Skocz do zawartości
Dziajl

Własny hefewaizen - pomóżcie coś stworzyć.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam za sobą pierwszą warkę Full Aroma Hops z przepisu z wiki.

Teraz chciałbym spróbować uwarzyć pszeniczne. Poczytałem trochę i zdecydowałem się zrobić coś w stylu Hefewaizen.

 

Bardzo proszę o pomoc w doborze składników, temperatur zacierania oraz może kilku wskazówek przy warzeniu tej warki.

 

Oto co poskładałem:

Warka na objętość ok. 25l:

 

SŁODY

- słód pilnzeński 2 kg

- słód pszeniczny 2,7 kg

- słód carahell 0,3 kg

 

Chmiele

- lubelski

- marynka

 

Drożdże:

 

Temperatury zacierania:

 

Bardzo was proszę:

- doradźcie czy taki skład mógłby być?

- w jakich ilościach dodać chmiele i czy te odmiany mogą być, lub jakich innych użyć?

- w jakich temperaturach zacierać?

- jakie drożdże będą do tego piwa się najlepiej nadawały?

- w jakich czasach dodawać porcje chmielu?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Właściwie wzoruję się na tym przepisie,

http://www.wiki.piwo.org/Hefe-Weizen,_S%C5%82awomir_Franaszek_(Franekkkk)

ale nie chcę go robić identycznie, no i mam trochę większa objętość.

 

Dokładnie interesuje mnie jak mogę pozmieniać ewentualnie temperatury i ilość i rodzaj chmielu, oraz czy te podane w przepisie drożedże będą ok, a może lepiej je zastąpić np bavarian wheast?

Edytowane przez Dziajl

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

25 litrów:

-Pilzneński 2 kg

-Pszeniczny 3 kg

-Lubelski 30 g (od początku gotowania)

 

50°- zasyp

45°- 15 min

55°- 15 min

62°- 40 min

72°- 40 min

Najlepsze drożdże- WLP 300

Mauribrew Weiss czy WB-06 też będą dobre.

Różne schematy przetestowałem, ten wg mnie jest idealny.

Nie daj się straszyć, pszenica to piwo jak wiele innych, wystarczy się przyłożyć i wszystkie trudności są do pokonania.

Edytowane przez Jacenty

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na pewno zrobię pszeniczne. Jacenty dzięki za motywującą odpowiedź. Powiedz mi jeszcze czy próbowałeś dodawać jakieś inne słody do tego zestawu który wymieniłeś? Mam na myśli np carahell lub carpalis w małych dawkach, bo podobno one mają za zadanie utrzymywać pianę i dodawać pełniejszego smaku czy to prawda? Czy może lepiej darować sobie ten dodatek?

 

Czy masz jakiś sprawdzony sposób na filtrowanie?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Co do trwałości piany do bardziej wpływają przerwy w zacieraniu. Nie wiem co jest trudnego w pszenicy. Żeby było śmieszniej mi wyszła bardziej klarowna od np. BPA:) Jak robisz pierwszy raz to zrób jak napisał jacenty. Wypijesz parę szklanek i wtedy możesz kontynuować wątek wprowadzając zmiany które uznasz za stosowne dla Ciebie.

 

Moja pszenica była taka:

pszeniczne jasne 4 kg

pilzneński 2 kg

 

lubelski 50g

 

drożdże Danstar Nothingham

 

zacieranie:

45oC 15'

50oC 10'

65oC 30'

75oC 40'

 

chmielenie:

25g 70'

20g 50'

 

Ogólnie wyszło super

Edytowane przez marcin_l85

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jestem zwolennikiem prostoty, minimalizmu i przede wszystkim tradycji, piwo pszeniczne to dla mnie tylko dwa słody. Nigdy nie dawałem innych. Wszystkie moje wersje miały ten sam skład, różnice polegały na zmianie proporcji, temperatur i drożdży. Nie widzę potrzeby dodawania czegokolwiek innego. Piękną pianę otrzymasz przez odpowiednie zacieranie, pełniejszego smaku nie potrzebujesz, bo będzie idealny. Z filtracją zależy, jeśli będziesz sam śrutował, to uważaj żeby nie zrobić tego zbyt dokładnie. Jeśli kupisz ześrutowane słody to nic się nie bój, są tak przygotowane, żeby wielkich problemów nie sprawiać.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

OK. Dzięki wszystkim. W takim razie składam zamówienie i coś zdziałam.

 

Tak się jeszcze zastanawiam przy składaniu zamówienia czy by nie zamówić od razu słodów na drugą warkę w stylu AIPA lub coś podobnego.

 

jakie słody i chmiele do AIPA i w jakiej ilośći?

 

Myślę nad Pale Ale 4kg

+ 1kg carahell

 

+ jakieś amerykańskie chmiele 100g

Edytowane przez Dziajl

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

Moja pszenica była taka:

pszeniczne jasne 4 kg

pilzneński 2 kg

 

lubelski 50g

 

drożdże Danstar Nottingham

 

Pszenica na Nottingham'ach??. Może dlatego wyszło klarowne...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jakie drożdże oraz chmiele mam zakupić do AIPA?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kup może na początek jakiś zestaw. Jak już go zrobisz to będziesz wiedział czy taki skład Ci pasuje czy też nie. Wtedy łatwiej będzie Ci podpowiedzieć coś na przyszłość.

Ja mam już na stanie zestaw AIPA z HB i tylko czekam aż będę miał czas na warzenie ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak się jeszcze zastanawiam przy składaniu zamówienia czy by nie zamówić od razu słodów na drugą warkę

Oczywiście, że pomysł jest dobry. Jednak ja zamówiłbym po prostu drugą ilość składników na pszeniczne. Po pierwsze to piwko schodzi w błyskawicznym tempie, szybko zaczniesz żałować, że już go nie ma. Po drugie wykorzystasz gęstwę po pierwszym i w ten sposób zaoszczędzisz na drożdżach.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak się jeszcze zastanawiam przy składaniu zamówienia czy by nie zamówić od razu słodów na drugą warkę

Oczywiście, że pomysł jest dobry. Jednak ja zamówiłbym po prostu drugą ilość składników na pszeniczne. Po pierwsze to piwko schodzi w błyskawicznym tempie, szybko zaczniesz żałować, że już go nie ma. Po drugie wykorzystasz gęstwę po pierwszym i w ten sposób zaoszczędzisz na drożdżach.

 

Zgadzam się z tobą, że piwo szybko zejdzie, ale jednak wolałbym zrobić różne warki, ażeby potem porównać.

Napisałem nowy temat w sprawie sprawdzenia zamówienia - możesz zobaczyć co tam sklechciłem.

 

http://www.piwo.org/topic/10406-prosba-o-sprawdzenie-przepisow/

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To zrób pszenicę ale ciemną, to też bardzo ciekawe piwo i odrazu wykorzystasz drożdże. Receptury na dunkel weizena znajdziesz w wiki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×