Jump to content
Sign in to follow this  
gsb

Lepszy bitter?

Recommended Posts

Słuchajcie, całkeim niedawno popełniłem Bittera (Muntons Yorkshire Bitter) - wyszedl swietnie, juz cala warka wypita, wszyscy zachwalali i mnie rowniez smakowalo. W ogole ten gatunek piwa bardzo mi odpowiada. Najlepsze piłem w tym roku w Londynie - chyba bitter Harvey's. Mało się pienił, był koloru czerwonego i wyczuwałem cytrynowe nutki... Chcialbym teraz na bazie brew-kita, ktory wychodzi bardzo dobrze, zrobic nastepne warki, ale chcialbym tego brewkita dochmielić. Czy znacie jakies dobre przepisy na to? Zeby jeszcze ulepszyc bittera.

 

Ach, nie piszczie o zacieraniu prosze, jeszcze nie moja pora.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z brew-kitem nie możesz wiele zrobić, ale mógłbyć wymienić drożdże np. na s-04 i pilnować temperatury fermentacji i prawidłowego nagazowania, to da lepsze efekty niż chmielenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz na przykład zrobić partial mash. By dobarwić piwo słodem karmelowym, albo dochmielić dla smaku i aromatu. Do dochmielenia nie potrzebujesz nic innego jak większy garnek np 7 litrowy i oczywiście chmiel (polecam fuggles). Do tego jak coder wspomniał drożdże S-04 (będziesz z nich na pewno zadowolony)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niezupełnie. Wlewasz zawartość puszki z częścią wody do garnka jaki masz. Podgrzewasz do 60-75°C. Wkładasz słód w worku do brzeczki, zostawiasz na 45 minut. Wyjmujesz worek zostawiasz by obciekł. Całość gotujesz przez 15 minut, ewentualnie z dodatkiem chmielu aromatycznego. Wlewasz do fermentora ,dodajesz zimnej wody i jeśli całość nie przekracza 30°C dodajesz drożdże.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nigdy nie robiłem w ten sposób, ale spróbuję odpowiedzieć.

1) Dlaczego akurat karmelowy?

Gdybyś wziął np zwykły pilzneński to by trzeba było przeprowadzić pełne zacieranie, żeby przekonwertować skrobię na cukry.

A karmelowy jest już "zatarty w ziarnie" i potrzebuje tylko wypłukania tych cukrów.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[...]Gdybyś wziął np zwykły pilzneński to by trzeba było przeprowadzić pełne zacieranie, żeby przekonwertować skrobię na cukry.

A karmelowy jest już "zatarty w ziarnie" i potrzebuje tylko wypłukania tych cukrów.

Czy karmelowy jest całkowicie "zrobiony" to nie mam pewności.

A czy sprawdzał ktoś brzeczkę próbą jodową.

Share this post


Link to post
Share on other sites

witam ponownie,

 

1) A jakim chmielem dochmielić? Musze kupic 15g czegoś, ale nie wiem czego - Goldings, Challenger, Brambling cross, Fuggles - a moze jakis krajowy?

2) Jakie drozdze polecacie? Safale S04?

3) Makaron, Ty dodAWALEs tylko 50g glukozy do refermentacji... - czemu tak malo? (mi przy 120g wychodza b.malo nagazowane, a co dopiero przy 50?)

4) Obecnie jestem w trakcie przeprowadzki i moje pytanie jest takie czy mozna trzymac Bittery po zakapslowaniu w temp ok 18st? (nie mam mozliwosci nizszej)

Edited by gsb

Share this post


Link to post
Share on other sites

1.Proponuje Fuggles dla nadania smaku i aromatu, na goryczke może być Marynka.

2.Safale S-04, albo Danstar Nottingham z suchych drożdży.

3.Tyle się daje by uzyskać typowe dla brytyjskich piw niskie nagazowanie. Jeśli nie lubisz tak rozgazowanego piwa to dodaj 150g :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...