Jump to content
domin-w

American Pale Ale - EKSTRAKT

Recommended Posts

Witam,

Przymierzam się do 3 warki. Pierwszy raz nie z Coopersa, ostatni raz z ekstraktu. Chcę opanować chmielenie, cichą itp.

 

Plan z już kupionych składników jest następujący:

 

6L wody z 200 g Caramunich ® typ II 110-130 EBC Weyermann doprowadzam do wrzenia

Dodaję Ekstrakt słodowy niechmielony w syropie JASNY - 3,4 kg

 

​Gotowanie: 60 minut

 

Chmielenie:

Amarillo 2012 (USA) 8,9 % (granulat) - 40 g - 60 min

Cascade 2012 (USA) 7,2 % (granulat) - 15 g - 15 min

Willamette 2012 (USA) 5,4 % (granulat) - 15 g - 10 min

 

Amarillo 2012 (USA) 8,9 % (granulat) - 10 g - chmielenie na zimno

Cascade 2012 (USA) 7,2 % (granulat) - 10 g - chmielenie na zimno

 

Dodatki: Mech Irlandzki, Słodka skórka pomarańcza - 10 g - 10 min przed końcem gotowania.

 

 

Jak to widzicie ?

 

Sugestie mile widziane.

 

Poniżej zdjęcie piwa pszenicznego na bazie Coopersa - 2 warka :)

post-6455-0-20277800-1374244413_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

takiej ilosci chmielu przy chmieleniu na zimno nawet nie poczujesz moim zdaniem. lepiej je dorzuc do gara przy chmieleniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja planuje zrobić przy drugiej warce tak:

 

Warrior 20g - 60min

Glacier 50g - 30min

Mosaic 50g - 15min

Cascade 50g - cicha

 

Myśle, że wyjdzie z tego coś fajnego

Edited by Ben3dikT

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmielenie:

 

Amarillo 2012 (USA) 8,9 % (granulat) - 40 g - 60 min

 

Cascade 2012 (USA) 7,2 % (granulat) - 15 g - 15 min

 

Willamette 2012 (USA) 5,4 % (granulat) - 15 g - 10 min

 

 

 

Amarillo 2012 (USA) 8,9 % (granulat) - 10 g - chmielenie na zimno

 

Cascade 2012 (USA) 7,2 % (granulat) - 10 g - chmielenie na zimno

IMHO marnowanie dobrego chmielu. Te 40 g Amarillo daj na 5 minut, a na goryczkę jaki chmiel masz - magnum, marynka cokolwiek. Chmiele typowo aromatyczne według mnie powinny być dawane na aromat, na goryczkę można dać inne - wyłączeniem są single hopy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

też tak kiedyś myślałem, aż się przejechałem z Magnum.

Ja tak myślę od jakiegoś czasu i się nie przejechałem. Zastanów się po co ktoś robi pale ale. Aromat w nim jest najważniejszy. Goryczka to "strzegół".

Zresztą nie tylko ja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

"strzegół" :)

Dla mnie nie jest ściągająca - zależy ile dasz! I jeszcze pamiętaj o aromacie nie goryczce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok - poszło do fermentatora.

 

Zrobiłem tak.

01. 3L wody podgrzewane z 200 g Caramunich

02. Dodane 3,4 słodu jasnego

03. Gotowanie: 60 min

04. Amarillo - 40 g na 60 min

05. Cascade - 15 g na 15 min

06. Willamette - 18 g na 10 min

07. Amarillo - 15 g na 10 min

08. Skórka pomarańczy - 10 g na 10 min

09. Dodane około 7 L chłodnej wody i filtrowanie

10. Dopełnienie do 22 L - 12 Blg

11. Drożdże Safale S-04 przy 22 C

 

Koniec pracy: niedziela 16.00. Poniedziałek rano fermentacja (23 C) ruszyła :) 5 cm piany :)

 

Efekt - wyczuwalna silna goryczka. Być może przez to, że minęło około 30 minut zanim zabrałem się za odfiltrowanie chmielu.

 

Zobaczymy co z tego wyjdzie.

 

Cieszę się, że przeszedłem przez etap chmielenia :) Pozostaje nauka zacierania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proszę o pomoc.

 

Jutro wyjeżdżam i dlatego moje pytanie: czy zlać dzisiaj na cichą czy zostawić do piątku na burzliwej i potem cicha?

 

Wczorajszy pomiar: 4 Blg (burzliwa 7 dni).

 

Temperatura fermentacji: 23 C

 

Dodatkowa chciałem dochmielić na zimno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zostawić na burzliwej i tzw. cichą sobie darować (przy tych temperaturach lepiej zrobić fermentacje "na raz"), rozlać później od razu do butelek.

 

Edit.

A, chciałeś na chmielić na zimno ;) Na kilka dni przed rozlewem możesz wrzucić chmiel do fermentora.

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

A pomiar był dwukrotny i powtarzalny ? IMO taka IPA może zejść do 3 czy nawet 2,5 ( tak było u mnie ) Jeśli nie jesteś pewien zostaw na burzliwej i w piątek cicha .

