Skocz do zawartości
Voitas

Browar Centrum, czyli Voitas miesza w garze

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę mi zeszło z założeniem tematu z zapiskami, ale w końcu się zmobilizowałem :)

 

Cechy wspólne warek:

- warzę w garze emaliowanym 30L w małym mieszkaniu

- warunki mieszkaniowe nie pozwalają mi warzyć więcej jak 1 warkę miesięcznie, przynajmniej na razie

- dorobiłem się chłodnicy zanurzeniowej, kupionej zresztą przez forum :)

- na ciepłe dni poskładałem ze styropianu mini lodówkę na jeden fermentor. wymieniając wkłady 1 litrowe co 12h można spokojnie utrzymać temperaturę 18-19 stopni

- lubię goryczkę i amerykańskie chmiele i w tą stronę będę szedł z moimi warkami

- preferuje piwa jasne i głownie takie będę warzył, aczkolwiek od czasu do czasu lubię wypić coś ciemnego, nawet bardzo ciemnego ;]

 

Wrzucę kiedyś parę fot z warzenia, bo się tego nazbierało, ale pewnie zejdzie mi z tym tyle samo co z założeniem tego tematu.

 

Edit: 2014-03-26 - zmiana nazwy browaru. Zmienił się lokal, zmieniły się warunki, idzie ku lepszemu :)

Edytowane przez Voitas

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #1 – Pale Ale 15° BLG

 

Data: 2012-12-15

 

Surowce:

  • Słód Pale Ale – 3,8 kg
  • Słód Karmelowy jasny – 0,2 kg
  • Chmiel Marynka – granulat 35g
  • Chmiel Lubelski – granulat 40 g
  • Drożdże Danstar Nottingham

Zacieranie:

  • 12 litrów wody
  • 55°C – 10’
  • 68°C – 60’
  • 78°C - mashout

Wysładzanie:

  • 4 razy po 3 litry
  • BLG po wysładzaniu 10°

Gotowanie:

  • Wrzenie po 52’
  • 60' - Marynka 35g
  • 10' – Lubelski 40g
  • BLG po chmieleniu 15°

Chłodzenie: na balkonie – 6h

 

Burzliwa: 12 dni, temperatura 20-22°C

Cicha: 7 dni

OG: 15°BLG

FG: 2,5°BLG

Objętość: 11,5 litra

Rozlew: 2013-01-02 – 23 x 0,5

Refermentacja: glukoza wsypana miarką do butelek

 

Uwagi:

  • Po przelaniu brzeczki do fermentora zaczął cieknąć kranik. Pamiętać na przyszłość, żeby porządnie dokręcić przed zalaniem.
  • Nie napowietrzyłem brzeczki.
  • Nie miałem żadnej miarki na fermentor.
  • Nie dodałem wody po chmieleniu, żeby obniżyć BLG brzeczki do 12°
  • Doprowadzać brzeczkę do wrzenia przed chmieleniem z pokrywką na garnku

Piwo wyszło smaczne. Im dłużej leżało tym było lepsze. Bardzo małe nasycenie, ale jak na pierwszą warkę to byłem zadowolony.

Edytowane przez Voitas

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #2 – IPA 14° BLG

 

Data: 2013-01-26

 

Surowce:

  • Słód Pale Ale Weyermann –4,4 kg
  • Słód Caraamber – 0,3 kg
  • Chmiel Marynka – granulat 40g
  • Chmiel Challenger – granulat 20g
  • Chmiel Fuggles – granulat 30 g
  • Drożdże Safale US-05

Zacieranie:

  • 15 litrów wody
  • 67°C – 60’
  • 72°C – 10’
  • 76°C – 10’ - mashout

Wysładzanie:

  • 6 + 5 = 11 litrów
  • BLG po wysładzaniu 9°

Gotowanie:

  • Wrzenie po 60’
  • 5’ – bez chmielu
  • 60' - Marynka 40g
  • 30’ – Challenger 20g
  • 3' – Fuggles 10g
  • BLG po chmieleniu 15°

Chłodzenie: na balkonie – 5:35

 

Na koniec:

  • Dolane 1 litr wody
  • Do fermentacji 16,5 litra

Burzliwa: 14 dni, temperatura 20-22°C

Cicha: 7 dni, Fuggles 20g na zimno na całą cichą

OG: 14°BLG

FG: 4°BLG

Objętość: 15,5 litra

Rozlew: 2013-02-16 – 27 x 0,5 + 2 x 0,33

Refermentacja: glukoza wsypana miarką do butelek

 

Uwagi:

