Jump to content
Sign in to follow this  
masgar

Pierwsza warka trochę wsparcia

Recommended Posts

Witam serdecznie

 

Chciałem moją pierwszą warkę stworzyć już dawno, ale brak czasu i tym podobne. No i trochę opuściłem się w temacie - też brak czasu. Sprzęt już był i produkty też. Dopiero wczoraj znalazłem dobrych parę godzin i poszło.

Na podstawie receptury Irish Red Ale - Czerwony Topór kolegi Infarma.

Plan był taki:

Słód - 4,6 kg (Pilzneński - 3,5 kg; Monachiński - 0,3 kg; Pale Ale - 0,2 kg; Caraamber - 0,2 kg; Carared - 0,3 kg; Caramunish II - 0,1 kg; Melanoidynowy(parzony) - 0,1 kg)

Miałem dodać wody około 13,8 ltr, a dodałem 20 ltr (panika przy dziewiczej warce). Po zorientowaniu się dodałem około 300 gram Pilzneńskiego.

Zacierałem: około 15 min. w 52 stopniach; 40 minut w 62 stopniach; 30 minut w 72 stopniach.

Podgrzałem do okolo 78 stopni i rozpocząłem filtrowanie. Filtrowałem około 5 godzin, dodałem 8 ltr gorącej wody i skończyłem okolo północy.

Chmieliłem tak: Marynka - 0,015 kg - 60 minut; Lubelski - 0,020 kg - 30 minut;

Znowu trochę paniki, dodałem Challengera 0,020 kg na 30 minut i na ostatnie 10 minut okolo 10 gram Lubelskiego.

Łączny czas 60 minut. Potem:

Przelałem do gara, zakryłem i poszedłem spać.

Rano dodałem Sefale S-04 i do fermentacji.

Przed zamknięciem zmierzyłem BLG i wyszło około 17. dolałem wody około 2 litry i wyszło 15.

Teraz ładnie pracuje. Nie pomierzyłem objetości nastawu. Około 20 ltr. wyszło.

Proszę o radę. Jak to widzicie?. Czy BLG jest dobry do fermentacji?.

 

Pozdrawiam

 

Grzegorz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam serdecznie

Dzięki za pomoc. Jestem spokojniejszy. Filtrowałem długo, ale wszystko odbywało się spokojnie i nie martwiło mnie to. Filtrowałem dwoma pojemnikami jeden w drugim z dziurkami w dnie. Mam przygotowany oplot, ale może użyuję go innym razem i porównam. Teraz, aby fermentacja przebiegała prawidłowo. Pod koniec tygodnia podejdę do drugiej warki. Poinformuję o przebiegu. Może będę potrzebował pomocy. Na razie wielkie dzięki.

 

Pozdrowienia

 

Grzegorz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Użyj oplotu, 5h to masakra jakaś... Gratuluję wytrzymałości :) Drożdże rehydrowałeś, czy luzem do gara?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...