Jump to content

Chłodnica z rury nierdzewnej karbowanej


nms007
 Share

Recommended Posts

Nie zauważyłem, żeby ciekło :) - powiem Ci, że też się tego obawiałem, ale w ostateczności można by użyć jakiegoś silikonu albo uszczelnień jakich stosuje się w połączeniach rur itp. (oczywiście teoretyzuje, ale tak mi przyszło do głowy) :P

Link to comment
Share on other sites

A co sądzicie o wykorzystaniu takiej karbowanej rury do cyrkulacji brzeczki w systemie typu HERMS? Zastanawiam sie czy nie bedzie problemu z czystoscia, bo jednak brzeczka nie bedzie tak jednorodna jak woda i cos tam moze sie w srodku odkladac. Czy jednak to zly pomysl i do cyrkulacji brzeczki uzyc miedzi lub zwyklej rury nierdzewnej a chlodnice zrobic z karbowanej?

Link to comment
Share on other sites

Ja miałem taką rurkę, używałem ją i jako wymiennika i jako chłodnicy. Jeśli coś zostanie wewnątrz rurki, to wypłucze to wrzątek przy chłodzeniu. Można zrobić dość specyficzny układ grawitacyjny, gdzie ciepła woda z HLT poleci przez rurkę do MLT, wypłukując resztki brzeczki, póki nie zaschły.

Link to comment
Share on other sites

http://www.unidez.pl...4/wezownice post-6562-0-54754900-1372965734_thumb.jpg taką kupiłem i jest ok.

 

Hmmm zainteresowała mnie ta chłodnica bo cena jest rewelka. Nadaje się to to? Wydaje się, że ona jest trochę mniejsza niż dostępne w sklepach piwowarskich?

Będzie to miało duże przełożenie na wydajność?

 

Jak to kolega podłącza pod wodę?

Link to comment
Share on other sites

http://www.unidez.pl...4/wezownice post-6562-0-54754900-1372965734_thumb.jpg taką kupiłem i jest ok.

 

Hmmm zainteresowała mnie ta chłodnica bo cena jest rewelka. Nadaje się to to? Wydaje się, że ona jest trochę mniejsza niż dostępne w sklepach piwowarskich?

Będzie to miało duże przełożenie na wydajność? Jestem zadowolony, dla mnie spoko.

 

Jak to kolega podłącza pod wodę?

post-6562-0-27161600-1375129731_thumb.jpg
Link to comment
Share on other sites

Chodzi o chłodnicę z nierdzewki karbowana a wybicie warki tak ok 40 litrów

 

Mam 8 metrów 3/4 cala.

Maksymalny przepływ i bez mieszania w trakcie chłodzenia:

(marzec)

Z 100°C do 20°C - 9 min

Z 20°C do 11°C - 10 min

 

10 metrowa będzie pewnie wydajniejsza aczkolwiek przy już przy 7 metrach powinieneś osiągnąć zadowalające czasy.

Edited by WiHuRa
Link to comment
Share on other sites

Zapewne, aczkolwiek zysk czasowy dzięki mieszaniu sprawi, że później muszę wydłużyć czas oczekiwania na dekantację, czyż nie ? Osady i chmieliny muszą się ułożyć więc w minutach wyjdzie pewnie to samo ?

Link to comment
Share on other sites

Zapewne, aczkolwiek zysk czasowy dzięki mieszaniu sprawi, że później muszę wydłużyć czas oczekiwania na dekantację, czyż nie ? Osady i chmieliny muszą się ułożyć więc w minutach wyjdzie pewnie to samo ?

 

A nie mozesz od razu robic whirlpoola? Istnieja chlodnice zanurzeniowe, ktore dodatkowo recyrkuluja brzeczke w taki sposob, aby powstal whirlpool przy okazji. Przyklad: http://www.mrmalty.com/chiller.php

Link to comment
Share on other sites

A nie mozesz od razu robic whirlpoola? Istnieją ...

 

Oj, istnieją ale ja takiej nie posiadam. Czy zrobię whirpoola czy nie tak czy siak muszę odczekać na ułożenie się osadów ? Jak chłodzę chłodnicą bez mieszania whirpoola sobie odpuszczam bo większość osadów leży ładnie na dnie.

Edited by WiHuRa
Link to comment
Share on other sites

Może ktoś próbował czy wężownica z nierdzewki byłaby w stanie utrzymać temperaturę w fermentowanym piwie (ok. 120l) gdy temp. otoczenia będzie 5 stopni wyższa? Baniak w którym stałoby piwo to baniak po mleku z tego co wiem jest trochę izolowany. Woda krążyła by z obiegu zamkniętym, a zbiornik z wodą stałby w lodówce na której ustawiona byłaby odpowiednia temperatura.

Link to comment
Share on other sites

to jest złe rozwiązanie i nawet o nim nie myśl. A jak to chcesz później myć ? lepiej zrób płaszcz na fermentatorze ...

tak radził Wiktor z jednym ze swych tematów :smilies:

 

a tak na marginesie to oczywiście to moim zdaniem dobre rozwiązanie. karbowanka jako wymiennik znakomicie przekazuje energię

pozdr

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.