Jump to content
bart3q

Stout owsiany - ekstrakt barwiący

Recommended Posts

Hej.

Chciałbym uwarzyć piwo wg tego przepisu:

http://www.wiki.piwo.org/Stout_Owsiany,_Andrzej_Smyk_%28anteks%29

Jednak w składnie jest tam podany ekstrakt barwiący. Nie posiadam go niestety. Można go jakoś zastąpić słodami palonymi/czekoladowymi? Chodzi tylko o nadanie barwy, czy również jest jakiś jego wpływ na smak?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Można, robisz wywar z jakiegoś słodu barwiącego przez namoczenie w wodzie, cedzisz i wlewasz do brzeczki. Potrzebną ilość wyliczysz dowolnym programem piwowarskim.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

właśnie chyba o to chodzi, żeby tych smaków było więcej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A kiedy dodać słody palone i czekoladowe? Od początku czy po negatywnej próbie jodowej, bezpośrednio przed rozpoczęciem grzania do mash out?

 

Edit: Piwo już warzone. Ostateczny przepis jest tu: http://www.piwo.org/topic/9656-browar-u-koziolka/#entry215578

Edited by bart3q

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...