Jump to content
mat

Belma American Wheat

Recommended Posts

Cześć.

 

Ostatnio na twójbrowar.pl pojawiła się nowa odmiana chmielu, jak ją określili - eksperymentalna. Mowa o Belmie. Od razu do głowy wpadł mi pomysł, że może dało by radę zrobić na niej coś w rodzaju piwa pszenicznego. Po kilku dniowym przeglądaniu różnych forów, oraz przy pomocy BeerSmith'a udało mi się sklecić coś takiego:

 

2,20 kg Wheat Malt, Pale (Weyermann)

1,70 kg Pilsner (Weyermann)

0,30 kg Munich I (Weyermann)

0,20 kg Carahell (Weyermann)

 

10,00 g Belma [12,00 %] - Boil 60,0 min (leaf)

10,00 g Belma [12,00 %] - Boil 15,0 min (leaf)

20,00 g Belma [12,00 %] - Boil 1,0 min (leaf)

 

Safale American (DCL/Fermentis #US-05)

 

Zacieranie:

67 - 68 przez 60 min

78 minuta

 

Wysładzanie:

do uzyskania 22-23 litrów brzeczki o ekstrakcie 12 blg.

 

Fermentacja:

burzliwa - 7 dni

cicha - brak

 

Co o tym sądzicie. Czy w tym przypadku przerwa scukrzająca jest wymagana? Jej obecność ma duży wpływa na treściwość gotowego piwa?

Edited by mathew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też kupiłem i przymierzam się właśnie do trzeciego podejścia do american wheat właśnie z tym chmielem. Zacieranie zrobiłeś wg. mnie dobre, choć dekstrynująca wydaje się za długa. Po 60 min. w scukrzającej nie bardzo jest co jeszcze przerobić na dekstryny. Amerykańce od razu robią wygrzew, bez dekstrynującej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

na belmę polowałam już od kilku miesięcy i też planuję zrobić z nią pszeniczne :) Daj znać, jak wyszło :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Amerykańce od razu robią wygrzew, bez dekstrynującej.

Skoro tak Jankesi robią, nie pozostaje mi nic innego jak się dostosować :)

Natomiast zastanawiam się nad skróceniem przerwy maltozowej do 50 min.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo wczoraj przelane na burzliwą. Temperatura fermentacji ok. 20 stopni. Drożdże ładnie pracują. Z zakładanej gęstości 11,4 wyszło 11 blg. Nie jest źle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja właśnie dziś robię, też pszenicę, single hop. Zobaczymy, co wyjdzie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj przeprowadziłem inspekcję. Oczom mym ukazała się piękna piana. Fermentacja trwa w najlepsze. Myślę, że w okolicach niedzieli można będzie butelkować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W sobotę piwko zostało przelane do butelek po tygodniowej fermentacji. Zastanawiam się czy nie za krótko trzymałem je na burzliwej? Czas pokaże.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Offtop się robi, ale po prostu muszę...

 

Zastanawiam się czy nie za krótko trzymałem je na burzliwej? Czas pokaże.

 

Ale jakie zastanawianie? Albo fermentacja się zakończyła, albo nie, co sprawdzasz robiąc pomiary. Żadnego miejsca na zgadywanki, czy inne wróżenie z bulkadełka tu nie ma.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Offtop się robi, ale po prostu muszę...

Offtop - Off-topic (w skrócie OT; ang.nie na temat) - używane powszechnie na stronach internetowych, forach dyskusyjnych, IRC-u etc. określenie tekstu, który nie jest zgodny z narzuconym uprzednio tematem rozmowy.

Jak dla mnie off top nie miał/ma tu miejsca.

No może gdyby rozmowa zeszła na temat wyższości książki nad filmem, wówczas moglibyśmy mówić o off topic'u.

Edited by mat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej, brakuje mi tasting notes - jak tam Belma - jaki aromat wnosi - faktycznie truskawki?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Offtop się robi, ale po prostu muszę...

 

Zastanawiam się czy nie za krótko trzymałem je na burzliwej? Czas pokaże.

 

Ale jakie zastanawianie? Albo fermentacja się zakończyła, albo nie, co sprawdzasz robiąc pomiary. Żadnego miejsca na zgadywanki, czy inne wróżenie z bulkadełka tu nie ma.

Na cichej można piwsko przetrzymać co by mieć mniej syfu w butelkach, niezależnie od postępów fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pierwsze próby po 5 dniach. Truskawki zupełnie nie czuć. W ogóle zero aromatu chmilowego. Na chwilę obecną piwo oscyluje gdzieś pomiędzy pilsem a pszenicznym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwko po tygodniu nabrało lekko owocowego aromatu. Drożdże zaczęły być mnie lub wcale wyczuwalne. Idealne na Wrocławskie upały.

 

Belma American Wheat

Belma American Wheat piana

 

Mały update :)

Edited by mat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wg mnie, nagazowalo sie idealnie. Jest bardzo pijalne.

Edited by mat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.