  • Rozlew przez wyparzoną pończochę
  • Przy wysładzaniu nie dociskać młóta przykrywką, bo zaczyna lecieć mętny filtrat

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #3 – APA (Citra & Cascade) 12° BLG

 

Data: 2013-02-17

 

Surowce:

  • Słód Pilzneński –2,2 kg
  • Słód Wiedeński – 1,5 kg
  • Słód Karamel Pils – 0,5 kg
  • Chmiel Cascade – granulat 50g
  • Chmiel Citra – granulat 25g
  • Drożdże Safale US-05

Zacieranie:

  • 13 litrów wody
  • 55°C – 10’
  • 62°C – 30’
  • 72°C – 30’
  • 78°C - mashout

Wysładzanie:

  • 6 + 6 = 12 litrów
  • BLG po wysładzaniu 10°

Gotowanie:

  • Wrzenie po 35’
  • 60' - Citra 25g
  • 30' - Cascade 20g
  • 5’ – Cascade 30g
  • BLG po chmieleniu 15°

Chłodzenie: na balkonie – 6h

 

Na koniec:

  • Dolane 4 litry wody
  • Do fermentacji 21 litrów

Burzliwa: 9 dni, temperatura 18-20°C

Cicha: 13 dni

OG: 12°BLG

FG: 2°BLG

Objętość: 21 litrów

Rozlew: 2013-03-10 – 38 x 0,5 + 1 x 0,33

Refermentacja: cukier wsypany miarką do butelek

 

Uwagi:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #4 – Pale Ale 12° BLG

 

Data: 2013-02-17

 

Surowce:

  • Słód Pale Ale – 3,8 kg
  • Słód Karmelowy jasny – 0,2 kg
  • Chmiel Marynka – granulat 35g
  • Chmiel Lubelski – granulat 40 g
  • Drożdże Safale US-05

 

Zacieranie:

  • 12 litrów wody
  • 62°C – 30’
  • 72°C – 30’
  • 78°C - mashout

Wysładzanie:

  • 6 + 7= 13 litrów
  • BLG po wysładzaniu ?? (zapomniałem sprawdzić)

Gotowanie:

  • Wrzenie po 62’
  • 60' - Marynka 35g
  • 30' - Lubelski 40g
  • BLG po chmieleniu 15°

Chłodzenie: na balkonie – 6h

 

Na koniec:

  • Dolane 4 litry wody
  • Do fermentacji 21,5 litra

Burzliwa: 8 dni, temperatura 18-20°C

Cicha: 10 dni

OG: 12°BLG

FG: 3°BLG

Objętość: 20,5 litra

Rozlew: 2013-04-03 – 37 x 0,5 + 2 x 0,33

Refermentacja: cukier wsypany miarką do butelek

 

Uwagi:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #5 – APA (Citra & Cascade) 12° BLG

 

Data: 2013-05-19

 

Surowce:

  • Słód Pilzneński –2,2 kg
  • Słód Wiedeński – 1,5 kg
  • Słód Karamel Pils – 0,5 kg
  • Chmiel Cascade – granulat 50g
  • Chmiel Citra – granulat 75g
  • Drożdże Safale US-05

Zacieranie:

  • 13 litrów wody
  • 55°C – 10’
  • 62°C – 30’
  • 72°C – 30’
  • 78°C - mashout

Wysładzanie:

  • 6 + 6 = 12 litrów
  • BLG po wysładzaniu 9°

Gotowanie:

  • Wrzenie po 35’
  • 60' - Citra 50g
  • 30' - Cascade 20g
  • 10' - Citra 25g
  • 5’ – Cascade 30g
  • BLG po chmieleniu 14°

Chłodzenie: chłodnica zanurzeniowa – 28’

 

Na koniec:

  • Dolane 2,5 litra wody
  • Do fermentacji ~20 litrów

Burzliwa: 9 dni, temperatura 18-20°C

Cicha: 14 dni

OG: 12°BLG

FG: 3°BLG

Objętość: 19 litrów

Rozlew: 2013-06-09 – 33 x 0,5 + 4 x 0,33

Refermentacja: cukier wsypany miarką do butelek

 

Uwagi:

  • Fermentacja w lodówce ze styropianu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #6 – APA (Single Hop Mosaic) 12,5° BLG

 

Data: 2013-06-23

 

Surowce:

  • Słód Pilzneński –2,2 kg
  • Słód Wiedeński – 1,5 kg
  • Słód Karamel Pils – 0,5 kg
  • Chmiel Mosaic – granulat 100g
  • Drożdże Safale US-05

Zacieranie:

  • 13 litrów wody
  • 55°C – 10’
  • 62°C – 30’
  • 72°C – 30’
  • 78°C - mashout

Wysładzanie:

