Jump to content
Marusia

Wyeast 3944 Belgian Witbier

Recommended Posts

YEAST STRAIN - 3944 Belgian Witbier

 

Produces a complex flavor profile with a spicy phenolic character and low ester production. Phenols tend to dominate other flavors and dissipate with age. Ferments fairly dry with a finish that compliments malted and unmalted wheat and oats. Sometimes used in conjunction with lactic acid bacteria to produces a sharper finish. This strain is a true top cropping yeast requiring full fermenter headspace

 

Origin:

Flocculation: Medium-Low

Attenuation: 72-76%

Temperature Range: 62-75F, 16-24C

Alcohol Tolerance: 12% ABV

 

Styles:

Belgian Dubbel

Belgian Tripel

Spice, Herb, or Vegetable Beer

Witbier

 

SZCZEP DROŻDŻY - 3944 Belgian Witbier

 

Wytwarzają pełny profil zapachowy, z przyprawowym, fenolowym charakterem i niską produkcją estrów. Fenole mają tendencję do dominacji nad pozostałymi zapachami, lecz zanikają z biegiem czasu. Fermentuje piwa "na wytrawnie" z zakończeniem przypominającym nam o użytych surowcach niesłodowanych, takich jak pszenica czy owies. Czasem używane w połączeniu z bakteriami kwasu mlekowego w celu uzyskania ostrzejszego finiszu. Ten szczep osadza się na wierzchu brzeczki, wymaga zatem dużo miejsca wolnego w fermentorze.

 

Podstawowe informacje:

 

Flokulacja: Średnia do niskiej

Odfermentowanie: 72-76%

Przedział temperatur: 62-75F, 16-24C

Tolerancja na alkohol: około 12 % ABV

 

Style piw:

Belgian Dubbel

Belgian Tripel

Spice, Herb, or Vegetable Beer

Witbier

Share this post


Link to post
Share on other sites
Style piw:

Belgian Dubbel

Belgian Tripel

Spice, Herb, or Vegetable Beer

Witbier

Ciekawa jestem efektów fermentacji tripla lub dubbla tymi drożdżami. Czy ktoś przeprowadzał może takie eksperymenty?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Style piw:

Belgian Dubbel

Belgian Tripel

Spice, Herb, or Vegetable Beer

Witbier

Ciekawa jestem efektów fermentacji tripla lub dubbla tymi drożdżami. Czy ktoś przeprowadzał może takie eksperymenty?

Odzewu brak, więc chyba sama przetrę szlaki :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwa belgijskie dają szeroki margines do eksperymentowania, napewno coś Ci wyjdzie, obowiązkowe jest tylko uzyskanie "belgijskich smaczków" - estrów i fenoli, myślę, że drożdże Witbier dadzą takie posmaki, szczególnie w wyższych temperaturach 22-24 stopnie.

 

Ja osobiście jestem konserwatywny w doborze drożdży, także w belgach; i dubble robiłem zawsze na THG.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bez eksperymentów nie ma zabawy :D Warzyłam już dubble i triple na Belgian Strong Ale i wyszły bardzo dobre. Jest taka różnorodność drożdży polecanych właśnie do tych piw, że nie chcę się ograniczać do THG.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Bez eksperymentów nie ma zabawy :D Warzyłam już dubble i triple na Belgian Strong Ale i wyszły bardzo dobre. Jest taka różnorodność drożdży polecanych właśnie do tych piw, że nie chcę się ograniczać do THG.

Z tripla na Belgian Strong Ale powinien Ci wyjść Duvel. Nie dziwne, że smakował :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ciekawa jestem efektów fermentacji tripla lub dubbla tymi drożdżami. Czy ktoś przeprowadzał może takie eksperymenty?

Za parę tygodni mam zamiar. Od końca maja warzę serię piw na tych drożdżach. Z bardziej krzepkich zrobiłem coś w stylu Belgian Blonde 16,5°Blg , oraz mocniejszą wersję Witbiera 17°Blg. Zapowiadają się ok, ale na razie za wcześnie oceniać.

Na marginesie straaasznie wolno fermentują. U mnie nawet przy zwykłych Wit'ach normą było dwa tygodnie, a jedno nawet dwa i pół tygodnia na burzliwej, w przedziale temperatury 18-20°C. W 22°C troszkę krócej, ale przy górniakach to chyba i tak nieprzyzwoicie długo. Niemniej jednak odfermentowało prawidłowo.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ciekawa jestem efektów fermentacji tripla lub dubbla tymi drożdżami. Czy ktoś przeprowadzał może takie eksperymenty?

Za parę tygodni mam zamiar. Od końca maja warzę serię piw na tych drożdżach. Z bardziej krzepkich zrobiłem coś w stylu Belgian Blonde 16' date='5°Blg , oraz mocniejszą wersję Witbiera 17°Blg. Zapowiadają się ok, ale na razie za wcześnie oceniać.

Na marginesie straaasznie wolno fermentują. U mnie nawet przy zwykłych Wit'ach normą było dwa tygodnie, a jedno nawet dwa i pół tygodnia na burzliwej, w przedziale temperatury 18-20°C. W 22°C troszkę krócej, ale przy górniakach to chyba i tak nieprzyzwoicie długo. Niemniej jednak odfermentowało prawidłowo.[/quote']

Również robiłam na tych drożdżach mocniejszą wersję Witbiera, z tego co pamiętam powyżej 16°Blg, wyszło bardzo dobre :) Co do czasu fermentacji mam te same obserwacje, burzliwa czasami trwała nawet ponad 2 tygodnie.

