Jump to content
Sign in to follow this  
kubisiemce

Drożdże do cydru i pożywka

Recommended Posts

Może się podepnę pod temat drożdży, chcę kupić drożdże do cydru, konieczna jest pożywka do nich? Ciężko mi będzie znaleźć a w sklepie w Chorzowie nie widzę na stronie, a gdzieś doczytałem że bez pożywki też ruszą, choć w opisie drożdży pisze że konieczne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

inter, to spożywka, brico, to ogrodnictwo-budowlanka. w inter na 90% nie ma, w brico na 90% jest. nie wiem jak w tesco i auchan, musiałbyś sprawdzić. Jakbyś dzisiaj zakupy zrobił w necie, to jutro byś miał w skrzynce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do cydru pożywka konieczna. Nie żałuj jej, daj ciutek więcej niż zalecenia producenta. I tak pewnie będzie walić siarkowodorem, ale nie tak intensywnie jak przy braku pożywki. Zwłaszcza jeżeli planujesz kartoncydr, a o tej porze roku chyba innej opcji nie ma.

 

W Obi też są stanowiska biowinowskie.

Edited by Biniu

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie drożdże tokaj wlane bezpośrednio do soku z kartonu ruszyły po dwóch dniach, tokaj rozmnożone w butelce ruszyły następnego dnia. Jak będą smakować - jeszcze nie wiem, ale bez pożywki powinny i tak ruszyć

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niby dlaczego miały by nie ruszyć? Przecież w jabłkach jest cukier a drożdże żywią się nimi...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale sok jabłkowy ma odczyn kwaśny i nie zawiera tyle substancji odżywczych dla drożdży dlatego lepiej jak jest pożywka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłem jeden cydr bez pożywki wyszedł super (Cydr Kartonikowy) teraz mam nastawione 2 cydry oczywiście też bez żadnej pożywki po jednym dniu wystartowały , burzliwa w pełnym tego słowa znaczeniu bulka bez przerwy :P

 

Dodatkowo robiłem to na 100% lenia bez żadnego startera czy re-hydratyzacji po prostu wsypałem drożdże do fermentora zamieszałem i Bulka :P

Edited by Forest

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłem cydr kilukrotnie (na drożdżach winnych i piwnych). Tylko za drugim razem dodałem pożywkę. Nie zaóważyłem, żadnych negatywnych skutków nie dodawania pożywki, więc wg mnie nie jest to konieczne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy jeśli dodamy drożdże czy też pożywkę czy to już czasem mamy do czynienia z winem?

Czytałem, że prawdziwy cydr powinno się robić bez udziału obcych drożdży

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy jeśli dodamy drożdże czy też pożywkę czy to już czasem mamy do czynienia z winem?

Czytałem, że prawdziwy cydr powinno się robić bez udziału obcych drożdży

 

Jak dodajesz pożywkę do piwa to robi się z tego wino?

 

Nie wiem czy druga część posta dotyczy pierwszej, ale jeżeli tak to wg mojej wiedzy pożywka nie zawiera "obcych drożdży".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...