Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Przeglądam sobie właśnie przepis na Grand Championa i cały czas nurtuje mnie cukier dodawany do kotła warzelnego który stanowi 7% zasypu...

Jaki jest wpływ cukru na smak piwa? Jedyne co znalazłem na wiki, że "Dodatek cukru do kotła warzelnego zwiększa ekstrakt brzeczki, lecz niestety może negatywnie wpłynąć na jakość piwa (posmaki bimbrowe, słaba piana)."

 

Pozdr.

Michal

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jaki jest wpływ cukru na smak piwa?

7% to nie jest ilość, która pogorszy smak. W Duvelu jest go aż 20%, a jednak jest to piwo genialne.

Edytowane przez Jacenty

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Robiłem Tripel i szło tam 1kg cukru, dałem trzcinowy bo ponoć ma wpływ na kolor. A sam cukier zwiększa poziom alko. Na poczatku piwa takie mogą być bimbrowe ale z czasem się układają.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jakby cukier był takim diabłem jak go malują, to gros browarów angielskich i belgijskich nie odnosiłoby żadnych sukcesów. Wpływ jest naturalnie, ale zawsze ma jakiś cel. Z cukrów polecam dark muscovado-służy też do barwienia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Robiłem Tripel i szło tam 1kg cukru, dałem trzcinowy bo ponoć ma wpływ na kolor. A sam cukier zwiększa poziom alko. Na poczatku piwa takie mogą być bimbrowe ale z czasem się układają.

1 kg cukru trzcinowego na kolor zacieru (20L) ma wpływ minimalny

Edytowane przez sejler

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja używam cukru do piw mocnych by odrobinę zwiększyć odfermentowanie. To powoduje że piwa nie są bardzo trudne w odbiorze. Do piw lekkich poniżej 15blg chyba nie ma sensu go stosować. Przynajmniej ja nie uzyskałem dobrych rezultatów.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Robiłem Tripel i szło tam 1kg cukru, dałem trzcinowy bo ponoć ma wpływ na kolor. A sam cukier zwiększa poziom alko. Na poczatku piwa takie mogą być bimbrowe ale z czasem się układają.

1 kg cukru trzcinowego na kolor zacieru (20L) ma wpływ minimalny

Zgadzam się, ale jesli ktoś ma do wyboru biały i trzcine np. z tesco za 6-7zł za kg to polecam trzcine dla tego koloru :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×