Jump to content

Zadymiacze


Pieron
 Share

Recommended Posts

No, i stałem się nie tylko piwowarem i piekarzem ale i zadymiaczem.

Wędzok mam drewniany, myślę że temu nic nie szkodzi.

Dużo wiadomości jest na stronie http://www.wedlinydomowe.pl/

 

Wiem, że kol. Wena zadymia, może i ktoś jeszcze dymi, szczególnie przed świętami :cool2:

Link to comment
Share on other sites

Gdybym teraz budował wędzarnię to też zrobiłbym drewnianą, a nie ceglaną z pokryciem z 7cm. piaskowca i dachem z dębowych klepek, oraz 3m. przewodem od paleniska. Właśnie z nadejściem wiosny mam zamiar przebudować na 1,5m od paleniska. Zimą trzeba bardzo dużo drewna spalić żeby osiągnąć pożądaną temp. na 3m. przewodzie.

Link to comment
Share on other sites

No, i stałem się nie tylko piwowarem i piekarzem ale i zadymiaczem.

Wędzok mam drewniany, myślę że temu nic nie szkodzi.

Dużo wiadomości jest na stronie http://www.wedlinydomowe.pl/

 

Wiem, że kol. Wena zadymia, może i ktoś jeszcze dymi, szczególnie przed świętami :cool2:

Dymie i ja na www.wedlinydomowe.pl nick taki sam .

Edited by zico
Link to comment
Share on other sites

Też wędziłem tej zimy. Nie jest to bardzo trudne, ale jak zawsze lepiej dokładnie poczytać artykuły dla początkujących z wedlinydomowe.pl, to uniknie się wielkich błędów.

 

PS

Wędziłem na klasycznej beczce. Bardzo ciężko było ustawić odpowiednią temperaturę. Ale wyniki były lepiej niż zadowalające.

Edited by Makaron
Link to comment
Share on other sites

tutaj na forum jesc opróczmnie conajmniej dwóch zadymiaczy z tego foeum wedlinydomowe.pl to jest wena i bielok pytaj kolego albo jeszce lepiej zapisz się do SDM to jest szkoła domowego masarstwa naprawdę dużo się można nauczyć wejdz na forum i poszykaj działu o takiej nazwie tam jest wszystko opisane .Zapraszam :)

Link to comment
Share on other sites

Cześć :)

 

Zico przyznam szczerze że mnie zaskoczyłeś na maxa :/

wypatrzenie mnie tutaj i skojarzenie z wędlinami domowymi gdzie mam raptem kilka postów to mistrzostwo swiata :) mało sie udzielam na wedlinach choć czytuje regularnie.

Oczywiscie służę pomocą i moja skromną wiedzą w temacie wędlin zarówno wędzonych jak i przgotowywanych w domu w sznkowarach czy piekarniku.

 

Jejski napisałeś to o czym od pół roku jestem święcie przekonany, derwno czy blacha są ekonomicznejsze niz murowane wędzarnie. Dlatego moja wędzarnia to dwa kawałeki blachy, dwa kawałki płyty OSB, oraz kanał o długości ok 80 cm naziemny. Powoduje to ze wędzok jest w przeciągu 20 minut osuszony, wygrzany, zwarty i gotowy :)

Link to comment
Share on other sites

Cześć :/

 

Zico przyznam szczerze że mnie zaskoczyłeś na maxa :)

wypatrzenie mnie tutaj i skojarzenie z wędlinami domowymi gdzie mam raptem kilka postów to mistrzostwo swiata :) mało sie udzielam na wedlinach choć czytuje regularnie.

Oczywiscie służę pomocą i moja skromną wiedzą w temacie wędlin zarówno wędzonych jak i przgotowywanych w domu w sznkowarach czy piekarniku.

 

Jejski napisałeś to o czym od pół roku jestem święcie przekonany, derwno czy blacha są ekonomicznejsze niz murowane wędzarnie. Dlatego moja wędzarnia to dwa kawałeki blachy, dwa kawałki płyty OSB, oraz kanał o długości ok 80 cm naziemny. Powoduje to ze wędzok jest w przeciągu 20 minut osuszony, wygrzany, zwarty i gotowy :/

no to dołożymy winorobek jeszcze tez działa i tutaj i w wędlinach :)

 

 

Bielok jeśli chodzi o kanał to wiesz że powinienes go troche wydłużyc to po prostu daje większy komfort wędzenia , mniejsze prawdopodobieństwo upieczenia :/

Edited by zico
Link to comment
Share on other sites

Oczywiscie służę pomocą i moja skromną wiedzą w temacie wędlin zarówno wędzonych jak i przgotowywanych w domu w sznkowarach czy piekarniku.

W piekarniku? Co można zrobić w piekarniku?

Cuda. :cool2:

Link to comment
Share on other sites

cześć :/

 

Bielok jeśli chodzi o kanał to wiesz że powinienes go troche wydłużyc to po prostu daje większy komfort wędzenia , mniejsze prawdopodobieństwo upieczenia :)

nie czuję dyskomfortu przy wedzeniu :/ i nie zdarzyło mi się jeszcze nic upiec w wędzoku :) przy takim kanale bez problemu wędziłem oscypki i ryby :)

 

W piekarniku? Co można zrobić w piekarniku?

Pieczenie, pasztety, mięso w słoikach (choć ja preferuję szybkowar). Przy zakupie soli wedzarkowej można uzyskać efekt podobny do wędzonych mies.

Link to comment
Share on other sites

Pieczenie, pasztety, mięso w słoikach (choć ja preferuję szybkowar). Przy zakupie soli wedzarkowej można uzyskać efekt podobny do wędzonych mies.

Nakieruj mnie na jakis prosty przepis, ale coś bardziej wymyślnego niż pieczeń. Spróbuję, może złapię bakcyla...

Link to comment
Share on other sites

Witam. A ja tu właśnie z wędlin domowych po jakąś popitkę trafiłem.

Szczególnie witam kolegę zico :) (jak następnym razem znajdę cię w lodówce, to...:):/:P )

qrde co to jakaś telepatia czy cóś :)

Edited by zico
Link to comment
Share on other sites

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=560

CODER spróbuj tego rarytasu na święta nie zdążysz, ale po śiwętach też trzeba jeść. JK

Żona już zapowiedziała, że tego nie tknie, ale co tam, i tak spróbuję. Ale mam drobne pytanko - obiecuję, że tylko jedno:

 

Natrzeć sola roztarta z czosnkiem oraz obtoczyć w mielonej kolendrze.

 

Kawałek schabu ma mieć jak widzę ok. 30 cm. Ile do tego z grubsza dać tej soli, czosnku i kolendry?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.