Share this post


Link to post
Share on other sites

WiHuRa - jaki maksymalny okres na burzliwej jest według ciebie ok ? Liczyłem na 7 dni burzliwej i 12 dni cichej z chmieleniem

 

Quentin

- pomiar był robiony raz, dzisiaj mogę zrobić drugi (wątpię aby się zmienił - w końcu minęło już 7 dni) albo zlać na cichą (tutaj liczyłem na spadek o 1 Blg przez zakładane 12 dni cichej).

 

Teraz kwestia czy pozostawić jeszcze jakieś 7 dni na burzliwej z chmieleniem (

jak się zdecyduję na wydłużenie burzliwej,

chmielić muszę dzisiaj, ). Czy zlewać na cichą ( i liczyć na spadek Blg).

 

:(

dylematy nowicjusza !!!

 

Nie chcę zepsuć tego co wczoraj próbowałem

;)

+ dochmielenie

:D

Edited by domin-w

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym zostawił. Jak wrócisz w piątek to wrzucisz chmiel na kilka dni a później zdekantujesz do wiadra z kranikiem i zabutelkujesz. Kapisz? ;)

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym zostawił. Jak wrócisz w piątek to wrzucisz chmiel na kilka dni a później zdekantujesz do wiadra z kranikiem i zabutelkujesz. Kapisz? ;)

 

Tak zrobię.

 

Poruszać trochę fermentatorem ? Może jeszcze "zażrą" z jeden Blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nic nie ruszaj, po prostu zostaw do piątku, wtedy przelejesz na cichą i dodasz chmiel. Lub nawet bez przelewania jeśli nie zależy ci na odzyskaniu gęstwy. A czy jeszcze zostało coś do dofermentowania, czy nie, to wiedziałbyś gdybyś zrobił test FFT.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A czy jeszcze zostało coś do dofermentowania, czy nie, to wiedziałbyś gdybyś zrobił test FFT.

 

O tym muszę jeszcze poczytać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym zostawił. Jak wrócisz w piątek to wrzucisz chmiel na kilka dni a później zdekantujesz do wiadra z kranikiem i zabutelkujesz. Kapisz? ;)

 

WiHuRa - rozumiem , że proponujesz coś w rodzaju fermentacji hybrydowej ;) ? Burzliwa przedłużona pełniąca rolę cichej ? Mam właśnie podobną sytuację , chcę uwarzyć piwo przed urlopem ( 2 tyg. ) Pozostawiam na 2 tygodnie na burzliwej i po powrocie - no właśnie , co ? Chmielę w tym samym zbiorniku ? Jaka jest wada pozostawienia w zbiorniku burzliwym piwa . Co daje przelanie na cichą i jaka jest zaleta w stosunku do pozostawienia w tym samym na cichą ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Burzliwa przedłużona pełniąca rolę cichej ?

 

Nie ma konieczności robienia cichej fermentacji, po prostu fermentujesz piwo 3 tygodnie w jednym fermentorze i tyle. Plusy dla początkującego są ogromne - nie musi się zastanawiać czy już przelewać na cichą czy nie a często początkujący piwowarzy zbyt wcześnie przelewają piwo i mają później problemy np. z granatami. Zatrzaskujesz wiadro na 3 tygodnie i zapominasz o nim.

 

Jaka jest wada pozostawienia w zbiorniku burzliwym piwa

 

Pozostawienie na burzliwej piwa przez 3 tygodnie nie niesie za sobą żadnych wad, dla początkujących nawet lepiej bo mniej przy piwie grzebie itp. - patrzy odp. wyżej. Dopiero przetrzymywania piwa >4-5 tygodni może doprowadzić do autolizy drożdży.

 

Co daje przelanie na cichą i jaka jest zaleta w stosunku do pozostawienia w tym samym na cichą ?

 

Przelanie na cichą robi się głównie w przypadku:

1) Potrzeby odzyskania gęstwy do następnej fermentacji

2) Lagerowania

3) Klarownia np. żelatyną, karukiem

4) Chmielenia na zimno*

 

*Można również chmielić na zimno w przypadku fermentacji burzliwej ale jeśli chcesz ponownie użyć gęstwy trzeba ją bezwzględnie przemyć.

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to sporo rozumiem więcej .

 

Póki co robiłem cichą i ( na razie ) do butelkowania bez infekcji . Ale przynajmniej liznąłem tematu . Co do gęstwy : odzyskałem słoik po AIPA ( S-05 )

Czy takie drożdże z gęstwy są lepsze czy chodzi tylko o aspekt ekonomiczny ? Można użyć gęstwy z AIPA do np. Stouta czy Black IPA ? JAka ilość gęstwy jest zalecana ? Czy trzeba ją wspomagać nowymi drożdżami ? Proszę o krótkie odpowiedzi a ja obiecam zrobić doktorat z gęstwy w najbliższym czasie w piaskownicy ;)

Edited by Quentin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chodzi zarówno o aspekt ekonomiczny jak i o to, że w gęstwie masz ich zwyczajnie więcej. Saszetka drożdży US-05 wystarcza na zaszczepienie 20-litrowej warki lekkiego piwa, ale do mocniejszych np. black IPA będzie ich za mało, dlatego używasz gęstwy. Ile tej gęstwy? http://www.piwo.org/...+ilości +gęstwy

Edited by olo333

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.