Jump to content
eXtrim

Piwo zaczęło na nowo fermentować

Recommended Posts

Cześć,

nastawiałem się, żeby dzisiaj rozlać drugą warkę. Przeniosłem wczoraj fermentor z podłogi na stół, żeby lepiej było mi rozlewać. Niosłem go bez rurki fermentacyjnej, żeby przypadkiem woda z niej nie dostała się do piwa. Dzisiaj rano zauważyłem, że piwko od czasu do czasu jeszcze bulgota. Czy to normalne, że po dostarczeniu porcji tlenu, czy też lekkim zamieszaniu brzeczką, piwo na nowo zaczyna fermentować?

Czy mam mimo tego robić rozlew, czy zaczekać jeszcze kilka dni?

Proszę o pomoc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zmierz Blg. To, że bulka nie znaczy, że fermentuje. MIlion razy był ten temat poruszany. Wyszukiwarki użyć, poszukać troszkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo mogło się trochę nagrzać i teraz mniej CO2 może się rozpuścić i ucieka, i uruchamia bulkadełko.

Edited by nikiboom

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli przenosiłeś piwo z chłodniejszego pomieszczenia do cieplejszego to wydobywające się CO2 przez rurkę jest powodem mniejszej rozpuszczalności CO2 w piwie cieplejszym.

 

Edit: Kolega nikiboom mnie ubiegł :)

Edited by mamdobreklapki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety nie mogę teraz nic na szybko o tyn znaleźć. Piwo odfermentowało do 2 blg, mogę rozlewać?

Prawdopodobnie to już koniec. Jednak żeby mieć pewność, należy pomiar wykonać dwa razy w odstępie 2-3 dni. Dopiero stałe wskazanie daje pewność, że fermentacja się zakończyła.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przeniosłem wczoraj fermentor z podłogi na stół, żeby lepiej było mi rozlewać

więc pewnie pomieszczenie i temperatura ta sama,chociaż u mnie cieplejszy dzień od poprzednich i to znacznie

poruszyły się drożdże i piwo i CO2 się uwolniło ,ile czasu trwała fermentacja ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Radziłbym poczekać na ustanie bulgotania, jeżeli jest to gaz wydobywający się w wyniku poruszenia fermentorem po chwili powinno ustać, a jeżeli wyżej jest cieplej to drożdże chcą jeszcze popracować więc poczekaj ze 2-3 dni. Chociaż przy 2bgl to chyba drożdże nie mają za wiele do roboty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myśle że dzień lub dwa nie zrobi rożnicy w butelkowaniu. A każde ruszenie bańki powoduje ruch drożdży więc bez paniki, im dłużej pracuje tym mocniejsze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To znaczy że im dłużej pracuje (drożdże) to więcej cukru zawartego w słodzie przetworzy na alkohol.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest pitupitu

I tu się mylisz, jesteś w kosmicznym błędzie a do tego strasz się doradzać innym :/

Piwo fermentuje do tego momentu aż już drożdże nie mają co jeść i wtedy butelkujemy. To co zostało, te pi razy drzwi 2-4 blg jest niestrawne dla drożdży a sprawia, że piwo jest pełne różnych smaków.

 

I jeszcze to, że drożdże nie zjadają cukrów ze słodu bo go tam nie ma /pomijam słody karmelowe/ a z brzeczki.

 

Poczytaj jeszcze na wolnym czasie, poczytaj ;) ...

Edited by fidoangel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zimą tak mam, że ogrzewanie włącza mi się dopiero na wieczór. Wtedy piwo w pełni odfermentowane, ale nie przelane na cichą potrafi sobie pobulkać. A bailing stoi od tygodnia. Tylko bailingomierz prawdę Ci powie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sorki. Ale co ja innego napisałem. Nie ma pożywki (cukru) drożdże nie pracują. Obumierają i cześć. Tyle że pomyliłem się z tym słodem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest pitupitu

Sorki. Ale co ja innego napisałem. Nie ma pożywki (cukru) drożdże nie pracują. Obumierają i cześć. Tyle że pomyliłem się z tym słodem.

 

Nie umierają tylko przechodzą w stan uśpienia, hibernują. Jak inaczej można by było po kilku miesiącach w słoiku zadać gęstwę i przefermentować piwo?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczywiście że przechodzą w stan uśpienia. Nie bylem precyzyjny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.