Jump to content
Sign in to follow this  
Balczak

Nowy piwowar na ruczaju (Kraków)

Recommended Posts

Serdecznie witam i pozdrawiam wszystkich domowych piwowarów. Jestem na etapie swojej pierwszej warki: IPA. Martwi mnie troche temperatura, bo miałem na burzliwej 23 °C i to troche za dużo. Jak to wpłynie na smak piwa ?

 

Pozdrawiam

Andrzej

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jednoznacznie to się odpowiedzieć nie da, bo nie znamy składników (zwłaszcza użytych drożdży)

 

Witam sąsiada :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, kolejnego piwowara w Krakowie. Jakich drożdzy użyłeś ? Temp. otoczenia czy w fermentującej brzeczki. Jeżeli brzeczki to masakry nie będzie wyjdzie bardzo eljowe (dużo estrów owocowych etc. ew lekkie alkoholowe nuty ), jeżeli tem. pomieszczenia to może się parę dziwnych zapaszków i smaczków zrobić.

 

Elroy da sie sprawdzić ile sekund wcześniej napisałeś ? :)

Edited by goral89

Share this post


Link to post
Share on other sites

cześć

 

Jak to wpłynie na smak piwa ?

jeśli to pierwsze to i tak nie zwrócisz większej uwagi na tego typu wady ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dochmielisz na zimno jakimś amerykańcem i będzie git! :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, kolejnego piwowara w Krakowie. Jakich drożdzy użyłeś ? Temp. otoczenia czy w fermentującej brzeczki. Jeżeli brzeczki to masakry nie będzie wyjdzie bardzo eljowe (dużo estrów owocowych etc. ew lekkie alkoholowe nuty ), jeżeli tem. pomieszczenia to może się parę dziwnych zapaszków i smaczków zrobić.

 

Elroy da sie sprawdzić ile sekund wcześniej napisałeś ? :)

 

Termometr był przyczepiony do fermentora taśmą dwustronnie klejącą. Nie mam miejsca w domu gdzie jest ok 20 °C. Wybrałem najchłodniejszy kąt i tam było 23°C. Drożdże Safale S04. 4 chmiele - 3 na aromat i marynka na gorycz. Wiecie może jak można zmniejszyć temperaturę brzeczki nie dysponując urządzeniami chłodniczymi ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

polecam pseudo lodówkę ze styropianu schładzaną wkładami z zamrożonych butelek PET z wodą :) koszt jakieś max 20 zl, czas wykonania max 1 godzina :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A na szybkości owinąć fermentor mokrym materiałem ( kolszulka , bluza ) i wsadzić fermentor do wody.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witamy witamy ! Jak tak czytam od jakiegoś czasu forum , to widzę , że my początkujący przeżywamy każdy niuans , a starszaki się uśmiechają pod nosem . To jak z pierwszym dzieckiem :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

witam sąsiada. Temperatura nie rozpieszcza. W piwnicach pod blokami też jest 23`C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.