Skocz do zawartości
bart3q

Stout owsiany - ekstrakt barwiący

Rekomendowane odpowiedzi

Hej.

Chciałbym uwarzyć piwo wg tego przepisu:

http://www.wiki.piwo.org/Stout_Owsiany,_Andrzej_Smyk_%28anteks%29

Jednak w składnie jest tam podany ekstrakt barwiący. Nie posiadam go niestety. Można go jakoś zastąpić słodami palonymi/czekoladowymi? Chodzi tylko o nadanie barwy, czy również jest jakiś jego wpływ na smak?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Można, robisz wywar z jakiegoś słodu barwiącego przez namoczenie w wodzie, cedzisz i wlewasz do brzeczki. Potrzebną ilość wyliczysz dowolnym programem piwowarskim.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czyli chodzi o to aby nadać koloru, a słodów palonych/barwiących nie dodawać do zacieru aby nie wnosiły palonych posmaków?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość tomato

właśnie chyba o to chodzi, żeby tych smaków było więcej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak zwiększona paloność Ci nie przeszkadza to możesz dodać.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A kiedy dodać słody palone i czekoladowe? Od początku czy po negatywnej próbie jodowej, bezpośrednio przed rozpoczęciem grzania do mash out?

 

Edit: Piwo już warzone. Ostateczny przepis jest tu: http://www.piwo.org/topic/9656-browar-u-koziolka/#entry215578

Edytowane przez bart3q

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×