Skocz do zawartości
Browariat

Warka już fermentuje, jak zmniejszyć Blg?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, to mój pierwszy post, witam wszystkich serdecznie z Poznania.

 

Nawarzyłem swoją 3 warkę i mam zgryz.

Z pewnych losowych względów nastawiłem wczoraj warkę z 18Blg. Ma to być Rauchbock.

Planowałem 16Blg czyli 2 mniej. Obecnie drożdze już szaleją i zastanawiam się czy po prostu dolać wody?

A może później dolać wody, przy przelewaniu na cichą?

Chodzi o to że nie przepadam za bardzo mocnymi piwami a to może takie się stać. Planem było cos podobnego do Miłosław Koźlak.

Parametry mojej warki:

 

- ekstrakt słodowy weyermann Vienna red 4kg

- słód weyermann wędzony 0,5kg

- słód weyermann melanoidynowy 0,5kd

- chmiel Hallertau 30g

- 2x 11,5g Saflager W34/70

- nastaw ma 18l i 18Blg (zmierzone przy 19,5st.C)

 

warkę robiłem na zasadzie częściowego zacierania, najpierw zacierałem by potem powstałą "zupkę" uzupełnić ekstraktem.

W porównaniu do poprzednich moich piw zacier przy zadawaniu drożdzy był bardzo słodki.

 

Do cichej planuję jeszcze dodać 60g chmielu Lubelskiego (chmielenie na zimno) wraz z płatkami dębowymi.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam mam podobny problem po wystudzeniu brzeczki i zamknięciu jej mam 20blg dodane drożdże to S05, problem w tym ze nie pomyślałem odrazu z tym i teraz dopiero będę w domu po tygodniu. Bede w domu po tygodniu cxyli w sam raz na cicha dolać w tedy mineralki?

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam mam podobny problem po wystudzeniu brzeczki i zamknięciu jej mam 20blg dodane drożdże to S05, problem w tym ze nie pomyślałem odrazu z tym i teraz dopiero będę w domu po tygodniu. Bede w domu po tygodniu cxyli w sam raz na cicha dolać w tedy mineralki?

Pozdr

Rozumiem, że drożdże to US-05, bo samo S to 04?

Ile tej brzeczki 20°Blg? Ile drożdży zadałeś? Czy dokonałeś rehydracji? Czy napowietrzyłeś brzeczkę i w jaki sposób?

I kto Ci powiedział, że przy brzeczce o gęstości 20°Blg będziesz mógł po tygodniu przelewać?

Dokonuj pomiarów, ale dopiero jak fermentacja zwolni.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×