Jump to content

Recommended Posts

Staram się robić dwie warki na miesiąc, pierwszy rok 24 warki, więc matematycznie wychodzi cztery lata, trzeba trochę przyśpieszyć, tylko piwniczka za mała

To przecież nie wyścigi - jakość Panie, jakość, a nie ilość się liczy ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #26 Lambic No name 12°Blg (25,5 l)

Zacieranie na festiwalu, słabiutko z wydajnością ;-)

Słody:

Pilzneński (GD) - 2,00 kg
Pale Ale (Optima) - 2,00 kg
Pszenica niesłodowana - 2,00 kg

Zacieranie:
Kleikowanie 100-66°C - 3h
67°C - 70 min
78°C - 10 min

Wysładzanie:

78°C - "do pełna"

Chmielenie:

Gotowanie - 80min
EKG - 30 g - 60 min

Fermentacja:

Burzliwa - Brewferm Blanche - gęstwa 100ml
Cicha - Różne osady z butelek z lambikami

Owoce i płatki dodane 10.09.2015 

-10l z malinami

-10l z wiśniami

reszta z płatkami dębowymi

Burzliwa - 09.08.2014 - 24°C
Cicha - 15.09.2014- 16°C

Owoce - 10.09.2015

Butelka -

Uwagi:
Po burzliwej piwo powędruje do piwniczki z temperaturą 16°C, owoce dodam w grudniu.

Niska kwasowość i minimalne aromaty "końskie", może trochę dzikusów z owocami dojdzie

Edited by panta_rei

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #27 Polskie Ale Mokrość Sybilli 13°Blg (23 l) 30.09.2014

 

Słody:

Pilzneński (GD) - 2,3 kg

Pale Ale (Optima) - 2,3 kg

Pszeniczny - 0,25 kg

Karmelowy 130 (GD) - 0,20 kg

Karmelowy czerwony - 0,10 kg

 

Zacieranie:

68°C - 60 min

78°C - 10 min

 

Wysładzanie:

78°C - "do pełna"

 

Chmielenie:

Gotowanie - 80min

Sybilla mokra szyszka - 100g do zacieru

Iunga - 20 g - 60 min.

Iunga - 10 g - 20 min

Sybilla mokra szyszka - 100 g - 0 min

Sybilla mokra szyszka - 100 g na cichą

 

Fermentacja:

Safale - US 05

odfermentowało do 3,01°Blg

 

Butelka

46 x 0,5l, glukoza 115g, 20.10.2014

 

Uwagi:

Edited by panta_rei

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #28 Stout kawowy MAX Stout 12,6°Blg (25 l) 13.10.2014

 

Słody:

Pale Ale (Optima) - 4,2 kg

Owies - 0,4 kg

Crystal Kormoran - 0,3 kg

Kawowy Kormoran - 0,2 kg

Cararoma - 0,15 kg

Carafa I - 0,15 kg

 

Czekoladowy ciemny 0,15 kg

Jęczmień palony 0,1 kg

 

Zacieranie:

65°C - 60 min

78°C - 5 min

 

Wysładzanie:

78°C - "do pełna"

 

Chmielenie:

Gotowanie - 75min

 

Iunga - 25 g - 60 min

Willamatte 40 g - 15min

Willamatte 12 g - 0 min

 

Fermentacja:

Safale - US 05 (gęstwa)

odfermentowało do °Blg

 

Butelka

49x0,5l

 

Uwagi: Po burzliwej petarda ;-)

Ale przy butelkowaniu lipa, strasznie alkoholowy zapach, w smaku też wyraźny alkohol. Nie kumam co poszło nie tak, odfermentowało do 3,66°Blg i powinno być super. Jeśli takie samo będzie po nagazowaniu to zostanie oficjalnie uznane za bubel i trafi do termouszlachetniania ;-)

Poukładało się jak trzeba, nagazowanie idealne, w smaku świetne.

