Jump to content
Falas

Belgian Pale Ale

Recommended Posts

Zakupiłem z alepiwo.pl zestaw Belgijskiego Pale Ale, którego w skła wchodzą:

Pilzneński 3kg

monachijski 0,5kg

carabelge 0,5kg

 

Zacieranie z tego co czytam w instrukcji jest w miare ok, natomiast moją uwagę zwróciło wysładzanie do 25-27l - troszkę mam wątpliwości czy w trakcie chmielenia przez 70min zdąży odparować 5-7l wody gdyż, zestaw przygotowany jest na 20l piwa.

 

Ma ktoś jakieś doświadczenie w tej kwestii??

 

 

Jeżeli nie ten dział to sorry i proszę moda o przeniesienie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chodzi mi bardziej czy nie rozwodnię w ten sposób piwa? może jednak dobrą opcją będzie wysładzanie standardowo do 22-23l piwa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

natomiast moją uwagę zwróciło wysładzanie do 25-27l - troszkę mam wątpliwości czy w trakcie chmielenia przez 70min zdąży odparować 5-7l wody gdyż, zestaw przygotowany jest na 20l piwa.

A jak Ty byś pisał instrukcje, biorąc pod uwagę diametralnie różne warunki, sprzęt, umiejętności itp piwowarów? Zastanów się, to nie jest proste. 25-27 l, czyli średnia 26l. Odparuje 10-15%, nie wiadomo ile, średnio 12,5%. W osadach na dnie zostanie 1-2 l, też nikt nie wie ile, średnio 1,5 l.

Czyli mamy przybliżone wartości:

26l-12,5%-1,5l= 21 l

wariant pesymistyczny (za mało wlejesz, za dużo odparuje, za dużo zostanie w osadach):

25l-15%-2l= 19 l

wariant optymistyczny:

27l-10%-1l= 23 l

No i tylko teoretycznie masz od 19 do 23 litrów z zestawu. A wielu innych rzeczy przewidzieć się po prostu nie da.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wg mnie będziesz miał więcej lub mniej piwa, co się tak przejmujesz. Jak na konkurs wysyłasz i pisze ekstrakt 10 do12blg to ma tak być, a dla siebie i znajomych to bez znaczenia. Jak uwarzysz i zabutelkujesz a następnie posmakujesz to się pochwal :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jak Ty byś pisał instrukcje, biorąc pod uwagę diametralnie różne warunki, sprzęt, umiejętności itp piwowarów? Zastanów się, to nie jest proste. 25-27 l, czyli średnia 26l. Odparuje 10-15%, nie wiadomo ile, średnio 12,5%. W osadach na dnie zostanie 1-2 l, też nikt nie wie ile, średnio 1,5 l.

Czyli mamy przybliżone wartości:

26l-12,5%-1,5l= 21 l

wariant pesymistyczny (za mało wlejesz, za dużo odparuje, za dużo zostanie w osadach):

25l-15%-2l= 19 l

wariant optymistyczny:

27l-10%-1l= 23 l

No i tylko teoretycznie masz od 19 do 23 litrów z zestawu. A wielu innych rzeczy przewidzieć się po prostu nie da.

Ja bym nie pisał instrukcji gdyż najzwyczajniej w świecie nie mam takiego doświadczenia ;) Słyszałem różne opinie na temat wysładzania dlatego konfrontuje teorie z praktyką.

 

Wg mnie będziesz miał więcej lub mniej piwa, co się tak przejmujesz. Jak na konkurs wysyłasz i pisze ekstrakt 10 do12blg to ma tak być, a dla siebie i znajomych to bez znaczenia. Jak uwarzysz i zabutelkujesz a następnie posmakujesz to się pochwal :)

Jak tylko będzie zdatne do picia to odświeżę wątek aktualizując proces warzenia :)

 

Dzięki za konstruktywne porady ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...