Jump to content
Sign in to follow this  
Alban

Jak zrobić własny ekstrakt?

Recommended Posts

W czasie warzenia po pewnym czasie brzeczka gęstnieje, to oczywiste - wszakże odparowuje z niej woda. Kiedy zauważyłem, że osiadłe na ściankach garnka krople przybierają konsystencję miodu (czyli taką samą jak ekstrakt słodowy) zacząłem zastanawiać się czy idąc dalej, tzn. gotując brzeczkę (oczywiście już bez szyszek lub granulatu) w celu odparowania możliwie jak największej ilości wody powstałby ekstrakt? Wiem, że nawet jeśli taka operacja zakończyłaby się sukcesem to byłaby pewnikiem nieopłacalna, ale nie chodzi wszakże o oszczędności lub ich brak tylko o doświadczenie. Potem w słoiki, pasteryzacja i mamy brewkita :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No ale tak na serio - ciekawe jak są produkowane ekstrakty. Podejrzewam, że zasadnicza metoda może wyglądać właśnie tak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na podobny temat, a właściwie o sposobie wytwarzania ekstraktów mokrych i suchych natknąłem się kiedyś tu

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak długo będziesz gotował to i suchy uzyskasz :) tylko od gara go oderwać i w moździerzu utrzeć trzeba

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak ktoś chciałby pięć ciasta na ekstrakcie słodowym to może mieć ochotę by taki ekstrakt zrobić samemu. Poza tym nie o zasadność tu chodzi ale o techniczne możliwości. W końcu po co warzyć piwo w domu jak można kupić tanio piwo w sklepie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poza tym nie o zasadność tu chodzi ale o techniczne możliwości. W końcu po co warzyć piwo w domu jak można kupić tanio piwo w sklepie.

 

Dokładnie tak, zresztą nie mówię, że chcę takie coś zrobić - pytam czy Waszym zdaniem jest to możliwe. Informacje, które podał Korzen16 są bardzo pouczające.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytanie cały czas bez odpowiedzi - po co robić ekstrakt?

Strata czasu i energii.

 

Żeby w bardzo szybkim czasie uwarzyć piwo, kiedy nie ma się czasu na pełen proces, a nie chce się korzystać z gotowców i posiadać wiedzę choćby nt. temperatur, w których zacierano? :) Przynajmniej ja to tak widzę. W pierwszej chwili pomysł uznałem za bezsensowny, ale po paru sekundach przypomniałem sobie, ileż to razy zrezygnowałem z uwarzenia czegoś na szybko bo nie miałem czasu, aby większość dnia spędzić w kuchni. A że często wyjeżdżam to każdą warkę muszę rozplanować, kiedy będę w domu aby móc przelać na cichą, zabutelkować itd.

Edited by gwzd

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie będę dyskutował, bo nie jest to temat "merytoryczny". Pomyśl ile czasu będziesz musiał odgotowywać brzeczkę, żeby uzyskać ilość na 20 litrową warkę. Ile zużyjesz gazu, lub prądu. Dla mnie to bez sensu, ale każdy robi to co uważa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I takie coś na 99% się przypali i z jasnego ekstraktu wyjdzie mocno palony :smilies: Kolumna wyparek jest tak skonstruowana, że coraz gęstsza ciecz jest w coraz niższej temperaturze odparowywana, ale zmniejsza się również ciśnienie.

 

Według mnie zrobienie w domu ekstraktu płynnego nawet w połowie tak dobrego jakościowo jak możemy dostać na rynku jest niemożliwe z przyczyn technicznych. Czasu strata również ogromna, bo jak pisałem czym gęstsze tym lepiej trzeba mieszać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytanie cały czas bez odpowiedzi - po co robić ekstrakt?

Strata czasu i energii.

 

Żeby w bardzo szybkim czasie uwarzyć piwo, kiedy nie ma się czasu na pełen proces, a nie chce się korzystać z gotowców i posiadać wiedzę choćby nt. temperatur, w których zacierano? :) Przynajmniej ja to tak widzę. W pierwszej chwili pomysł uznałem za bezsensowny, ale po paru sekundach przypomniałem sobie, ileż to razy zrezygnowałem z uwarzenia czegoś na szybko bo nie miałem czasu, aby większość dnia spędzić w kuchni. A że często wyjeżdżam to każdą warkę muszę rozplanować, kiedy będę w domu aby móc przelać na cichą, zabutelkować itd.

 

Są inne metody warzenia piwa, które pozwalają na warzenie bardzo szybkiego piwa.

Przykładem może być połączenie piwa zacieranego tylko do negatywnej próby jodowej (15-20 minut), plus filtracja bez wysładzania. W ciągu 1 godziny można już chmielić ;) Przetestowałem metodę i da się uzyskać piwo, z tym, że trzeba sypnąć więcej słodu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żeby w bardzo szybkim czasie uwarzyć piwo

Jeżeli musiałbym tak się przygotowywać do warzeń i warunkiem byłaby maja własna brzeczka, to prędzej poszedł bym w kierunku nawarzenia piwa do etapu chmielenia i zamrożenia do w 1,5l petach lub 5l butlach po wodzie. Mam obecnie jeszcze dwa pety zamrożone w mojej zamrażalce szufladowej - do najmniejszej szuflady weszło mi 4x1,5l, do większych pewnie weszło by z sześć sztuk. Nie wiem jaki wpływ na brzeczkę miałoby jej zamrożenie, a po drugie zajęło by to dość dużo miejsca w zamrażalce, no chyba że ma się dużą, skrzyniową.

Także nie sądzę, żeby w warunkach domowych udało się wytworzyć pełnowartościowy ekstrakt płynny ( o suchym to już nie wspomnę), który po dodaniu wody uzyskał by ponownie parametry identyczne z nieprzetworzoną brzeczką.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ekstrakt słodowy jest do zrobienia tylko trzeba się uzbroić w cierpliwość. Od trzech lat, jedna moja warka w roku( 130 l)jest przeznaczona na odparowanie w celu uzyskania ekstraktu. Ekstrakt używam zamiast cukru do słodzenia, wspaniały jest również do wypieku pierników, oraz po rozcieńczenia do dosładzania piwa. Jeżeli odparowuje się umiejętnie to naprawdę wychodzi wspaniały ekstrakt. Wytrwałym życzę powodzenia.

Edited by pikolo58

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ekstrakt słodowy jest do zrobienia tylko trzeba się uzbroić w cierpliwość. Od trzech lat, jedna moja warka w roku( 130 l)jest przeznaczona na odparowanie w celu uzyskania ekstraktu. Ekstrakt używam zamiast cukru do słodzenia, wspaniały jest również do wypieku pierników, oraz po rozcieńczenia do dosładzania piwa. Jeżeli odparowuje się umiejętnie to naprawdę wychodzi wspaniały ekstrakt. Wytrwałym życzę powodzenia.

 

A czy mógłbyś opisać dokładnie jak to robisz?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mierzyłeś może jak gęsty jest Twój ekstrakt? I ile czasu odparowywanie wody Ci zajmuje?

Edited by Biniu

Share this post


Link to post
Share on other sites

I czy zmniejszasz temperaturę w miarę jak brzeczka robi się coraz gęstsza czy po prostu cały czas gotujesz?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.