Edited by panta_rei

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #29 IPA Internationale Pale Ale 14,2°Blg (21,5 l) 14.10.2014

 

Słody:

Pilzneński (GD) - 3,0 kg

Pale Ale (Optima) - 2,0 kg

Carared - 0,23 kg

Carahell - 0,22 kg

 

Zacieranie:

68°C - 60 min

78°C - 5 min

 

Wysładzanie:

78°C - "do pełna"

 

Chmielenie:

Gotowanie - 75min

Iunga - 20g do zacieru

Iunga - 20g - 60 min

Simcoe - 15g - 20 min

Simcoe - 15 g - 5 min

Simcoe - 15 g - 0 min

 

Fermentacja:

Safale - US 05 (gęstwa)

odfermentowało do

 

Butelka

40x0,5l, 116g glukozy. 1,9°Blg

 

Uwagi:

Przy butelkowaniu super w smaku. Jest moc ;-)

Edited by panta_rei

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #30 Schwarzbier Emily 2 12,2°Blg (23 l) 25.10.2014

 

Mały jubileusz, 30. warka ;-) Drożdżaki rozgrzewam na Portera, może tym razem już go zrobię... ale to za dwa tygodnie. Plany na za chwilkę- pszenica jakaś odjechana, może po amerykańsku, albo to co mi po głowie biega, czylio Black Weizen O!

 

Słody:

Pilzneński (GD) - 4,0 kg

Karmelowy 130 (GD) - 0,30 kg

Kawowy Kormoran - 0,30 kg

Cara-pils - 0,20 kg

Carafa III Specjal - 0,20 kg

CZekoladowy ciemny - 0,20 kg

Monachijski 0,20 kg

 

Zacieranie:

66,7°C - 60 min

78°C - 5 min

 

Wysładzanie:

78°C - "do pełna"

 

Chmielenie:

Gotowanie - 75min

Marynka - 20 g - do zacieru

Marynka - 30 g - 60 min

Sybilla - 20 g - 20 min

Summer - 20 g - 0 min

 

Fermentacja:

Saflager S-23

odfermentowało do °Blg

 

Butelka

 

 

Uwagi:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #31 BASW Errata 12°Blg ( l) 02.11.2014

 

Szczegóły w BS, warka dopiero się zaczyna robić. Miłej niedzieli życzę ;-)

Eksperyment na chwilę obecną wygląda rewelacyjnie, czekam na nagazowanie...

I po nagazowaniu się nie zawiodłem

Edited by panta_rei

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #32 Ale-PL Trzy chmiele 12,6°Blg ( 24l) 05.11.2014

 

Recipe: 32-Ale-PL

Brewer: panta_rei

Asst Brewer:

Style: Polskie Pale Ale

TYPE: Ze Słodów

Taste: (0,0)

 

Recipe Specifications

--------------------------

Boil Size: 36,70 l

Post Boil Volume: 29,97 l

Batch Size (fermenter): 25,00 l

Bottling Volume: 23,30 l

Estimated OG: 12,171 Plato

Estimated Color: 9,4 EBC

Estimated IBU: 40,1 IBUs

Brewhouse Efficiency: 80,00 %

Est Mash Efficiency: 92,2 %

Boil Time: 75 Minutes

 

Ingredients:

------------

Ilość Nazwa Typ # %/IBU

30,00 g Sybilla [5,50 %] - Zacieranie 60,0 min Chmiel 1 3,2 IBUs

2,30 kg Pilzneński GD (3,9 EBC) Słód 2 43,0 %

2,20 kg Pale Ale (Optima) (5,5 EBC) Słód 3 41,1 %

0,30 kg Cara-Pils/Dextrine (3,9 EBC) Słód 4 5,6 %

0,30 kg Carared (Weyermann) (47,3 EBC) Słód 5 5,6 %

0,25 kg Pszeniczny (3,0 EBC) Słód 6 4,7 %

30,00 g Iunga [11,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 7 32,0 IBUs

15,00 g Sybilla [5,50 %] - Gotowanie 20,0 min Chmiel 8 4,9 IBUs

5,00 g Mech irlandzki (Gotowaniu 10,0 mins) Klarowanie 9 -

15,00 g Lublin (Lubelski) [4,70 %] - Aromatyczny Chmiel 10 0,0 IBUs

15,00 g Sybilla [5,50 %] - Aromatyczny 0,0 min Chmiel 11 0,0 IBUs

1,0 pkg SafAle English Ale (DCL/Fermentis #S-04) Drożdze 12 -

 

