Jump to content
Peres

Wybór filtratora

Recommended Posts

Witam. Będę się przygotowywał do pierwszej warki z zacieraniem. Surowce już kupione i teraz muszę zdobyć jakiś filtrator. Zastanawiam się jaka opcja filtracji jest najszybsza i najwygodniejsza. Chciałem samemu zrobić filtrator z oplotu, lecz trafiłem na jakąś ciężką gumę w oplocie,której nie szło wyrwać bo za każdym razem pękała jakaś jej mała część i nic z tego nie wychodziło. Chciałem jutro zacząć zacierać by odstawić jutro do fermentacji ale niestety przez to że nie udało mi się wykonać filtratora, muszę jakiś zamówić. Zastanawiam się co będzie lepsze - kadź filtracyjna czy filtrator z oplotu ? Czym szybciej się filtruje ? Nie zapycha się ten oplot podczas filtrowania ? Myślałem też nad sposobem z pieluchą czy coś by przez pieluchę wlewać brzeczkę, ale nie wiem czy jest do dobra metoda ? Prosiłbym o jakąś poradę. Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale grubą igła poprzekłuwałeś te gume? Mi po takim zabiegu pękło bez problemu.

 

Ogólnie oplot daje radę, ludzie sobie chwalą, ale to też zależy od wybicia jakie planujesz.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

igłą kłujesz aż guma będzie w dwóch częściach. Potem bez problemu wyciagasz.

Zaginasz końcówkę i oplot jest gotowy do użycia. Nic więcej nie trzeba robić (wygotowac?)

Mi oplot działa bardzo dobrze. Mój 50cm nie sprawiał problemów przy 8kg ziarna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poczytaj to, to i to - znajdziesz tu praktyczne opinie o najróżniejszych rozwiązaniach i na pewno wybierzesz coś dla siebie. Osobiście polecam filtrator rurkowy, który moim zdaniem jest najlepszy (nie biorąc pod uwagę FD, które ponoć jest mercedesem wśród filtratorów).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też zrobiłem spiralke z drutu miedzianego cos jak spręzyna i do oplotu zdaje egzamin swietnie 7.5 kg slodu filtrowanie 35minut polecam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proponuje zrobić fałyszwe dno świetnie filtruje i nie zapycha się

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja korzystałem i z optolu i (aktualnie) z filtratora z oplotu rurkowego. Jeden i drugi spisuje się bardzo dobrze. Jeśli planujesz warki tak do 5-6 kg to proponowałbym oplot - dużo łatwiejszy do zrobienia, a równie efektywny:)

Edited by VeryBerry

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja korzystałem i z optolu i (aktualnie) z filtratora z oplotu. Jeden i drugi spisuje się bardzo dobrze. Jeśli planujesz warki tak do 5-6 kg to proponowałbym oplot - dużo łatwiejszy do zrobienia, a równie efektywny:)

Czym różni się ten "optol" od filtratora z oplotu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tez miałem problem z wyrwaniem gumy z wężyka. Tyle że kupiłem wężyk 1,5m :D Nakłułem igłą, a końcówkę przycisnąłem 8 skrzynkami piwa (pełnymi) - skutek był taki że udało się oderwać gwint z kilkoma centymetrami oplotu i rurki,a rurka nie poszła :D Ale po dodatkowym ponakłuwaniu i dodatkowo podgrzaniu naciągniętej gumy zapalniczką jakoś się udalo ;)

Teraz jestem dumnym włąścicielem filtratora który przy ponad 70% pszenicy w zasypie ani myśli się zapchać :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam oplot ze sraczwężyka 110cm. Jest niezły i bezproblemowy.

gumę wyciąłem ostrzem z nożyczek - gładko poszło. Znacznie gorzej wspominam zabezpieczenie podartego końca, trochę się przy tym ponakłuwałem...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najprościej urżnąć wężyk z oplotem z obu stron, wyjąć gumę i sam oplot nałożyć na złącze i zacisnąć opaską ze stali nierdzewnej. Odpada przy tym problem z resztkami gumy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamówię jednak filtrator z oplotu na początek, bo fałszywe dno wydaje mi się trochę skomplikowane do wykonania i dość kosztowne jak na początek. A teraz na zacieranie pójdzie Irish Red Ale więc filtrator powinien dać radę, a później zobaczymy :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

fałszywe dno wydaje mi się trochę skomplikowane do wykonania i dość kosztowne jak na początek.

Fermentor za 20 zł to dużo? Wiercisz w dnie setkę dziurek i masz fałszywe dno gotowe. Skomplikowane?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przepraszam na końcu miał być pytajnik. FD to "sito" ze szczelinami a nie z okrągłymi otworami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przepraszam na końcu miał być pytajnik. FD to "sito" ze szczelinami a nie z okrągłymi otworami.

Ależ kolego Opiekunie Duchowy Polskiego Ale Jejski, Twoim zdaniem Mercedes na Dunlopach nie jest już Mercedesem, bo powinien być na Goodyearach? :smilies::beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czym różni się ten "optol" od filtratora z oplotu?

 

"oplot" od filtratora z oplotu różni się tym, że w pośpiechu wpisałem 2x tą samą nazwę :P już to poprawiłem. Chodziło mi o oplot i o filtrator rurkowy jako dwie alternatywy:)

Edited by VeryBerry

Share this post


Link to post
Share on other sites
post-6562-0-71543800-1372619373_thumb.jpgpost-6562-0-54546400-1372619391_thumb.jpgpost-6562-0-17115400-1372619420_thumb.jpgnajwiększą satysfakcję sprawia wykonanie samemu :) , mam dwa, jeden rurkowy a drugi oplot, izolowane otuliną taką do kaloryfera, mały spadek temperatury mam, działają ok, używam w zależności od zasypu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolego GB... na 3 zdjęciu na samym środku pojemnika ( końcówka oplotu ), to co to tam jest ? Ściągnąłem fotkę ,ale nie jestem w stanie dojrzeć co to.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Początkowo był tam zawór spustowy ale to była pomyłka więc teraz jest zaślepka. Końcówkę oplotu wcisnąłem w ten korek. Ekran zagrzejnikowy b.dobrze zatrzymuje ciepło. Jeśli chodzi o rurki to łatwizna, tniesz na wymiar, podcinasz szczeliny a potem łączysz a używając skomplikowanego narzędzia jakim jest punktak i młotek zgniatasz punktowo.

Edited by GB...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.