Jump to content
Sign in to follow this  
selerfeler

Projektowanie Piwa

Recommended Posts

Ostatnio zastanawiałem się nad tym czy istniejeje jakiś przelicznik, wzór, moze nawet dane producenta słodu, które określają ile danego surowca słodowanego nalezy dodać do np: 20l aby otrzymać x Blg/Plato. Lub, że jeden kg danego słodu w 20 l wody da nam np: 1,70Plato? Oczywiscie należało by później uwzględnic wydajność warzelni itd.

 

Czy ktoś z Was słyszał o czymś takim?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Parametry parametrami, ale jest jeszcze kwestia czasu/wydajności zacierania.

W praktyce możesz skorzystać z gotowego softu czy kalkulatora online, który wyliczy ci to szacunkowo.

Na potrzeby domowego warzenia w zupełności wystarcza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio zastanawiałem się nad tym czy istniejeje jakiś przelicznik, wzór, moze nawet dane producenta słodu, które określają ile danego surowca słodowanego nalezy dodać do np: 20l aby otrzymać x Blg/Plato. Lub, że jeden kg danego słodu w 20 l wody da nam np: 1,70Plato? Oczywiscie należało by później uwzględnic wydajność warzelni itd.

 

Czy ktoś z Was słyszał o czymś takim?

Kazdy z kalkulatorow piwowarskich zawiera to co cie interesuje.

Sciagnij darmowy BrewMate lub wersje probna BeerSmith

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo dziekuję za powyższe linki. Jednak moje pytanie dotyczyło raczej teoretycznego podejścia. Wiem że wszystkie programy pozwolą na wyliczenie poszczególnych parametrów, ale moje bytanie jest bardziej ukierunkowane na ewentualna możliwość porównania nazwijmy to "potencjału cukrowego" poszczególnych odmian słodu. Take badanie prawie jak zawartośc "cukru w cukrze". Nigdzie do tej pory nie spotkałem się z takim opracowaniem. A przeciez kazda słodownia ze wzgledu na swoja specyfike posiada produkty różniace się od konkurencji. I stąd moja ciekawośc jak duże mogą to byc róźnice.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W Beersmith możesz sobie wprowadzić "dry yield fine grain" przy każdym słodzie/ziarnie.

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na pierwsze przybliżenie - bo przecież od jakiegoś oszacowania trzeba zacząć- ja przyjmuję 4 kg/20l/12Blg. Oczywiście tych "normalnych" słodów. Karmelowe, a już na pewno specjalne są mniej wydajne. A jeszcze inne surowce, to już nawet policzyć ciężko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak dasz jeden kilogram słodu mającego 100% ekstraktywności (teoretyzowanie) i mając 100% wydajności to przy 20 litrach będziesz mial cos kolo 4,7 Blg (wg brewtargetu). Ale już przy 4 kilogramach i tych samych parametrach wychodzi 17,9 Blg (nie mam pojęcia dlaczego ilość Blg na kilogram słodu spada ).

Teraz oczywiscie musimy uwzględnić wydajność naszej warzelni i % ekstraktywności słodu (przykladowo dane ze Strzegomia do pobrania tutaj: http://www.piwo.org/files/file/28-specyfikacje-slodow-slodownia-strzegom/ ). Ale myślę, ze do uproszczenia obliczeń można przyjąc ok 80% dla wszystkich podstawowych słodów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...