  • 6 + 6 + 3 = 15 litrów
  • BLG po wysładzaniu 8,5°

Gotowanie:

  • Wrzenie po 35’
  • 60' - Mosaic 20g
  • 30' - Mosaic 10g
  • 15' - Mosaic 20g
  • 0' - Mosaic 20g
  • BLG po chmieleniu 13°

Chłodzenie: chłodnica zanurzeniowa – 26’ do 22°C

 

Na koniec:

  • Dolano 1 litr wody
  • Do fermentacji ~21 litrów

Burzliwa: 8 dni, temperatura 18°C

Cicha: 11 dni (na 4-5 ostatnich dni 30g Mosaic na zimno)

OG: 12,5°BLG

FG: 3°BLG

Objętość: 19,5 litra

Rozlew: 2013-07-11 – 38 x 0,5 + ? 1 0,33

Refermentacja: cukier wsypany miarką do butelek

 

Uwagi:

  • Fermentacja w lodówce ze styropianu

Edytowane przez Voitas

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No widzę, że wreszcie ruszyłeś z zapiskami. Tak trzymać! :okey: Jeszcze trzeba Tadka na to namówić...

 

Swoją drogą, może chciałbyś scottishe Wyeasta? Mam nadmiarowy słoik gęstwy.

Edytowane przez St. Anger

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

dzięki za propozycję, ale nie wiem czy te drożdże będą właściwe do piw, które planuje warzyć.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #6 rozlana. Zapowiada się nieźle. Czas się brać za coś następnego, fermentory nie mogą się nudzić :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #7 – Full Aroma Hops 12° BLG

 

Data: 2013-07-14

 

Surowce:

  • Słód Pilzneński –5 kg
  • Chmiel Magnum – granulat 50g
  • Chmiel Lubelski – szyszki 50g
  • Drożdże Safale US-05

Zacieranie:

  • 15 litrów wody
  • 40°C – wrzucenie słodów
  • 60-62°C – 10’
  • 70-72°C – 45’
  • 75-76°C – 10’
  • 78°C - mashout

Wysładzanie:

  • 5 + 5 + 5+ 3 = 18 litrów
  • BLG po wysładzaniu ??

Gotowanie:

  • Wrzenie po 40’
  • 60' - Magnum 50g
  • 30' - Lubelski 30g
  • 10' - Lubelski 20g
  • BLG po chmieleniu 15°

Chłodzenie: chłodnica zanurzeniowa – 30’ do 21°C

 

Na koniec:

  • Dolano 4,5 litra wody
  • Do fermentacji ~20,5 litra

Burzliwa: 10 dni, temperatura 18°C

Cicha: 7 dni

OG: 12°BLG

FG: 2,5°BLG

Objętość: 19,5 litra

Rozlew: 2013-07-30 – 39 x 0,5

Refermentacja: cukier wsypany miarką do butelek

 

Uwagi:

  • Zbędne wysładzanie na koniec dodatkowymi 3 litrami

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #8 – APA (Single Hop Cascade) 12° BLG

 

Data: 2013-08-17

 

Surowce:

  • Słód Pilzneński –2,2 kg
  • Słód Wiedeński – 1,5 kg
  • Słód Karamel Pils – 0,5 kg
  • Chmiel Cascade – granulat 100g
  • Drożdże Safale US-05

Zacieranie:

  • 13 litrów wody
  • 50-52°C – 10’
  • 62°C – 30’
  • 72°C – 30’
  • 78°C - mashout

Wysładzanie:

  • 6 + 6 + 3 = 15 litrów
  • BLG po wysładzaniu 9,5°

Gotowanie:

  • Wrzenie po 35’
  • 60' - Cascade 40g
  • 30' - Cascade 20g
  • 15' - Cascade 20g
  • 0' - Cascade 20g
  • BLG po chmieleniu 13°

Chłodzenie: chłodnica zanurzeniowa – 28’ do 21°C

 

Na koniec:

  • Dolano 1,5 litra wody
  • Do fermentacji ~21,5 litra

Burzliwa: 9 dni, temperatura 18-20°C

Cicha: 7 dni

OG: 12°BLG

FG: 3°BLG

Objętość: 20 litrów

Rozlew: 2013-09-03 – 40 x 0,5

Refermentacja: cukier wsypany miarką do butelek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #9 – American Wheat (Single Hop Citra) 12° BLG

 

Data: 2013-09-15

 

Surowce:

  • Słód Pilzneński –2,5 kg
  • Słód Pszeniczny – 2,5 kg
  • Chmiel Citra – granulat 50g
  • Drożdże Safale US-05

