Jump to content
nms007

Jak obliczyć ilość wody, gdy brzeczka jest zbyt "gęsta"?

Recommended Posts

W sobotę popełniłem moją pierwszą warkę z ekstraktów (padło na Milk Stouta 12°Blg z Centrum piwowarstwa).

Czyli:

- zagotowałem 18l wody,

- nachmieliłem (gotowanie 60 min)

- schłodziłem.

 

Do fermentora zlałem jakieś 15,5l (reszta odparowała i została z osadem).

 

Pomiar z tych 15l dał wynik ok. 17°Blg. Dolałem wody (z 5l banieczki) do 20l i gęstość zeszła do ok. 15°Blg.

Jako, że lubię słodkawe piwa postanowiłem tak zostawić...

 

 

I teraz pytanie - jak obliczacie ile potrzeba wody, żeby osiągnąć zamierzone BLG? Jakiś kalkulator, czy "na oko"?

 

 

ps. Znalazłem takie coś w ProMash'u (tylko nie wiem jak tego używać):

 

potzrebna-woda-piwo.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

W Twoim przypadku: masz 15 l 17°Blg. A chcesz mieć docelowo 15°Blg. Ile dolać wody?

17°Blg/15°Blg x 15l = 16,99 - dolej 2 litry. Metoda nie jest całkowicie precyzyjna, ale na nasze potrzeby wystarcza.

Ps. Nie wiem dlaczego wyszło Ci 15°Blg przy 20 litrach, pewnie jakiś błąd podczas pomiarów, albo pominąłeś przy pierwszym pomiarze laktozę.

Edited by olo333

Share this post


Link to post
Share on other sites

W Twoim przypadku: masz 15 l 17°Blg. A chcesz mieć docelowo 15°Blg. Ile dolać wody?

17°Blg/15°Blg x 15l = 16,99 - dolej 2 litry. Metoda nie jest całkowicie precyzyjna, ale na nasze potrzeby wystarcza.

Ps. Nie wiem dlaczego wyszło Ci 15°Blg przy 20 litrach, pewnie jakiś błąd podczas pomiarów, albo pominąłeś przy pierwszym pomiarze laktozę.

 

Docelowo chcę/chciałem 12°Blg, czyli:

 

17blg/12blg x 15 = 21,25

 

wychodzi, że dolałem o 1,25 za mało :/

 

Co do pomiarów (używam areometru z podziałką Specific Gravity):

Mierzyłem przed i po dodaniu laktozy (brzeczka pobierana podczas gotowania i oczywiście odpowiednio schłodzona w cylindrze pomiarowym). - Dokładne wyniki mogę podać później, bo nie mam pod ręką notatek.

Dwa ostatnie pomiary robione już z fermentora przed zadaniem drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites

myśle, że przy zestawach z CP czy Browamatora są surowce na 20l piwa i wystarczy dolać wody do 20l i bedzię dobrze. Ja tak zrobiłem przy swojej pierwszej warce i się zgadzało :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...