaj 1 kg monachijskiego, odejmij 1 kg pilzneńskiego. Karmelowy może być, czekoladowy też, byle nie za dużo, spokojnie wystarczy 30-40g. Chmieli za dużo, wystarczy 50g, a nawet mniej. Ja bym sypał tylko Perle, lubię ten chmiel.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

SŁÓD KARMELOWY 300 CIEMNY 0,5 kg - Strzegom czy lepiej dać SŁÓD KARMELOWY 600 CIEMNY 0,5 kg - Strzegom??

...

Co sądzicie szczególnie o drugim przepisie??

Moim zdaniem za dużo tego ciemnego karmeloweg, lepiej daj go połowę, uzupełnij karmelowym jasnym, a barwę ewentualnie skoryguj czekoladowym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2. WŁASNY bezstylowy(dunkelwaizen)

 

pszeniczny 2 kg

 

Pilzneński 2 kg

 

SŁÓD KARMELOWY 300 CIEMNY 0,5 kg - Strzegom czy lepiej dać SŁÓD KARMELOWY 600 CIEMNY 0,5 kg - Strzegom??

 

A możę zamiast powyższego czekoladowy? tylko w jakiej ilości i czy ciemny czy jasny czekoladowy?

Jak to ma być dunkelweizen to dałbym góra 250g karmelowego 300 oraz z 50g jakiegoś ciemnego palonego do wysładzania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak, 200g karmelowego 300 w moim bitterze było wyraźnie wyczuwalne. Do browna dałem po 250g karmelowego 300 i 600, piwo wyszło prawie czarne. W smaku wyraźnie zaakcentowane nuty kawowe. Te słody w takich ilościach po prostu nie pasują do dunkelweizena. Najlepiej jak zastąpisz kilogram pilsa monachijskim, do tego ~250g karmelowego 300 albo (trochę mniej) 600 oraz garść palonego do wysładzania dla podbicia koloru.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co sądzicie o moim własnym przepisie?

 

DUNKELWEIZEN 12-13blg na 25l

 

Pszeniczny 2kg

Pilzneński 3kg

SŁÓD KARMELOWY 300 CIEMNY 0,3kg lub 0,5kg ?

 

drożdże WB-06

 

chmiele:

30g perle

5g lubelski

5g marynka - goryczka

 

80 minut:

20g perle + 5g marynka w 10'

10g perle w 50'

5g lubelskiego w 75'

 

temperatury:

20' w 42 - ferulikowa – aromat goździkowy

8' w 52 -

32' w 62 – na %

25' w 72 – na treściwość – aż do próby jodowej.

 

Zacieranie w 17l wody

Woda do wysładzania ok: 13l

 

Głównie chodzi mi o sprawdzenie temperatur warzenia oraz ilości i czasu dodawania chmieli.

Edytowane przez Dziajl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Optymistyczne podejście. Dodaj lepiej 0,5 kg słodów, jeśli 25 l chcesz uzyskać. Zacieraj w 16 l i 16 l do wysładzania użyj. WB-06 nie są złe, nie przejmuj się i śmiało ich używaj. Perle na smak sobie daruj, w tym piwie jest zbędny. Marynkę na goryczkę również wywal. Temperatury są ok, choć te 8 min dla drożdży nic nie zmieni, samo podgrzewanie i przejście przez białkową da tyle samo. W ogóle te przestoje z taką precyzją ustalone nie dadzą innego efektu, niż przy przerwach 30/30.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dunkelweizen już zabutelkowany.

 

Teraz bardzo proszę o sprawdzenie tego przepisu:

 

Hefe-weizen -> ok 24l

 

-Pilzneński 2 kg

 

-Pszeniczny 3 kg

 

- drożdże WB-06 - gęstwa --> ile tej gęstwy dodać??

 

- Chmiele: Mam do dyspozycji:

 

Magnum -w szyszkach

 

Lubelski granulat

 

Perle granulat

 

Jakie ilości chmieli i w jakim czasie dodać?

 

Zacieranie:

 

- 45°C - 15 min

- 55°C - 15 min

- 62°C - 40 min

- 72°C - 40 min

 

Proszę o sugestie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To i ja się podepnę pod temat, bo sam teraz siedzę nad recepturą.

 

Zasyp:

3,8 kg Pale Ale

1,3 kg Pszenicy

0,5 kg Wiedeńskiego

0,5 kg Carapils

0,3 kg Carared

 

Chmiele:

50 g Zeus 60"

50 g Cascade 30" 10" 5"

50 g Citra 20" i 15"

50 g Simcoe na zimno

 

Co do samego zacierania to jeszcze nad tym myślę, docelowo ma być AIPA, myślę nad:

62°C - 60min

72°C - 15min

Mash Out

Edytowane przez DonZ
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chmiele:

 

50 g Zeus 60"

 

50 g Cascade 30" 10" 5"

 

50 g Citra 20" i 15"

Napisz normalnie jak zamierzasz chmielić. W każdym momencie po 50 g chmielu czy po 16,66 g ???

Edytowane przez Fidel
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ah to też istotne :)

50g Zeus 50"

25g Cascade 30"

20g Cascade 10"

5g Cascade 5"

po 25g Citra 20" i 5"

choć pytanie jak wiele z aromatu stracę i czy czasem nie lepiej wrzucić aromatyczne na koniec

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.