Jump to content
Sign in to follow this  
jimmy_jb

Browar Mona

Recommended Posts

Reaktywacja po przeprowadzce, ślubie itp. pierdółkach życiowych.

Na pierwszy ogień Pils:

 

Warka XXXIII - 5.VI.2013

 

3 kg pilzneński

0.2 kg Carapils

 

10 l wody

52* - 15 min

62* - 45 min

72* - 30 min

podgrzanie i filtracja: 4 x 2l wody

 

Chmiel - 50 g Hallertau Mittelfruh

20 g - 70 min

15 g - 20 min

15 g - 10 min

 

Początkowe Blg=12,5*, 11 l brzeczki (czyli wydajność do kitu)

 

Fermentacja W34/70 w stałej temperaturze 10°C (lodówka)

 

Butelkowane 18.VI.2013 przy 2,5* Blg

 

 

A na drugi ogień Red (mam nadzieję że wyjdzie czerwone) Ale

 

Warka XXXIV - 11.VI.2013

 

2,7 kg pilzneński

0,25 kg Carared

0,25 kg Carahell

0,05 kg Carafa III - na ostatnie 30 min zacierania

 

8 l wody

40* i intensywne podgrzewanie (na kuchence indukcyjnej)

62* - 30 min

67* - 30 min

72* - 30 min

podgrzanie i filtracja: 2 x 2 l wody i 1,5 l wrzątku

 

Chmiel: 40 g Perle

20 g - 70 min

10 g - 20 min

10 g - 10 min

 

Początkowe Blg=14,5*, 11 l brzeczki (znowu wydajność... chyba muszę dać mniej wody do zacierania a więcej do wysładzania i zredukować ilość słodów)

 

Fermentacja S-04 w temperaturze 20-22°C

 

Butelkowane 19.VI.2013 przy 3* Blg - nisko zeszło, liczę na lekko wytrawny charakter

Edited by jimmy_jb

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pils już zdegustowany prawie do końca, wyszedł dobrze. Red Ale wcale nie takie czerwone jak chciałem.

Przy okazji usunąłem z numeracji warek piwa nie robione u siebie i wyszło że po Warce XXXVIII mam:

 

Warka XXXV - 25.VI.2013

 

2,15 kg pilzneński

0,2 kg Carafa III

 

7 l wody

52* - 15 min

62* - 30 min (wrzucenie Carafy po 15 min.)

67* - 15 min

72* - 20 min

podgrzanie i filtracja: 4 x 2 l wody

 

Chmiel: 30 g Perle

10 g - 70 min

10 g - 15 min

10 g - 5 min

 

Blg = 11*, 10 litrów

 

Fermentacja gęstwą z Pilsa w temperaturze 8oC.

 

Butelkowane 8.VII.2013 przy 2,5* Blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

27.VI.2013

Warka XXXVI - Chocolate Ale

 

1,6 kg Pale Ale

0,3 kg karmelowy ciemny

0,25 kg płatki owsiane błyskawiczne

0,2 kg Caraamber

0,25 kg pszeniczny czekoladowy

 

6 l wody

52* - 15 min

dolanie 2 l gorącej wody

62* - 45 min

dolanie 2 l gorącej wody

67* - 15 min

wrzucony pszeniczny czekoladowy

72* - 15 min

podgrzanie i filtracja: 2 x 2 l wody, 1 x 1 l wody, na koniec 1 l wrzątku

 

Chmiel: 20 g Perle

10 g - 70 min

5 g - 10 min

5 g - 0 min

 

13* Blg, 11 l

 

Fermentacja starterem S-04 w temperaturze 21-23* C

 

Butelkowane 2.VII.2013 przy 3* Blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znowu przerwa w aktualizacji więc wrzucam kilka ostatnich:

 

NIemiecka IPA:

 

10l wody

 

3 kg pale ale

0,3 kg pszeniczny prażony na brązowo (7 min w 200 stopniach)

dodany na mash out: 0,1 kg pszeniczny prażony na czarno (15 min w 250 stopniach)

 

zacieranie (temperatura w stopniach Celsjusza):

52 - 10 min

62 - 15 min

67 - 15 min

72 - 45 min

 

podgrzanie do 78 i filtracja

 

wysładzanie (temp wody=75 stopni Celsjusza): 6l x 1, 4l x 1

 

chmielenie: 30g Perle, 40g Polaris, 30g Smaragd, 35g Hallertau Mittelfruher

 

70 min - 10g Polaris, 10g Perle

20 min - 10g Polaris, 10g Perle, 15g Mittelfruher

10 min - 10g Smaragd

0 min - 10g Perle, 10g Polaris, 10g Smaragd

na zimno: 20g MIttelfruher, 10g Polaris, 10g Smaragd

Blg początkowe=14, końcowe=4; fermentowane S-33.

11 l.

 

 

 

Dunkel Weizen

 

9l wody

 

1,5 kg pszeniczny

0,75 kg monachijski I

0,25 kg Carabelge

0,25 kg Carapils

na wysładzanie: 0,05 czekoladowy ciemny

 

zacieranie:

44 - 30 min

52 - 10 min

62 - 20 min

67 - 20 min

72 - 30 min

77 - 10 min

 

wysładzanie: 4l x 2

 

chmielenie: 20g Lubelski - 60min

13 Blg, 11 l

butelkowane przy 2 Blg

 

Lager Single Hop Perle

 

8l wody

 

2 kg pilzneński

0,5 kg monachijski I

0,3 kg Carapils

 

zacieranie:

52 - 10 min

62 - dekokt 1/3 zacieru:

72 - 15 min

gotowanie - 15 min

72 - 30 min

77 - 10 min

 

wysładzanie: 4l wody x 2, 2 l wody x 1

 

chmielenie: 60g Perle

15g Perle - 60 min

15g Perle - 20 min

15g Perle - 10 min

15g Perle - 0min

 

13 Blg, 12l

Edited by jimmy_jb

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.