Skocz do zawartości
Ben3dikT

Sciągająca goryczka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Dzisiaj spróbowałem swojego pierwszego piwa po 12 dniach od rozlewu, głównie żeby sprawdzić nagazowanie. W smaku oceniłbym na troche za płyki lecz mam nadzieje, że czas jeszcze go polepszy. Za niepokoiła mnie sciągająca goryczka, gdyż jestem jej fanem i piłem duzooo bardziej chmielone piwa. W smaku goryczka jest fajna ale pozostaje długo w ustach takie sciagajace uczucie, które pojawia sie dopiero na końcu. Pytanie więc jest takie czy to z czasem leżakowania piwa polepszy się czy pozostanie już.

 

PS. chmieliłem East kent goldings 30g, fuggles 30g na 10 min i 30g citry na cichą. Więc nie wydaje mi sie jakoś sporo.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To nie koncerniak, daj mu czas, a "będzie Pan zadowolony" To są szlachetne chmiele i niema ich dużo.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Może bardzo długo gotowałeś z chmielem (ponad 70 min) i do brzeczki przeszły Ci garbniki? One też dają taką ściagającą gorycz.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

nie, gotowałem 60 min. Dziwie się bo to mało chmielu, pytam bo zamierzam teraz robić AIPA i mam zamiar dołożyć do pieca :) mam nadzieje, że to wszystko i smak i goryczka się ułoży z czasem

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Może bardzo długo gotowałeś z chmielem (ponad 70 min) i do brzeczki przeszły Ci garbniki? One też dają taką ściagającą gorycz.

Dłuższe gotowanie chmielu nie jest zabronione. Istnieje nawet metoda dodawania chmielu na aromat, jeszcze zanim brzeczka zacznie wrzeć.

Garbniki w piwie pojawiają się nie tylko z chmielu, ich źródłem jest też słód. Taniny, wypłukane z młóta przez zbyt długie wysładzanie, to również garbniki. I to one przeważnie są przyczyną ściągającej goryczy, cierpkości. Robiłeś pomiary przy wysładzaniu? Jeśli tanin jest za dużo to pozostaje tylko czekać, z czasem będą mniej wyczuwalne w piwie. Normalnej ilości można pozbyć się przy gotowaniu (przełom). Garbniki i białka to kumple. Jeśli zacieranie przeprowadziliśmy prawidłowo, to garbnik łapie za rączkę białko i płyną sobie dołączyć do następnych par ;). Im więcej im się uda połączyć tym lepiej dla nas. Dlatego tak ważny w trakcie warzenia jest przełom. Im większy, tym lepiej.

Edytowane przez Jacenty

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

robiłem tą warkę z ekstraktów wiec nie sądze, żeby słód był tego powodem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dłuższe gotowanie chmielu nie jest zabronione. Istnieje nawet metoda dodawania chmielu na aromat, jeszcze zanim brzeczka zacznie wrzeć.

 

Jasne, że nie jest zabronione, ale:

 

"Raczej nie gotujemy chmielu dłużej niż 60 min, gdyż nie zwiększa to zauważalnie jego utylizacji, a może spowodować ekstrahowanie niechcianych smaków z materii roślinnej (taniny itp)." - cytat z wiki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

tak się zaastanawiam czy to nie bierze się długiego (lekko ponad 1h) chłodzenia brzeczki w wannie

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

tak się zaastanawiam czy to nie bierze się długiego (lekko ponad 1h) chłodzenia brzeczki w wannie

Na pewno nie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nieee... wiele osób chłodzi w wannie , czasami dłużej , a nawet stosuje metodę no chill , czyli w ogóle bez chłodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

na taninową, ściągająca goryczkę jest dobre klarowanie żelatyną. Tanina z białkiem ( żelatyną) tworzy flokulujace "kompleksy"

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

witam, probowałem moje piwa po 25 dni od rozlewu i goryczka wydaje się być spoko, jednak nie pokoi mnie taki pusty,płytki smak, taki troche mało słodowy, piwo jest 12stka i zaastanawiam się czy to nie jest wina tego ze z fermentacją trafiłem w najwieksze upały i drożdze tak sie rozszalały ze wrąbały za dużo ... jak sprawdzałem przed cichą to miałem 2,5 blg po cichej blizej 2. Jak myslicie ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

czy to nie jest wina tego ze z fermentacją trafiłem w najwieksze upały i drożdze tak sie rozszalały ze wrąbały za dużo

Czy temperatura za wysoka, czy nie to drożdże mają zjeść wszystko co mają do zjedzenia :)

Za dużo nie mogą zjeść bo nie mają co. Mogą tylko co najwyżej zastrajkować i zjeść "za mało".

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Też miałem problem w moich pierwszych piwach z niewielką treściwością - używałem S-04, które niby nie odfermentowują jakoś mega głęboko. 12-stki też schodziły mi do 2 Blg. Zastanawiam się jak to poprawić i chyba jeszcze bardziej skrócę przerwę maltozową (do 10 minut) i użyję większej ilości Carapilsa lub melanoidynowego.

Edytowane przez Mesive

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

witam, probowałem moje piwa po 25 dni od rozlewu i goryczka wydaje się być spoko, jednak nie pokoi mnie taki pusty,płytki smak, taki troche mało słodowy, piwo jest 12stka i zaastanawiam się czy to nie jest wina tego ze z fermentacją trafiłem w najwieksze upały i drożdze tak sie rozszalały ze wrąbały za dużo ... jak sprawdzałem przed cichą to miałem 2,5 blg po cichej blizej 2. Jak myslicie ?

 

Z tego co piszesz, to problem ze ściągającą goryczką znikł. Ogólnie jest tak jak pisał Jacenty, głowną jej przyczyną są garbniki, postające ze zbyt długiego wysładzania słodu albo z przegotowania chmielu. Chmilenie było ok, robiłeś piwo z ekstraktów, więc wysładzanie raczej odpada.

 

Sądzę, że przyczną zarówno początkowej ściągającej goryczki jak i płytkiego smaku był po prostu kiepski ekstrakt. Może miałeś pecha i trafiłeś na partię gorszej jakości. Spróbuj następnym razem jakiegoś innego ekstraktu. Będziesz miał porównanie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

tak problem sciagajacej goryczki znikł. Do smaku ciężko mi sie odnieść bo fermentowało mi 25-26 stopniach więc to już miało spore odniesienie w smaku. Pierwsza warka więc ciesze się, że sie nie zepsuło ... wsród rodziny i znajomych i tak i tak zrobiło furore bo nie maja pojecia o piwie ale wiadomo, że człowiek jest wymagajacy najbardziej dla samego siebie. Z 2 warka poczekam aż żar przestanie lać się z nieba i trafie moze z temperatura około 22 na fermentacje to bede miał porównanie

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×