Skocz do zawartości
nms007

Jak obliczyć ilość wody, gdy brzeczka jest zbyt "gęsta"?

Rekomendowane odpowiedzi

W sobotę popełniłem moją pierwszą warkę z ekstraktów (padło na Milk Stouta 12°Blg z Centrum piwowarstwa).

Czyli:

- zagotowałem 18l wody,

- nachmieliłem (gotowanie 60 min)

- schłodziłem.

 

Do fermentora zlałem jakieś 15,5l (reszta odparowała i została z osadem).

 

Pomiar z tych 15l dał wynik ok. 17°Blg. Dolałem wody (z 5l banieczki) do 20l i gęstość zeszła do ok. 15°Blg.

Jako, że lubię słodkawe piwa postanowiłem tak zostawić...

 

 

I teraz pytanie - jak obliczacie ile potrzeba wody, żeby osiągnąć zamierzone BLG? Jakiś kalkulator, czy "na oko"?

 

 

ps. Znalazłem takie coś w ProMash'u (tylko nie wiem jak tego używać):

 

potzrebna-woda-piwo.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W Twoim przypadku: masz 15 l 17°Blg. A chcesz mieć docelowo 15°Blg. Ile dolać wody?

17°Blg/15°Blg x 15l = 16,99 - dolej 2 litry. Metoda nie jest całkowicie precyzyjna, ale na nasze potrzeby wystarcza.

Ps. Nie wiem dlaczego wyszło Ci 15°Blg przy 20 litrach, pewnie jakiś błąd podczas pomiarów, albo pominąłeś przy pierwszym pomiarze laktozę.

Edytowane przez olo333

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W Twoim przypadku: masz 15 l 17°Blg. A chcesz mieć docelowo 15°Blg. Ile dolać wody?

17°Blg/15°Blg x 15l = 16,99 - dolej 2 litry. Metoda nie jest całkowicie precyzyjna, ale na nasze potrzeby wystarcza.

Ps. Nie wiem dlaczego wyszło Ci 15°Blg przy 20 litrach, pewnie jakiś błąd podczas pomiarów, albo pominąłeś przy pierwszym pomiarze laktozę.

 

Docelowo chcę/chciałem 12°Blg, czyli:

 

17blg/12blg x 15 = 21,25

 

wychodzi, że dolałem o 1,25 za mało :/

 

Co do pomiarów (używam areometru z podziałką Specific Gravity):

Mierzyłem przed i po dodaniu laktozy (brzeczka pobierana podczas gotowania i oczywiście odpowiednio schłodzona w cylindrze pomiarowym). - Dokładne wyniki mogę podać później, bo nie mam pod ręką notatek.

Dwa ostatnie pomiary robione już z fermentora przed zadaniem drożdży.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

myśle, że przy zestawach z CP czy Browamatora są surowce na 20l piwa i wystarczy dolać wody do 20l i bedzię dobrze. Ja tak zrobiłem przy swojej pierwszej warce i się zgadzało :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×