 

Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Medium Body

Total Grain Weight: 5,35 kg

----------------------------

Nazwa Opis Temp Kroku Czas Kroku

Saccharification Dodaj20,00 lwody w71,5 C 66,0 C 60 min

Mash Out Podgrzać, aby75,6 Cprzez10 min 75,6 C 5 min

 

Sparge: Wysładzanie 24,06 l wody o temp 75,6 C

Notes:

------

Woda- Braniewo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #33 Porter Bałtycki Dzień Niepodległości 22,4°Blg ( 19l) 11.11.2014

Total Grain Weight: 8,10 kg Total Hops: 105,00 g oz.
---MASH/STEEP PROCESS------MASH PH:5,40 ------
>>>>>>>>>>-ADD WATER CHEMICALS BEFORE GRAINS!!<<<<<<<
Ilość Nazwa Typ # %/IBU
30,00 g Sybilla [5,50 %] - Zacieranie 60,0 min Chmiel 1 3,5 IBUs
3,00 kg Pilzneński GD (3,9 EBC) Słód 2 37,0 %
2,00 kg Munich Malt (17,7 EBC) Słód 3 24,7 %
2,00 kg Wiedeński (7,0 EBC) Słód 4 24,7 %
0,30 kg Karmel Kawowy Kormoran (280,0 EBC) Słód 5 3,7 %
0,30 kg Karmelowy Krystaliczny Kormoran (280,0 E Słód 6 3,7 %
0,25 kg Czekoladowy ciemny 1200 (1100,0 EBC) Słód 7 3,1 %
0,25 kg Pszeniczny (3,0 EBC) Słód 8 3,1 %


Nazwa Opis Temp Kroku Czas Kroku
Saccharification Dodaj21,12 lwody w72,4 C 66,0 C 45 min
Mash Out Dodaj0,00 lwody i ciepła do75,6 Cprzez1 75,6 C 5 min

---BOIL PROCESS-----------------------------
Est Pre_Boil Gravity: 13,288 Plato Est OG: 22,361 Plato
Ilość Nazwa Typ # %/IBU
40,00 g Iunga [11,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 9 47,0 IBUs
20,00 g Lublin (Lubelski) [4,70 %] - Gotowanie 2 Chmiel 10 6,1 IBUs

Ilość Nazwa Typ # %/IBU
15,00 g Willamette [5,50 %] - Aromatyczny 0,0 m Chmiel 11 0,0 IBUs

Gotowanie 3 godziny
Drożdże S-23 - Gęstwa po Schwarzbierze (#30)

Uwagi:
Woda - Braniewo
Młóto idzie do recyklingu, bo się nie przyłożyłem do wysładzania ;-)

 

Piwo odfermentowało do 5,6°Blg, po 6 tygodniach w butelce jeszcze trochę alkoholowe, no ale ma 9,6% ;-)

Edited by panta_rei

Share this post


Link to post
Share on other sites

84 IBU????? Czyżby coś Ci się poprzestawiało w odbiorze piwa? Ja mam teraz fazę odwrotną IPY sripy są blee, natomiast piwa z małą goryczką są cacy ;) Widzę Sławku że na Żywiec się pomału szykujesz :) P.S. Skąd masz słody palone z Kormorana? Próbowałem kiedyś podczas wizyty w browarze i były super

Share this post


Link to post
Share on other sites

84 IBU????? Czyżby coś Ci się poprzestawiało w odbiorze piwa? Ja mam teraz fazę odwrotną IPY sripy są blee, natomiast piwa z małą goryczką są cacy ;) Widzę Sławku że na Żywiec się pomału szykujesz :) P.S. Skąd masz słody palone z Kormorana? Próbowałem kiedyś podczas wizyty w browarze i były super

Tak sobie testuję, przed Żywcem, na Caffe Stouta już mam dobrą recepturę- ostatni jest po prostu petarda, Wchite IPA chciałem uwarzyć- z dedykacją dla tych co im brakuje goryczki w moich piwach ;-) W Żywcu IPA z małą goryczką to jednak nie ma szans...

