Jump to content

Recommended Posts

  • Replies 125
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

1) Żyją! 2) Cuś koło tego.

Posted Images

Warka #5 Koszmar sobotniej nocy

Zabutelkowana, 130g glukozy.

 

Warka #4 Piwo marki Piwo

Przegazowana, piana wyłazi z butelki, dobrze, że kilka tylko zostało ;-)

 

Warka #6 Ale PL

Pięknie pracuje, trochę miałem pietra bo przy uwadnianiu drożdży paczka spadła na ziemię i zostało w niej maks połowa drożdży ;-)

Link to post
Share on other sites

Warka #7 Maxwell Stout aczkolwiek bliżej mu do Brown Portera ;-) 11,9 Blg (23 l)

 

Jak dobrze zacząć tydzień od warzenia ;-)

 

Słody:

 

Pale Ale Strzegom 2,4 kg

Pilzneński Strzegom 1,0 kg

Karmelowy czerwony 0,5 kg

Płatki owsiane błysk. 0,4 kg

Czekoladowy 0,25 kg

Palony Carafa II 0,1 kg

 

Słody ciemne w 50. minucie zacierania

 

Zacieranie:

 

Woda - 15 l

63°C - 10 min.

72°C - 60 min.

78°C - 5 min.

 

Wysładzanie:

 

78°C - około 16l

 

Chmielenie:

 

Fuggles 20 g - 60 min.

Fuggles 30 g - 10 min

 

Dodatki:

 

Maxwell House - 35 g 10 min

 

Fermentacja:

 

US-05 Safale- gęstwa II pololenie po #6

 

Burzliwa - 21.10.2013 - 19°C

Cicha - - 26.10.2013 - 3,4°Blg - 20°C

Butelka - 04.11.2013 - 3,4°Blg - 120g glukozy - 32 x 0,5l + 14 x 0,45l (patentowe)

 

Uwagi:

Znowu za dużo goryczy, czy ja się od tego uwolnię... na pewno się trochę ułoży jak dostanie gazu.

Edited by panta_rei
Link to post
Share on other sites

Warka #8 Old Ale 18,3°Blg (22 l + rezerwa 2l)

 

Wyszło ciemne, odcień rubinowy, bardzo ładny ;-)

Jak dobrze zacząć tydzień od warzenia, i kończyć na warzeniu ;-)

 

Słody:

 

Pale Ale Strzegom 5 kg

Karmelowy czerwony 0,5 kg

Carahell 0,2 kg

Carapils 0,2 kg

melanoidynowy Weyermann 0,2kg

Karmelowy 300 Strzegom 0,3 kg

Karmelowy 600 Strzegom 0,3 kg

Czekoladowy jasny 0,3 kg (w 45. minucie zacierania)

 

 

Zacieranie:

 

Woda - 18

 

66-68°C - 75 min.

78°C - 5 min.

 

Wysładzanie:

 

78°C - około 18l

 

Chmielenie:

 

Galaxy 20 g - 60 min.

Galaxy 30 g - 5 min.

 

Dodatki:

 

Cukier trzcinowy 500 g - 10 min.

 

Fermentacja:

 

Danstar Nottingham - suche

 

Burzliwa - 26.10.2013 - 20°C

Cicha - - 02.11.2013 - 4,4°Blg - 19°C - tydzień w pownicy, tydzień na balkonie, ostatnie 2 dni z żelatyną

Butelka - 16.11.2013 - 4,0°Blg - 0,7l rezerwy 16,8°Blg - 50 ml gęstwy - 41 x 0,5 l - 1 l zmarnowany z osadem :-/

 

Uwagi:

Słód czekoladowy jasny w smaku i zapachu miał wyczuwalną paloność, stąd późniejszy zasyp.

Smak zielonego mocno alkoholowy (7,8%) dużo słodowych smaków, ale niestety mało treściwe, wodniste, może to tylko na razie i się poukłada.

Edited by panta_rei
Link to post
Share on other sites

Za chwilkę będzie maleńki jubileusz, następna warka, wbrew numeracji, będzie warką dziesiątą. Mam wrażenie że jubileusz pęknie w najbliższą sobotę... a może wcześniej ;-) W planie jeszcze wiele warek, na najbliższy czas też pełno planów, w głowie mętlik i nie wiem za co się zabrać... RIS, Porter, Red Ale, Foreign Extra Stout, jakiś pils, jakiś belg, Witbier a może po prostu wykazać się lokalnym patriotyzmem i uwarzyć Rosanke?

