Jump to content
Browariat

Warka już fermentuje, jak zmniejszyć Blg?

Recommended Posts

Witam, to mój pierwszy post, witam wszystkich serdecznie z Poznania.

 

Nawarzyłem swoją 3 warkę i mam zgryz.

Z pewnych losowych względów nastawiłem wczoraj warkę z 18Blg. Ma to być Rauchbock.

Planowałem 16Blg czyli 2 mniej. Obecnie drożdze już szaleją i zastanawiam się czy po prostu dolać wody?

A może później dolać wody, przy przelewaniu na cichą?

Chodzi o to że nie przepadam za bardzo mocnymi piwami a to może takie się stać. Planem było cos podobnego do Miłosław Koźlak.

Parametry mojej warki:

 

- ekstrakt słodowy weyermann Vienna red 4kg

- słód weyermann wędzony 0,5kg

- słód weyermann melanoidynowy 0,5kd

- chmiel Hallertau 30g

- 2x 11,5g Saflager W34/70

- nastaw ma 18l i 18Blg (zmierzone przy 19,5st.C)

 

warkę robiłem na zasadzie częściowego zacierania, najpierw zacierałem by potem powstałą "zupkę" uzupełnić ekstraktem.

W porównaniu do poprzednich moich piw zacier przy zadawaniu drożdzy był bardzo słodki.

 

Do cichej planuję jeszcze dodać 60g chmielu Lubelskiego (chmielenie na zimno) wraz z płatkami dębowymi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam mam podobny problem po wystudzeniu brzeczki i zamknięciu jej mam 20blg dodane drożdże to S05, problem w tym ze nie pomyślałem odrazu z tym i teraz dopiero będę w domu po tygodniu. Bede w domu po tygodniu cxyli w sam raz na cicha dolać w tedy mineralki?

Pozdr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam mam podobny problem po wystudzeniu brzeczki i zamknięciu jej mam 20blg dodane drożdże to S05, problem w tym ze nie pomyślałem odrazu z tym i teraz dopiero będę w domu po tygodniu. Bede w domu po tygodniu cxyli w sam raz na cicha dolać w tedy mineralki?

Pozdr

Rozumiem, że drożdże to US-05, bo samo S to 04?

Ile tej brzeczki 20°Blg? Ile drożdży zadałeś? Czy dokonałeś rehydracji? Czy napowietrzyłeś brzeczkę i w jaki sposób?

I kto Ci powiedział, że przy brzeczce o gęstości 20°Blg będziesz mógł po tygodniu przelewać?

Dokonuj pomiarów, ale dopiero jak fermentacja zwolni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...