Zacieranie:

  • 15 litrów wody
  • 68-67°C – 60’
  • 78°C - mashout

Wysładzanie:

  • 5 + 5 + 5 = 15 litrów
  • BLG po wysładzaniu 14°

Gotowanie:

  • Wrzenie po 43’
  • 60' - Citra 25g
  • 30' - Citra 25g
  • BLG po chmieleniu 14°

Chłodzenie: chłodnica zanurzeniowa – 37’ do 21°C

 

Na koniec:

  • Dolano 3 litry wody
  • Do fermentacji ~25 litrów

Burzliwa: 7 dni, temperatura 18-20°C

Cicha: 7 dni, temperatura 16-18°C

OG: 12°BLG

FG: 3,5°BLG

Objętość: 23 litry

Rozlew: 2013-09-28 – 45 x 0,5, 1 x 0,33

Refermentacja: cukier wsypany miarką do butelek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #10 – Imperial (??) American Wheat 14° BLG

 

Data: 2013-09-29

 

Surowce:

  • Słód Pilzneński –2,5 kg
  • Słód Pszeniczny – 2,5 kg
  • Chmiel Citra – granulat 100g
  • Chmiel Cascade – granulat 50g
  • Drożdże Safale US-05

Zacieranie:

  • 15 litrów wody
  • 69-67°C – 60’
  • 78°C - mashout

Wysładzanie:

  • 6 + 6 + 3 = 15 litrów
  • BLG po wysładzaniu 12°

Gotowanie:

  • Wrzenie po 47’
  • 60' - Citra 50g
  • 30' - Citra 20g, Cascade 20g
  • 30' - Citra 20g, Cascade 20g
  • 20' - Citra 10g, Cascade 10g
  • 10' - Citra 10g, Cascade 10g
  • 0' - Citra 10g, Cascade 10g
  • BLG po chmieleniu 14°

Chłodzenie: chłodnica zanurzeniowa – 45’ do 21°C

 

Na koniec:

  • Dolano 0 litrów wody
  • Do fermentacji ~20 litrów

Burzliwa: 8 dni, temperatura 18-20°C

Cicha: 11 dni, temperatura 16-17°C

OG: 14°BLG

FG: 3,5°BLG

Objętość: 18 litrów

Rozlew: 2013-10-17 – 36 x 0,5

Refermentacja: cukier wsypany miarką do butelek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #11 – Pale Ale 13° BLG

 

Data: 2013-11-11

 

Surowce:

  • Słód Pale Ale –5 kg
  • Słód Strzegom Karmel 150 – 0,3 kg
  • Chmiel Magnum – granulat 30g
  • Chmiel Cascade – granulat 50g
  • Chmiel Mosaic – granulat 50g
  • Drożdże Safale US-05

Zacieranie:

  • 15 litrów wody
  • 69-68°C – 60’
  • 76°C – 5’ mashout

Wysładzanie:

  • 5 + 5 + 5 = 15 litrów
  • BLG po wysładzaniu 11°

Gotowanie:

  • Wrzenie po 45’
  • 60' - Magnum 30g
  • 15' - Mosaic 15g, Cascade 15g, Mech Irlandzki 5g
  • 0' - Mosaic 15g, Cascade 15g
  • BLG po chmieleniu 13°

Chłodzenie: chłodnica zanurzeniowa – 35’ do 22°C

 

Na koniec:

  • Dolano 0 litrów wody
  • Do fermentacji ~19,5 litra

Burzliwa: 7 dni, temperatura 19-20°C

Cicha: 7 dni, temperatura 19-20°C, na 4 ostatnie dni dodano po 20g Mosaic i Cascade

OG: 13°BLG

FG: 4°BLG

Objętość: 16,5 litra

Rozlew: 2013-11-25 – 33 x 0,5

Refermentacja: cukier wsypany miarką do butelek

 

Uwagi: mech irlandzki dał świetną klarowność piwa już po burzliwej. Niestety właśnie chyba dzięki niemu bardzo dużo brzeczki zostało uwięzione z drożdżami na dnie, a nie chciałem już tego odzyskiwać, bo w końcu miało być klarowne J

Edytowane przez Voitas

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

browar na razie zawiesza swoją działalność ze względu na planowaną zmianę miejsca zamieszkania. plus jest taki, że nowe lokum pozwoli rozwinąć skrzydła jw temacie warzenia :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

nie ma życia bez warzenia. chwilowo na wynajętym mieszkaniu, kuchenka mała, ale warzyć się chce :) składniki na kolejny American Wheat zamówione.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×