Droga Redakcjo proszę o poradę ;-)

Link to post
Share on other sites

"Ryś" raczej nie, jeszcze będzie chyba musiał poczekać, cały czas próbuję wyprzedzić konsumpcję, jeszcze kilka warek na szybko potrzebuję, jak będzie ze 150 flaszek do wypicia, to zabiorę się za wyrób "leżaków magazynowych" w większej ilości.

Link to post
Share on other sites

Warka #9 Cydr 12°Blg (27 l)

 

Zebrałem resztki jabłek z sadu, część poszła na Calvados i fermentuje w pulpie bez dodatku cukru, ostatnie dwa worki zmieliłem i wycisnąłem sok, wyszło mi około 40 l soku 12°Blg, nie zalewałem wytłoków wrzątkiem celem ponownego wyciśnięcia, nie było na to czasu, we dwóch 40l soku zrobiliśmy w półtorej godziny ;-) Mój wymajsterkowany młynek do jabłek sprawdził się rewelacyjnie, pomimo błędów konstrukcyjnych, za rok na pewno zostanie poprawiony.

 

Surowiec:

 

Jabłko czerwone późnojesienne, starej odmiany.

 

Dodatki:

 

Brak dodatków

 

Fermentacja:

 

Drożdże Tokay

 

Burzliwa - 31.10.2013 - 0-13°C

Cicha - 20.01.2014 - 1.1°Blg - 19°C

Dosładzanie

25.01.2014 - 5,0°Bx + 250g Ksylitolu - 5,5°Bx

04.02.2014 - 5,2°Bx (co one tam jedzą?) Smak słodkawy wyczuwalny

Butelka - 17.02.2014 - 5,2°Bx (po korekcie 0,91°Blg) - 180g glukozy - 46 x 0,5l + 13 x 0,425l

 

Uwagi:

Edited by panta_rei
Link to post
Share on other sites

Warka #10 Rosanke 10,8°Blg (24 l)

 

To jest plan na sobotę, lub niedzielę, bójcie się BroWarmiacy ;-)

Plan zrealizowany, było miło, było przyjemnie i bez problemów. Filtracja+ wysładzanie 50 min.

No i mam pierwszy mały jubileusz.

 

Słody:

 

Piwo będzie zawierać słody wielu zbóż ;-)

 

Słód jęczmienny

Słód pszeniczny

Słód owsiany

Słód żytni

Słód X

Słód Y

 

 

Zacieranie:

 

40°C - 15 min.

62°C - 20 min.

72°C - 60 min

78°C - 3 min.

 

Wysładzanie:

 

78°C - do 10°Blg

 

Chmielenie:

 

Jeszcze myślę

 

Dodatki:

 

Coś będzie, przy butelkowaniu ;-) No i poszło, do siedmiu butelek dodane zioła, Druid aka gruid się szykuje ;-)

 

Fermentacja:

 

Jakieś drożdże będą, na pewno

 

Burzliwa - 02.11.2013 - 20°C

Cicha - - °Blg - °C

Butelka - 3°Blg - 47 x 0,5 l i 1 x 0,33 l - 170g glukozy

 

Uwagi:

Piwo na lokalną bitwę w stylu ;-) Smak przy butelkowaniu jeszcze mocno kostropaty, ale po dodaniu glukozy bardzo się wygładziło i zrobiło bardzo smaczne ;-) Co z niego wyrośnie?

Edited by panta_rei
Link to post
Share on other sites

cały czas próbuję wyprzedzić konsumpcję

A ja mam odwrotnie, chciałbym zrobić to i tamto i jeszcze co innego a butelek brakuje. Ponad setka pełnych w piwnicy. Chciałoby się systematycznie je opróżniać ale brzuch od tego rośnie :(

Link to post
Share on other sites

cały czas próbuję wyprzedzić konsumpcję

A ja mam odwrotnie, chciałbym zrobić to i tamto i jeszcze co innego a butelek brakuje. Ponad setka pełnych w piwnicy. Chciałoby się systematycznie je opróżniać ale brzuch od tego rośnie :(

Zaproś kilku kumpli na wieczór i... rano bierz się za nowe warki ;)

Link to post
Share on other sites

Warka #10 Rosanke - zeszła do 3,4°Blg, jakoś słabiutko, ale może drożdże tak właśnie fermentują, w smaku czuć pszenicę i lekką kwasowość, bardzo jeszcze mętne i na razie zostaje w fermentorze.

