Jump to content
moon

Cukier do gotowania

Recommended Posts

Witam,

 

Przeglądam sobie właśnie przepis na Grand Championa i cały czas nurtuje mnie cukier dodawany do kotła warzelnego który stanowi 7% zasypu...

Jaki jest wpływ cukru na smak piwa? Jedyne co znalazłem na wiki, że "Dodatek cukru do kotła warzelnego zwiększa ekstrakt brzeczki, lecz niestety może negatywnie wpłynąć na jakość piwa (posmaki bimbrowe, słaba piana)."

 

Pozdr.

Michal

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaki jest wpływ cukru na smak piwa?

7% to nie jest ilość, która pogorszy smak. W Duvelu jest go aż 20%, a jednak jest to piwo genialne.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłem Tripel i szło tam 1kg cukru, dałem trzcinowy bo ponoć ma wpływ na kolor. A sam cukier zwiększa poziom alko. Na poczatku piwa takie mogą być bimbrowe ale z czasem się układają.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakby cukier był takim diabłem jak go malują, to gros browarów angielskich i belgijskich nie odnosiłoby żadnych sukcesów. Wpływ jest naturalnie, ale zawsze ma jakiś cel. Z cukrów polecam dark muscovado-służy też do barwienia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłem Tripel i szło tam 1kg cukru, dałem trzcinowy bo ponoć ma wpływ na kolor. A sam cukier zwiększa poziom alko. Na poczatku piwa takie mogą być bimbrowe ale z czasem się układają.

1 kg cukru trzcinowego na kolor zacieru (20L) ma wpływ minimalny

Edited by sejler

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja używam cukru do piw mocnych by odrobinę zwiększyć odfermentowanie. To powoduje że piwa nie są bardzo trudne w odbiorze. Do piw lekkich poniżej 15blg chyba nie ma sensu go stosować. Przynajmniej ja nie uzyskałem dobrych rezultatów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłem Tripel i szło tam 1kg cukru, dałem trzcinowy bo ponoć ma wpływ na kolor. A sam cukier zwiększa poziom alko. Na poczatku piwa takie mogą być bimbrowe ale z czasem się układają.

1 kg cukru trzcinowego na kolor zacieru (20L) ma wpływ minimalny

Zgadzam się, ale jesli ktoś ma do wyboru biały i trzcine np. z tesco za 6-7zł za kg to polecam trzcine dla tego koloru :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...