Wszystkie piwa które uwarzyłam na tych drożdżach jak dla mnie były rewelacyjnie :) Dlatego już zamówiłam kolejną saszetkę :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rzeczone drożdże w akcji, 25L w fermentatorze to dla nich stanowczo za dużo (na zdjęciu), w 23L mieszczą się pod pokrywą :D

 

zkqzh1.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Belgijskie Blond Ale po 19 dniach fermentacji spadło z 17°Blg do 9,5°Blg, Tripel po 12 dniach z 18,1°Blg na 10°Blg.

 

Denerwują mnie te drożdże :rolleyes:

 

Zastanawiam się czy nie zrobić z gęstwy z wierzchu jakiegoś mega startera, powiedzmy 4 x 1L starter 24h-lodówka-dekantacja, dolanie nowej brzeczki, bo w tym tempie to Blondi chyba do Brennej nie zdąży odfermentować ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja własnie namnażam starter z tych drożdży. Nie dość, że saszetka puchła długo(chociaż przeszło rok miały), to teraz z lekką brzeczką jakoś słabo robią robotę.

 

Ale po co Tripla robiłeś na tych drożdżakach to nie wiem?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ale po co Tripla robiłeś na tych drożdżakach to nie wiem?

Stoi w opisie jak byk: "Polecane szczególnie do piw typu Witbier, Belgian Dubbel, Belgian Tripel"

oraz w innym sklepie: "Polecany zwłaszcza do następujących stylów piw: Belgian Dubbel, Belgian Tripel, Spice, Herb, or Vegetable Beer, Witbier"

 

więc uwierzyłem ;)

 

a ktoś się musi wyłamać i zrobić na czymś innym niż THG.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

a ktoś się musi wyłamać i zrobić na czymś innym niż THG.

chłopczyku Dori była pół roku przed Tobą ;) ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
chłopczyku Dori była pół roku przed Tobą ;) ;)

tato :)

ale ja nie mówię o pionierstwie tylko odpowiadałem jacer'owi czemu te drożdże do tripla akurat :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
chłopczyku

tato

Na dobrą sprawę z avatarów to nawet podobni jesteście ;):lol:

 

Sam jestem ciekaw tych drożdży. Właśnie wczoraj wieczorem nastawiłem 1,5L starter ~10BLG na mieszadle. Dzisiaj rano nie było jeszcze żadnych oznak fermentacji. Zobaczymy jak wrócę. Jutro chce warzyć witbier'a. Pewnie już nawet nie zdążę zdekantować.

 

Pozdrawiam

J.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mój eksperyment okazał się klapą ;) Zrobiłam na tych drożdżach Dubbla i Tripla i jedyne co można powiedzieć o tych piwach to to, że są pijalne. Na początku myślałam, że to infekcja, ale chyba jednak to wina specyficznego szczpu drożdży. Ciekawa jestem jak innym wyszły/wyjdą te eksperymenty. Ja w każdym bądź razie na 3944 będę robić tylko witki i imperialwitki ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja w każdym bądź razie na 3944 będę robić tylko witki i imperialwitki ;)

Które zwą się Grand Cru. To tak na marginesie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sądziłem, że Grand Cru to takie większe Rouge Flamande (Flanders red).

 

Co do eksperymentów piłem Dubela na drożdżach Golden Strong Ale - bardzo udane połączenie moim zdaniem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sądziłem, że Grand Cru to takie większe Rouge Flamande (Flanders red).

 

Co do eksperymentów piłem Dubela na drożdżach Golden Strong Ale - bardzo udane połączenie moim zdaniem.

O ile się nie mylę, to dubbel artura2 na tych drożdżach wygrał na WWP.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ale po co Tripla robiłeś na tych drożdżakach to nie wiem?

Stoi w opisie jak byk: "Polecane szczególnie do piw typu Witbier' date=' Belgian Dubbel, Belgian Tripel"

oraz w innym sklepie: "Polecany zwłaszcza do następujących stylów piw: Belgian Dubbel, Belgian Tripel, Spice, Herb, or Vegetable Beer, Witbier"

 

więc uwierzyłem :)[/quote']

Tak informuje producent, trudno zakładać, że nie wie, o czym pisze :)

A co do THG to uważam, że Belgian Abbey II biją je na głowę :)

 

P.S. Artur2 podał w formularzu na KPD WWP drożdże Belgian Strong Ale.

Share this post


Link to post
Share on other sites
P.S. Artur2 podał w formularzu na KPD WWP drożdże Belgian Strong Ale.

To jest różny od Golden Strong szczep? Golden to powinny być drożdże od Duvela, ale nie chce mi się szperać czy tak jest.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tak informuje producent, trudno zakładać, że nie wie, o czym pisze :)

A co do THG to uważam, że Belgian Abbey II biją je na głowę :)

Pisać można, tylko czy ktos warzy Triple na nich? :)

 

Abbey II mam zamiar w tym roku przetestować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.