Skocz do zawartości

Wyeast 3278 Belgian Lambic Blend


Rekomendowane odpowiedzi

YEAST STRAIN: 3278 Belgian Lambic Blend

 

Contains a selection of Saccharomyces and non-Saccharomyces including Belgian-style wheat beer yeast, sherry yeast, two Brettanomyces strains and lactic acid bacteria. While this mixture does not include all possible cultures found in Belgian Lambics, it is representative of the organisms most important for the desirable flavor components of these beers as they are brewed in West Flanders.

 

Origin:

Flocculation: N/A

Attenuation: N/A

Temperature Range: 63-75° F (17-24° C)

Alcohol Tolerance: approximately 12% ABV

 

Styles:

Flanders Red Ale

Fruit Lambic

Gueuze

Straight (Unblended) Lambic

 

SZCZEP DROŻDŻY: 3278 Belgian Lambic Blend

 

Zawiera wyselekcjonowaną mieszankę Saccharomyces i non-Saccharomyces (konia temu, kto to przełoży na nasze;-)), włączając w to drożdże do piw pszenicznych typu belgijeskiego, drożdże do sherry, dwa szczepy Brettanomyces oraz bakterie kwasu mlekowego. Ta mikstura nie zawiera w sobie wszystkich możliwych kultur występujących w lambikach belgijskich, jednakże mimo tego w jej składzie znajdują się najważniejsze organizmy produkujące pożądane składniki zapachowe piw produkowanych w Zachodniej Flandrii.

 

Podstawowe informacje:

Flokulacja: nie dotyczy?

Odfermentowanie: nie dotyczy?

Zakres temperatur: 63-75° F (17-24° C)

Tolerancja na alkohol: średnio 12% ABV

 

Style piw:

Flanders Red Ale

Fruit Lambic

Gueuze

Straight (Unblended) Lambic

 

Źródło: http://www.wyeastlab.com/hb_yeaststrain_detail.cfm?ID=129

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Nowy opis tych robaczków:

 

This blend contains yeast and bacteria cultures important to the production of spontaneously fermented beers of the Lambic region. Specific proportions of a Belgian style ale strain, a sherry strain, two Brettanomyces strains, a Lactobacillus culture, and a Pediococcus culture produce the desirable flavor components of these beers as they are brewed in West Flanders. Propagation of this culture is not recommended and will result in a change of the proportions of the individual components. This blend will produce a very dry beer due to the super-attenuative nature of the mixed cultures.

Ta mieszanka zawiera kultury drożdży i bakterii ważnych w produkcji piw spontanicznej fermentacji typu Lambic. Specjalne proporcje belgijskich drożdży górnej fermentacji, drożdży do sherry, dwóch szczepów Brettanomyces, kultury Lactobacillus i Pediococcus dają pożądane nuty smakowe takie jak w piwach warzonych w zachodniej Flandrii. Rozmnażanie tej kultury jest niewskazane, skutkować będzie zmianą proporcji poszczególnych składników. Ta mieszanka da bardzo wytrawne piwo ze względu na super-odfermentowującą naturę zmieszanych kultur.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 lat później...

 

 

Ta mieszanka da bardzo wytrawne piwo ze względu na super-odfermentowującą naturę zmieszanych kultur.
 

Zamierzam użyć tych drożdży na drugiej fermentacji (cichej) mojego pierwszego lambica. Zobaczymy jaki dadzą efekt, oby nie brak ciała.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...
Dnia 18.04.2011 o 15:41, TomX napisał:

Nowy opis tych robaczków:

 

Ta mieszanka zawiera kultury drożdży i bakterii ważnych w produkcji piw spontanicznej fermentacji typu Lambic. Specjalne proporcje belgijskich drożdży górnej fermentacji, drożdży do sherry, dwóch szczepów Brettanomyces, kultury Lactobacillus i Pediococcus dają pożądane nuty smakowe takie jak w piwach warzonych w zachodniej Flandrii. Rozmnażanie tej kultury jest niewskazane, skutkować będzie zmianą proporcji poszczególnych składników. Ta mieszanka da bardzo wytrawne piwo ze względu na super-odfermentowującą naturę zmieszanych kultur.

może moje pytanie zabrzmi durnie, ale w takim razie nie wrzucamy je na mieszadło, jedynie zgniatamy paczkę 2-3 dni przed ich zadaniem ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.