Skocz do zawartości
bnp

piec tandoor - budowa

Rekomendowane odpowiedzi

mam nowe zajęcie ...

buduję piec tandoor do wypieku chlebków naan oraz do pieczenia mięska

 

surowy piec powstał na bazie beczki po oleju oraz wewnętrznej masy składającej się z gliny, zaprawy szamotowej oraz szkła wodnego w stosunku 91,5:8,5:0,5

Od beczki odcięta została pokrywa, wyciąłem otwór powietrzny. Beczkę umyłem i wypaliłem by pozbyć się zanieczyszczeń i lakieru. Do wewnątrz nałożyłem kilku centymetrową warstwę masy w ten sposób by zwężała się u góry.

 

 

surowy piec wygląda tak jak w załącznikach ale nie wiem ile to ma wiązać i schnąć przed wypaleniem by mi nie popękało ? może ma ktoś jakieś pojęcie o zduństwie ?

 

jeżeli będzie słabo trzymał ciepło to dołożę warstwę giny na zewnątrz. Poprawi to także walory estetyczne pieca ;)

post-276-0-34311700-1372707290_thumb.jpg

post-276-0-54189800-1372707336_thumb.jpg

post-276-0-11583800-1372707383_thumb.jpg

post-276-0-93384900-1372707424_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

w necie mało info ale cos tam jest inspirowałem się youtube np

[media]

[/media]

 

[media]

[/media]

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

a tu jak się robi chlebki naan i jedzonko

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×