Falas 0 Posted July 9, 2013 Share Posted July 9, 2013 Zakupiłem z alepiwo.pl zestaw Belgijskiego Pale Ale, którego w skła wchodzą: Pilzneński 3kg monachijski 0,5kg carabelge 0,5kg Zacieranie z tego co czytam w instrukcji jest w miare ok, natomiast moją uwagę zwróciło wysładzanie do 25-27l - troszkę mam wątpliwości czy w trakcie chmielenia przez 70min zdąży odparować 5-7l wody gdyż, zestaw przygotowany jest na 20l piwa. Ma ktoś jakieś doświadczenie w tej kwestii?? Jeżeli nie ten dział to sorry i proszę moda o przeniesienie. Quote Link to post Share on other sites
cml 217 Posted July 9, 2013 Share Posted July 9, 2013 część odparuje a część się skurczy - a jeśli nie to chyba dobrze... ? Quote Link to post Share on other sites
Falas 0 Posted July 9, 2013 Author Share Posted July 9, 2013 Chodzi mi bardziej czy nie rozwodnię w ten sposób piwa? może jednak dobrą opcją będzie wysładzanie standardowo do 22-23l piwa? Quote Link to post Share on other sites
Usiu 121 Posted July 9, 2013 Share Posted July 9, 2013 Wysładzaj do 24l, te 4l moim zdaniem powinny odparować, jak odparuje więcej to dolejesz wody. Quote Link to post Share on other sites
KosciaK 146 Posted July 10, 2013 Share Posted July 10, 2013 Jedno to odparowanie, a drugie to z litr, czasem półtora osadów (białko, chmieliny) Quote Link to post Share on other sites
Wajcha 79 Posted July 10, 2013 Share Posted July 10, 2013 Plus do tego ciepła brzeczka ma większą objętość chyba o 4% niż ta schłodzona. Quote Link to post Share on other sites
Jacenty 221 Posted July 10, 2013 Share Posted July 10, 2013 (edited) natomiast moją uwagę zwróciło wysładzanie do 25-27l - troszkę mam wątpliwości czy w trakcie chmielenia przez 70min zdąży odparować 5-7l wody gdyż, zestaw przygotowany jest na 20l piwa. A jak Ty byś pisał instrukcje, biorąc pod uwagę diametralnie różne warunki, sprzęt, umiejętności itp piwowarów? Zastanów się, to nie jest proste. 25-27 l, czyli średnia 26l. Odparuje 10-15%, nie wiadomo ile, średnio 12,5%. W osadach na dnie zostanie 1-2 l, też nikt nie wie ile, średnio 1,5 l. Czyli mamy przybliżone wartości: 26l-12,5%-1,5l= 21 l wariant pesymistyczny (za mało wlejesz, za dużo odparuje, za dużo zostanie w osadach): 25l-15%-2l= 19 l wariant optymistyczny: 27l-10%-1l= 23 l No i tylko teoretycznie masz od 19 do 23 litrów z zestawu. A wielu innych rzeczy przewidzieć się po prostu nie da. Edited July 10, 2013 by Jacenty Quote Link to post Share on other sites
Gąska 33 Posted July 10, 2013 Share Posted July 10, 2013 Ja zawsze wysładzam do 27l warki 20l. Odparowanie w moim przypadku to nawet 5,5l\h. Jeśli wiesz, że Ty masz mniejsze straty to wysładzaj mniej. Quote Link to post Share on other sites
GB... 161 Posted July 10, 2013 Share Posted July 10, 2013 Wg mnie będziesz miał więcej lub mniej piwa, co się tak przejmujesz. Jak na konkurs wysyłasz i pisze ekstrakt 10 do12blg to ma tak być, a dla siebie i znajomych to bez znaczenia. Jak uwarzysz i zabutelkujesz a następnie posmakujesz to się pochwal Quote Link to post Share on other sites
Falas 0 Posted July 10, 2013 Author Share Posted July 10, 2013 A jak Ty byś pisał instrukcje, biorąc pod uwagę diametralnie różne warunki, sprzęt, umiejętności itp piwowarów? Zastanów się, to nie jest proste. 25-27 l, czyli średnia 26l. Odparuje 10-15%, nie wiadomo ile, średnio 12,5%. W osadach na dnie zostanie 1-2 l, też nikt nie wie ile, średnio 1,5 l. Czyli mamy przybliżone wartości: 26l-12,5%-1,5l= 21 l wariant pesymistyczny (za mało wlejesz, za dużo odparuje, za dużo zostanie w osadach): 25l-15%-2l= 19 l wariant optymistyczny: 27l-10%-1l= 23 l No i tylko teoretycznie masz od 19 do 23 litrów z zestawu. A wielu innych rzeczy przewidzieć się po prostu nie da. Ja bym nie pisał instrukcji gdyż najzwyczajniej w świecie nie mam takiego doświadczenia Słyszałem różne opinie na temat wysładzania dlatego konfrontuje teorie z praktyką. Wg mnie będziesz miał więcej lub mniej piwa, co się tak przejmujesz. Jak na konkurs wysyłasz i pisze ekstrakt 10 do12blg to ma tak być, a dla siebie i znajomych to bez znaczenia. Jak uwarzysz i zabutelkujesz a następnie posmakujesz to się pochwal Jak tylko będzie zdatne do picia to odświeżę wątek aktualizując proces warzenia Dzięki za konstruktywne porady Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.