Słody wygrałem w konkursie w kategorii Rosanke.

Plany na jutro... Podwędzana IRA ;-)

 

Cholera, na spotkaniu mnie dziś nie ma, a kilka fajnych piwek mam... To gdzie ten depozyt będzie? Awaryjnie gdzieś Wam do popróbowania zostawię. Ciekawostka BASW wyszła też super i zależy mi na Waszych opiniach, bo to piwo może mieć swoją ciekawą historię ;-)

Edited by panta_rei

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #35 Dymiona IRA 14,6°Blg ( 22l) 24.11.2014

 

 

---RECIPE SPECIFICATIONS-----------------------------------------------

SRM: 27,8 EBC SRM RANGE: 17,7-35,5 EBC

IBU: 26,5 IBUs Tinseth IBU RANGE: 17,0-28,0 IBUs

OG: 13,078 Plato OG RANGE: 10,916-14,660 Plato

FG: 2,810 Plato FG RANGE: 2,564-3,576 Plato

BU:GU: 0,499 Calories: 563,6 kcal/l Est ABV: 5,5 %

EE%: 80,00 % Batch: 25,00 l Boil: 38,04 l BT: 90 Mins

 

---WATER CHEMISTRY ADDITIONS----------------

 

 

Total Grain Weight: 5,70 kg Total Hops: 55,00 g oz.

---MASH/STEEP PROCESS------MASH PH:5,40 ------

>>>>>>>>>>-ADD WATER CHEMICALS BEFORE GRAINS!!<<<<<<<

Ilość Nazwa Typ # %/IBU

3,70 kg Pale Ale (Optima) (5,5 EBC) Słód 1 64,9 %

1,00 kg Smoked Malt (Weyermann) (3,9 EBC) Słód 2 17,5 %

0,40 kg Caraaroma (Weyermann) (350,7 EBC) Słód 3 7,0 %

0,30 kg Carared (Weyermann) (47,3 EBC) Słód 4 5,3 %

0,30 kg Pszeniczny (3,0 EBC) Słód 5 5,3 %

 

 

Nazwa Opis Temp Kroku Czas Kroku

Mash In Dodaj14,87 lwody w72,8 C 65,6 C 75 min

 

---SPARGE PROCESS---

>>>>>>>>>>-RECYCLE FIRST RUNNINGS & VERIFY GRAIN/MLT TEMPS: 22,2 C/22,2 C

>>>>>>>>>>-ADD BOIL CHEMICALS BEFORE FWH

Wysładzanie 30,89 l wody o temp 75,6 C

 

---BOIL PROCESS-----------------------------

Est Pre_Boil Gravity: 10,030 Plato Est OG: 13,078 Plato

Ilość Nazwa Typ # %/IBU

15,00 g Challenger [8,10 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 6 11,6 IBUs

15,00 g Challenger [8,10 %] - Gotowanie 30,0 min Chmiel 7 8,9 IBUs

10,00 g East Kent Goldings (EKG) [6,90 %] - Goto Chmiel 8 4,0 IBUs

15,00 g East Kent Goldings (EKG) [6,90 %] - Goto Chmiel 9 2,0 IBUs

 

 

---FERM PROCESS-----------------------------

Primary Start: 24 Nov 2014 - 4,00 Days at 19,4 C

Secondary Start: 28 Nov 2014 - 10,00 Days at 19,4 C

Style Carb Range: 2,10-2,60 Vols

Bottling Date: 08 Dec 2014 with 2,2 Volumes CO2:

---NOTES------------------------------------

Woda- Braniewo

1ml kwasu fosforowego do zacieru pH 5,2

3ml kwasu fosforowego / 10l wody do wysładzania

cicha 03.12 - 3,354

Butelka - 10.12.2014- 3,354°Blg - 120g glukozy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #36 Karoten Ale Marchewkowe Pole 13,3°Blg ( 22l) 07.01.2015

Piwo na lokalny konkurs, szczegółów na razie nie będzie ;-)

Pale
Pszeniczny
Karmel 130 (GD)
sok z marchwi

Marynka
EKG
Motueka

Edited by panta_rei

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #32 Ale-PL Trzy chmiele 12,6°Blg ( 24l) 05.11.2014

Swoje odleżało w piwnicy, ale smak rewelacja. Najlepsze Ale PL jakie zrobiłem ;-)

 

Warka #33 Porter Bałtycki Dzień Niepodległości 22,4°Blg ( 19l) 11.11.2014

Próbowałem, nawet komisyjnie próbowaliśmy niedawno- petarda, a jeszcze nie trafiło do butelek, lageruje się.