Warka #8 Old Ale - Wystawiona na balkon, trochę mętne, a że mu się nigdzie nie śpieszy, to troszkę się polageruje ;-)

Warka #6 Ale PL - Już w konsumpcji, wyszło bardzo dobre piwo, chyba na spotkanie listopadowe do Olsztyna powinno ze mną się wybrać, klarowność rewelacyjna

Warka #9 Cydr - fermentuje, i pewnie mu jeszcze trochę zejdzie ;-)

Link to post
Share on other sites

Warka #11 IRA Красная Армия 11°Blg (22 l) - Trochę brązowe to też czerwone ;-)

 

I tak powinno być, sobota to dzień browarny! Chyba zupełnie skutecznie udało mi się kolegę wciągnąć do zabawy, wczoraj warzył równolegle swoją warkę, której już nie będę tu opisywał ;-)

 

post-6660-0-44665900-1386193217_thumb.jpg

 

Słody:

 

Słód Pale Ale - 2,8kg

Słód pilzneński - 1,2kg

Słód karmelowy 600 - 0,15kg

Słód czekoladowy - 0,12kg

Słód pszeniczny Crystal - 0,1kg

Jęczmień palony - 0,05kg

 

Zacieranie:

 

52°C - 15 min.

68°C - 60 min.

78°C - 3 min.

 

Wysładzanie:

 

78°C - do 10°Blg

 

Chmielenie:

 

Galaxy - 30 g - 8 min.

 

Fermentacja:

 

Danstar Nottingham gęstwa po warce #8

 

Burzliwa - 09.11.2013 - 20°C

Cicha - 24.11.2013 - 3,2°Blg - 19°C, potem balkon 6°C

Butelka - 04.12.2013 - 3,2°Blg - 4,4% Vol - 135g glukozy - 44x0,5l

 

Uwagi:

Cicha tydzień w piwnicy, tydzień na balkonie

Edited by panta_rei
Link to post
Share on other sites

I co z tego, że przedwczoraj warzyłem... jeszcze jeden fermentor był wolny ;-)

To było warzenie w trybie domowym, ty przerwa białkowa, tu przerwa na obiad...

 

Warka #12 Witbier (11°Blg) - 22 l

 

Słody:

 

Słód pilzneński - 2,8 kg

Pszenica niesłodowana 1,7 kg

 

Zacieranie:

 

70-66°C Kleikowanie - 40 min.

35-40°C - 45 min.

52°C - 20 min.

62°C - 20 min.

72°C - 60 min.

78°C - 3 min.

 

Wysładzanie:

 

78°C - do 10,2°Blg

 

Chmielenie:

 

Gotowanie 60 min.

Willamatte - 30 g - 8 min.

 

Dodatki:

 

Skórka pomarańczowa - 70g - 15 min.

Skórka cytrynowa - 13 g - 15 min.

Curacao - 12 g - 10 min.

Kolendra - 12 g - 10 min.

 

Fermentacja:

 

Brewferm Blanche - suche

 

Burzliwa - 11.11.2013 - 20°C

Cicha - 16.11.2013 - 2,7°Blg - 22°C

Butelka - 26.11.2013 - 2,6°Blg - 4,7% Vol - 170g glukozy - 43 x 0,5l

 

Uwagi:

Wydajność słabiutka.

Edited by panta_rei
Link to post
Share on other sites

Droga Redakcjo!

 

Czy mogę prosić o małą poradę? Warka #8 Old Ale jutro ma trafić do butelek, jej historia ma już trzy tygodnie, pierwszy tydzień burzliwa, drugi tydzień cicha, trzeci tydzień... balkon ;-) nie miała ochoty się sklarować pomimo zakończonej fermentacji i przedwczoraj dodałem żelatynę, efekt jet, ale czy teraz nie powinienem dodać gęstwy? W sumie na czasie mi nie zależy, może się nagazowywać choćby i miesiąc, tyle tylko czy w ogóle się nagazuje bez dodawania drożdży?

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.