Jump to content
Sign in to follow this  
cemik1

Barley Wine z miodem

Recommended Posts

Zasyp (zrobiłem z tego, co miałem można pewnie modyfikować):

pilzneński 6300

monachijski 850

caracrystal 500

caramunich 370

carapils 330

carafa 170

carared 80

carahell 45

 

20l wody, 5ml kwasu fosforowego, łyżeczka gipsu

 

64ºC 30'

72ºC 40'

78ºC i wysładzanie 5x5l wody podgrzanej do 78ºC, każda piątka z 1ml kwasu fosforowego.

Pierwsze na BW, reszta na piwo malinowe.

 

BW (do fermentacji poszło 20l Blg 25,5)

gotowanie 90'

marynka 30g 30'

lubelski 10g 20'

citra 20g 10'

 

Owocowe (po gotowaniu 20l Blg 8)

gotowanie 60'

marynka 20g 60'

do fermentacji dodano 4 butelki soku malinowego Hortex, Blg 12,5

zabutelkowano z 2 tabletkami słodzika z lidla i 4g glukozy na 0,5l

 

 

Drożdże WLP099 na starterze z 1l soku jabłkowego z kartonika, dobre napowietrzenie. Pozytywne efekty można otrzymać też stosując G995. Fermentacja w temperaturze ponizej 20ºC. Dla bayanusów nawet ponizej 15ºC.

Po trzech dniach, napowietrzenie, activit 12g, 3500g miodu rozpuszczonego w 2l brzeczki.

Po trzech tygodniach Blg 9,5 zlanie na cichą, po kolejnym miesiącu butelkowanie 2g glukozy na 0,33l.

Ze względu na wysoką zawartość alkoholu ~16,5% naturalne nagazowanie bardzo symboliczne, pomimo poźniejszych prób z dodawaniem zahartowanych drożdży (WLP099 i G995). Jeżeli silniejsze nagazowanie jest pożądane należy nagazować BW sztucznie. Cichą należy wtedy przedłużyć nawet do 6 miesięcy.

Do konsumpcji po roku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piłem BW kolegi cemik 1 , dla mnie rewelacyjne piwo.

Edited by pepe11

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szacun za taką decyzję . Wydaje mi się , ze niełatwo zrobić takie piwo . Próbowałem 2x barleya , jest niezwykle bogate w smaki i aromaty . Trzymam kciuki za efekt końcowy . Marzę , żeby kiedyś uwarzyć BW .

Share this post


Link to post
Share on other sites

a ja się tak zastanawiam czy to już nie łapie się pod Braggota? Bo tak mi się wydaje, że połączenie brzeczki z miodem to właśnie Braggot jest :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja ostatnio próbowałem BRACIA z Thornbridge'a . Piwo przypominalo BW choć było opisane Rich Dark Ale . Było z miodem z kasztanó włoskich chyba , genialne . Cena zwala z nóg : 44 zł / 0,5 l ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może być i braggot. Trudno jest zrobić BW tylko na podstawie słodów. Miód jest w cenie ekstraktu, łatwiej dostępny i wnosi moim zdaniem wiele do piwa o takim stylu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.