Skocz do zawartości

Browar Markowy - Reaktywacja


Rekomendowane odpowiedzi

Ruszam z warzeniem piwa, bo za chwilę dostanę bana na tym forum, że się obijam.

 

Że pogoda teraz jest jaka jest (upalnie), a ja mam w piwnicy aż 18-20 stopni, to biorę się za BELGIAN PALE ALE wg receptury Dori. Zamówienie poszło na dwie warki, będę mógł odstąpić gęstwę z drożdży Wyeast 3522 Belgian Ardennes.

 

#5 BELGIAN PALE ALE

 

Surowce

 

Woda:

 

Z ujęcia starej nieczynnej kopalni w Zabrzu - 19l

 

Słody:

 

Słód pale ale Strzegom (Polska) 2,5 kg

Słód monachijski typ I Strzegom (Polska) 1,0 kg

Słód AbbeyMalt® Weyermann 0,3 kg

Słód karmelowy jasny Carabelge® Weyermann 0,2 kg.

 

Chmiele:

 

Chmiel Brewers Gold- 30g

Chmiel aromatyczny Styrian Goldings 100g - szyszki - 30g

 

Drożdże:

 

Wyeast 3522 Belgian Ardennes ACTIVATOR 125 m

 

Inne dodatki:

 

Mech irlandzki (Irish moss) 10g

Edytowane przez marekch2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#4 Warka 100% Monachijski

 

Słód:

4,9kg Monachijski

0,1kg palony Monachijski

 

Chmiel:

 

30g Marynki

50g Lubulski

 

Drożdże: S-23

 

Warzenie:

 

25,5l wody

 

60* po zasypie 55*

 

20' 55* - 51*

 

13' podgrzewanie z 51* - 64*

 

40' trzymanie w 64*

 

7' podgrzewanie do 70*

 

30' trzymanie w 70*

 

40' podgrzewanie z 70* do 77*

 

Filtracja:

 

Filtracja 25' do 13BLG

Wysładzanie 5l do 8BLG

Drugie Wysładzanie 3l do 5BLG

 

Uzyskana Brzeczka: 27l do 11BLG

 

Chmielenie:

 

Po 15 min 30g Marynki

po 60 min 50g Lubelski przez 15 min

 

uzyskana brzeczka po chmieleniu 21,3l i 13 BLG, pewnie do wieczora jeszcze trochę odparuje :)

 

 

Chłodzenie naturalne 10 godz.,

o godz. 23.00 - 30st (od 14.00)

 

reszta wieczorem ...

 

Piwo zadałem drożdżami o 23.00 przy 27 stopniach, drożdże lekko rozmnożone przez 1 godzinę i chyba za mało, bo dziś bulga raz na co 3 sekundy, chyba za mało przy burzliwej

coś poradzicie?

czy rozrobić nowa dawkę drożdży , porządnie je rozmnożyć i zadać, czy zostawić?

piwo stoi w piwnicy 17 st.

 

Fermentacja burzliwa:

 

wtorek, od soboty minęły 3 dni, i na burzliwej mam 1-2 BLG, chyba za ciepło było w piwnicy :(

czy mam czekać do 7 dni, czy przelewać na cichą?

Edytowane przez marekch2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

cześć właśnie chcę uwarzyć mniej więcej takiego samego "alta". Tyle tych przepisów naalt że już nie wiem który jest jeszcze altem, a który autorską interpretacją.

 

W każdym bądź razie jeżeli dobrze przeczytałem to zamierzam to uwarzyć tak jak marekch2. Marekch2 jakie co to wyszło?? Bo według wskazówek na BA, które też zresztą czytałeś

Dori czy robiłaś dokładnie wg wskazówek BA , wg swej receptury?

 

Trzeba dać chemiel spalt select, którego nie posiadam stąd bardzo się cieszę że użyłeś marynki i lubelskiego :D

Druga sprawa drożdże ja zamierzam to zrobić na Safale US-05.

 

Co ty na to bo jestem ciekaw czego się spodziewać, poza piwem oczywiście.

 

Aha i w przepisie powinien być

 

Chmielenie:

 

Po 15 min 30g LUBELSKI

po 60 min 50g MARYNKI przez 15 min

 

??

Trochę dziwnie, wydawało mi się że zazwyczaj marynka cały, bądź prawie cały czas chmielenia a lubuski, aromatyczny na koniec :D

 

pozdrawiam

Edytowane przez Tupta83
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

cześć właśnie chcę uwarzyć mniej więcej takiego samego "alta". Tyle tych przepisów naalt że już nie wiem który jest jeszcze altem, a który autorską interpretacją.

 

W każdym bądź razie jeżeli dobrze przeczytałem to zamierzam to uwarzyć tak jak marekch2. Marekch2 jakie co to wyszło?? Bo według wskazówek na BA, które też zresztą czytałeś

Dori czy robiłaś dokładnie wg wskazówek BA , wg swej receptury?

 

Trzeba dać chemiel spalt select, którego nie posiadam stąd bardzo się cieszę że użyłeś marynki i lubelskiego :D

Druga sprawa drożdże ja zamierzam to zrobić na Safale US-05.

 

Co ty na to bo jestem ciekaw czego się spodziewać, poza piwem oczywiście.

 

Aha i w przepisie powinien być

 

Chmielenie:

 

Po 15 min 30g LUBELSKI

po 60 min 50g MARYNKI przez 15 min

 

??

Trochę dziwnie, wydawało mi się że zazwyczaj marynka cały, bądź prawie cały czas chmielenia a lubuski, aromatyczny na koniec :D

 

pozdrawiam

 

 

Ja robię alta dokładnie wg wskazówek Dori

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

#7 OKTOBERFEST

 

Woda:

kranówa 30l

 

Słód:

5kg Wiedeński

1,7kg Monachijski

0,25kg palony Wiedeński

 

Chmiel:

 

20g Marynki

30g Lubulski

 

Wysładzanie:

 

34 litry

 

 

Drożdże: S-23

 

Warzenie:

 

30l warki

 

66* po zasypie 63*

 

50' - 64*

podgrzewanie do 74* - 20'

trzymanie 20' - 74*

 

5' - 78*

 

22l - 12,5 BLG

 

Drożdże: Saflager S-23

 

Chmielenie:

 

Po 15 min 20g Marynki

po 50 min 30g Lubelski przez 15 min

 

Chłodzenie chłodnica 20 min.,

 

Fermentacja burzliwa:

 

14 st przez 7 dni

Edytowane przez marekch2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.