Jump to content
Sign in to follow this  
bnp

piec tandoor - budowa

Recommended Posts

mam nowe zajęcie ...

buduję piec tandoor do wypieku chlebków naan oraz do pieczenia mięska

 

surowy piec powstał na bazie beczki po oleju oraz wewnętrznej masy składającej się z gliny, zaprawy szamotowej oraz szkła wodnego w stosunku 91,5:8,5:0,5

Od beczki odcięta została pokrywa, wyciąłem otwór powietrzny. Beczkę umyłem i wypaliłem by pozbyć się zanieczyszczeń i lakieru. Do wewnątrz nałożyłem kilku centymetrową warstwę masy w ten sposób by zwężała się u góry.

 

 

surowy piec wygląda tak jak w załącznikach ale nie wiem ile to ma wiązać i schnąć przed wypaleniem by mi nie popękało ? może ma ktoś jakieś pojęcie o zduństwie ?

 

jeżeli będzie słabo trzymał ciepło to dołożę warstwę giny na zewnątrz. Poprawi to także walory estetyczne pieca ;)

post-276-0-34311700-1372707290_thumb.jpg

post-276-0-54189800-1372707336_thumb.jpg

post-276-0-11583800-1372707383_thumb.jpg

post-276-0-93384900-1372707424_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

w necie mało info ale cos tam jest inspirowałem się youtube np

[media]

[/media]

 

[media]

[/media]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...