Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

12.07.2013

warka #5 PIPA (HB)

 

SKŁAD:

  • Pilzneński - 5kg
  • Monachijski - 0,2kg
  • Karmelowy - 0,2kg
  • Marynka - 40g
  • Lubelski - 60g
  • Citra - 10g
  • Cukier - 120g (7 czubatych łyżek)
  • Mauribrem Ale 514 (saszetka)

ZACIERANIE:

woda do zasypu - 17l o temp 67C dodałem 4g CaCl2

40' - 65C

40' - 71C

 

WYSŁADZANIE:

Przełożenie młóta do fermentora z wężykiem.

32l - ok. 75C

30l - 10Blg

 

GOTOWANIE 70`

Zrobiłem odwróconą przerwę chmielową. Dodałem Citrę i zakryłem garnek pokrywą. Nie podgrzewałem przez 3h.

60' - Marynka 40g

30' - Lubelski 30g

10' - Lubelski 30g

10' - Cukier

 

28,5l - 13Blg

 

FERMENTACJA:

Napowietrzenie grawitacyjne

Drożdże zadane w 25C

 

Burzliwa:

22C - planowana na 7-10 dni

 

KOMENTARZ:

- problem z fermentacją ;) opis problemu: http://www.piwo.org/.../page__st__2580

 

EDIT:

- Plan na burzliwą 1 tydzień

- Plan na cichą 2-3 tygodnie

Edytowane przez Udo Grubbe
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.