Skocz do zawartości
Sojer

pszeniczne podejście drugie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

wieki temu zrobiłem pszeniczniaka wg następującej receptury podanej na końcu postu. Zastanawiam się nad zmianami. Primo idą do mnie drożdże Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen (dzięki BaronVonZuk).

Słody jakie mam to:

Carahell

Melanoidynowy

Carared

Caraaroma

Carapils

Pszeniczny

monachijski

 

Zrobić tak jak poprzednio, czy coś z mych słodów byście polecili? Nadal myślę o dekokcji dwuwarowej

Jeśli robiłbym podobnie dałbym 2,5 pszenicznego, 1,5 pilzneńskiego i 0,5 carahell

 

Oto warka z 1 X 2007

pszeniczny jasny 2 kg

pilzneński 1,5 kg

carahell 0,25 kg

 

dekokcja dwuwarowa

 

45 st. 15 min

53 st. I dekokt (63 st. 10 min, 72 st. 10 min, 100 st. 15 min)

63 st. II dekokt (72 st. 10 min, 100 st. 15 min)

72 st. 35 min.

78 st. i filtracja

 

chmielenie Lubelski 20 g + 10 g

 

drożdże Safbrew WB-06

 

Blg początkowe 12,5, końcowe 3,5

refermentacja glukoza 170 g (na 33 butelki 0,5 l)

Edytowane przez Tomek-Pasieka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×