Jump to content
Marusia

Wyeast 3278 Belgian Lambic Blend

Recommended Posts

YEAST STRAIN: 3278 Belgian Lambic Blend

 

Contains a selection of Saccharomyces and non-Saccharomyces including Belgian-style wheat beer yeast, sherry yeast, two Brettanomyces strains and lactic acid bacteria. While this mixture does not include all possible cultures found in Belgian Lambics, it is representative of the organisms most important for the desirable flavor components of these beers as they are brewed in West Flanders.

 

Origin:

Flocculation: N/A

Attenuation: N/A

Temperature Range: 63-75° F (17-24° C)

Alcohol Tolerance: approximately 12% ABV

 

Styles:

Flanders Red Ale

Fruit Lambic

Gueuze

Straight (Unblended) Lambic

 

SZCZEP DROŻDŻY: 3278 Belgian Lambic Blend

 

Zawiera wyselekcjonowaną mieszankę Saccharomyces i non-Saccharomyces (konia temu, kto to przełoży na nasze;-)), włączając w to drożdże do piw pszenicznych typu belgijeskiego, drożdże do sherry, dwa szczepy Brettanomyces oraz bakterie kwasu mlekowego. Ta mikstura nie zawiera w sobie wszystkich możliwych kultur występujących w lambikach belgijskich, jednakże mimo tego w jej składzie znajdują się najważniejsze organizmy produkujące pożądane składniki zapachowe piw produkowanych w Zachodniej Flandrii.

 

Podstawowe informacje:

Flokulacja: nie dotyczy?

Odfermentowanie: nie dotyczy?

Zakres temperatur: 63-75° F (17-24° C)

Tolerancja na alkohol: średnio 12% ABV

 

Style piw:

Flanders Red Ale

Fruit Lambic

Gueuze

Straight (Unblended) Lambic

 

Źródło: http://www.wyeastlab.com/hb_yeaststrain_detail.cfm?ID=129

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nowy opis tych robaczków:

 

This blend contains yeast and bacteria cultures important to the production of spontaneously fermented beers of the Lambic region. Specific proportions of a Belgian style ale strain, a sherry strain, two Brettanomyces strains, a Lactobacillus culture, and a Pediococcus culture produce the desirable flavor components of these beers as they are brewed in West Flanders. Propagation of this culture is not recommended and will result in a change of the proportions of the individual components. This blend will produce a very dry beer due to the super-attenuative nature of the mixed cultures.

Ta mieszanka zawiera kultury drożdży i bakterii ważnych w produkcji piw spontanicznej fermentacji typu Lambic. Specjalne proporcje belgijskich drożdży górnej fermentacji, drożdży do sherry, dwóch szczepów Brettanomyces, kultury Lactobacillus i Pediococcus dają pożądane nuty smakowe takie jak w piwach warzonych w zachodniej Flandrii. Rozmnażanie tej kultury jest niewskazane, skutkować będzie zmianą proporcji poszczególnych składników. Ta mieszanka da bardzo wytrawne piwo ze względu na super-odfermentowującą naturę zmieszanych kultur.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Ta mieszanka da bardzo wytrawne piwo ze względu na super-odfermentowującą naturę zmieszanych kultur.
 

Zamierzam użyć tych drożdży na drugiej fermentacji (cichej) mojego pierwszego lambica. Zobaczymy jaki dadzą efekt, oby nie brak ciała.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Na długo przed zadaniem je aktywowaliscie? Nie działają wolniej przez bretty?

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 18.04.2011 o 15:41, TomX napisał:

Nowy opis tych robaczków:

 

Ta mieszanka zawiera kultury drożdży i bakterii ważnych w produkcji piw spontanicznej fermentacji typu Lambic. Specjalne proporcje belgijskich drożdży górnej fermentacji, drożdży do sherry, dwóch szczepów Brettanomyces, kultury Lactobacillus i Pediococcus dają pożądane nuty smakowe takie jak w piwach warzonych w zachodniej Flandrii. Rozmnażanie tej kultury jest niewskazane, skutkować będzie zmianą proporcji poszczególnych składników. Ta mieszanka da bardzo wytrawne piwo ze względu na super-odfermentowującą naturę zmieszanych kultur.

może moje pytanie zabrzmi durnie, ale w takim razie nie wrzucamy je na mieszadło, jedynie zgniatamy paczkę 2-3 dni przed ich zadaniem ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 godzin temu, mina obelżywa napisał:

może moje pytanie zabrzmi durnie, ale w takim razie nie wrzucamy je na mieszadło, jedynie zgniatamy paczkę 2-3 dni przed ich zadaniem ?

Tak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.