 

Warka #30 Schwarzbier Emily 2 12,2°Blg (23 l) 25.10.2014

No ten to się juz dość wyleniuchował, z racji małych modernizacji w browarze dziś trafił do kega 30l w celu nagazowania. To będzie pierwsze piwo butelkowane u mnie bez refermentacji, na razie jest super, bardzo karmelowy w aromacie, mam nadzieję, że się nie popsuje ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #37 Whisky Stout Czarna kreda 16°Blg (23l) 25.02.2015

---WATER CHEMISTRY ADDITIONS----------------Ilość                 Nazwa                                    Typ           #        %/IBU         7,00 g                Węglan wapnia (Zacieraniu 60,0 mins)     Składnik Wody 1        -             Total Grain Weight: 6,53 kg	Total Hops: 98,00 g oz.---MASH/STEEP PROCESS------MASH PH:5,40 ------>>>>>>>>>>-ADD WATER CHEMICALS BEFORE GRAINS!!<<<<<<<Ilość                 Nazwa                                    Typ           #        %/IBU         3,00 kg               Smoked Malt (17,7 EBC)                   Rodzaj słódu  2        45,9 %        2,00 kg               Pale Malt (Weyermann) (6,5 EBC)          Rodzaj słódu  3        30,6 %        0,80 kg               Oats, Flaked (2,0 EBC)                   Rodzaj słódu  4        12,3 %        0,30 kg               Karmel Kawowy Kormoran (280,0 EBC)       Rodzaj słódu  5        4,6 %         0,20 kg               Czekoladowy ciemny 1200 (1100,0 EBC)     Rodzaj słódu  6        3,1 %         0,18 kg               Carafa II (Weyermann) (817,5 EBC)        Rodzaj słódu  7        2,8 %         0,05 kg               Roasted Barley (591,0 EBC)               Rodzaj słódu  8        0,8 %         Nazwa                Opis                                    Temp Kroku     Czas Kroku     Mash In              Dodaj 17,03 l wody w 72,4 C             66,0 C         60 min         Mash Out             Błąd: temperatura infuzji powyżej tempe 78,0 C         10 min         ---SPARGE PROCESS--->>>>>>>>>>-RECYCLE FIRST RUNNINGS & VERIFY GRAIN/MLT TEMPS: 22,2 C/22,2 C>>>>>>>>>>-ADD BOIL CHEMICALS BEFORE FWHWysładzanie  20,02 l  wody o temp 75,6 C ---BOIL PROCESS-----------------------------Est Pre_Boil Gravity: 11,253 Plato	Est OG: 14,650 PlatoIlość                 Nazwa                                    Typ           #        %/IBU         33,00 g               Iunga [11,00 %] - Gotowanie 40,0 min     Chmiel        9        29,1 IBUs     20,00 g               Iunga [11,00 %] - Gotowanie 20,0 min     Chmiel        10       12,2 IBUs     20,00 g               Willamette [5,50 %] - Gotowanie 5,0 min  Chmiel        11       2,0 IBUs      Ilość                 Nazwa                                    Typ           #        %/IBU         25,00 g               Willamette [5,50 %] - Aromatyczny (whirp Chmiel        12       0,0 IBUs      

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #28 Stout kawowy MAX Stout 12,6°Blg

 

Intensywny czekoladowo – kawowy aromat, ładna, bujna i drobno pęcherzykowa piana. Piwo mocno pijalne, dobrze zbalansowane, lekko kwaskowe, z wyraźnym posmakiem gorzkiej czekolady i kawową goryczką. Smakowało mi bardziej niż coffee stout z Kormorana, aż żal, że miałem tylko 1 butelkę :)Dziękuję za możliwość spróbowania. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...