Jump to content
Sign in to follow this  
kubisiemce

Klarowanie w zimnej wodzie

Recommended Posts

 

Na tym filmiku opisana jest metoda klarowania piwa w zimnej wodzie.

Tutaj piwo będzie w kegu więc refermentacja chyba nieistotna.

Drożdże opadają na dno, mam piwo w 3 5litrowych butelkach jasne WES.

Będę jutro zlewał do butelek, ale też mam mętne.

Czy jak włożę do zimnej wody i wszystkie drożdże opadną i zrobię tą metodą jaki będzie to miało wpływ na angazowanie w butelce?

Czy też może lepiej tego nie robić jak chce mieć piwo nagazowane.

 

Co też mogę zrobić dla sklarowania moich butli? Żelatyna? Jeśli tak to na jak długo i ile bo powyższa metoda wymaga długiego przechowywania w wodzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam sąsiada.

 

1. nie wiemy jak długo masz to piwo w tych baniakach?

2. jeśli piwo jest mętne tylko z powodu drożdży to w butelkach się sklaruje (drożdże opadną na dno).

3. tego typu klarowanie przez obniżenie temperatury nie powinno mieć wpływu na późniejsze nagazowanie.

4. jeśli piwo masz mętne nie tylko od drożdży to polecam żelatynę (opisane na forum).

 

5. czytać, czytać... i zacierać, a nie z puchy ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć

Będzie gar będzie zacieranie :)

Piwo dopiero kilka dni, fermentacja skończona i chce zlewać.

Spróbuje więc żelatyny bo to jasne i dobrze by było klarowne. Bałem się tylko, że klarowanie może wybić wszystkie drożdże i nie będzie miał kto pracować przy gazowaniu. Choć z 2 strony to z puszki więc pewnie drożdże są powodem mętności, wygląda prawie jak pszeniczne które robiłem wcześniej i leżakuj, a po kilku dniach widzę że wygląda dużo lepiej i drożdże są na dnie butelki.

Na dłuższą metę chciałbym minimalizować osad na dnie, dla niektórych delikatnych może to powodować podświadomą niechęć do piwa domowego.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

15 stopni to powinna być temperatura fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

15 stopni to powinna być temperatura fermentacji.

 

skąd to przeświadczenie? dla szczepów drożdży górnej fermentacji najbardziej tolerancyjnych jeśli chodzi o temp. fermentacji ta wartość to już skrajnie niska temperatura.

 

Spróbuje więc żelatyny bo to jasne i dobrze by było klarowne. Bałem się tylko, że klarowanie może wybić wszystkie drożdże i nie będzie miał kto pracować przy gazowaniu. Choć z 2 strony to z puszki więc pewnie drożdże są powodem mętności, wygląda prawie jak pszeniczne które robiłem wcześniej i leżakuj, a po kilku dniach widzę że wygląda dużo lepiej i drożdże są na dnie butelki.

przy warzeniu z ekstraktów nie ma aż takiej potrzeby klarowania jak przy zacieraniu, jeśli używasz drożdży w proszku to te najbardziej popularne same elegancko opadają na dno, wystarczy zazwyczaj tydzień po zakończeniu fermentacji. Nie ładuj żelatyny, skoro będziesz miał refermentacje w butelkach to osad tak czy owak będzie, nawet jeśli jej użyjesz to przy nieostrożnym obchodzeniu się z gotowym piwem (wstrząsanie/nieotrożne nalewanie) i tak go będziesz miał. Jedyny skuteczny sposób to wyleżakowanie piwa (jeśli możesz w niższej temp. - drożdże lepiej flokulują) i potem ostrożne przenoszenie/nalewanie (oczywiście bez przesady). Edited by Rysiek

Share this post


Link to post
Share on other sites

E no Rysiek, producent US-05 pisze, że 15-24 to optymalne warunki, a dolna granica 12.

Share this post


Link to post
Share on other sites

E no Rysiek, producent US-05 pisze, że 15-24 to optymalne warunki, a dolna granica 12.

Ja w 15 stopniach pomimo dobrego natlenienia miałem problemy z rozbujaniem 12'stek, to że drożdże jako tako fermentują w tej temp. wcale nie oznacza że jest ona optymalna pomimo tego co pisze producent (kolejny przykład np. saflagery i estrowe nuty w typowych temp. lagerowych). Dobra temperatura fermentacji, czyli taka przy której masz rozsądny czas fermentacji i przyjemny profil smakowy dla nich zaczyna się od ok. 17 stopni

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

Może trochę źle napisałem.

15st zewnętrzne warunki a w fermentatorze o 2st wyżej będzie. Czyli optimum dla Ale.

Bez problemów u mnie s04 s05 weizeny.

Już jest lato, przerwa w piwowarstwie. A nie klarować przy pomocy wody ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie sam zapomniałem o tym, że drożdże same się podgrzeją podczas przemiany cukrów w alkohol. Jeszcze jak się zada drożdże w 20 stopniach i fermentor postawi w 15 to nie ma opcji by zeszło do poniżej tych 17.

Edited by Biniu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo dopiero kilka dni, fermentacja skończona i chce zlewać.

no to se jeszcze poczekaj parę dni. Jakie by to nie było piwo to fermentacja się kończy jak blg nie spada przez 2-3 dni z rzędu.

A żeby się piwko wyklarowało to z tydzień po tym trza jeszcze poczekać i dopiero do butelek je lać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

E no Rysiek, producent US-05 pisze, że 15-24 to optymalne warunki, a dolna granica 12.

Ja w 15 stopniach pomimo dobrego natlenienia miałem problemy z rozbujaniem 12'stek, to że drożdże jako tako fermentują w tej temp. wcale nie oznacza że jest ona optymalna pomimo tego co pisze producent (kolejny przykład np. saflagery i estrowe nuty w typowych temp. lagerowych). Dobra temperatura fermentacji, czyli taka przy której masz rozsądny czas fermentacji i przyjemny profil smakowy dla nich zaczyna się od ok. 17 stopni

U mnie ostatnio IPA w temp. 14-15°C z 15,5Blg do 2Blg przefermentowało w 5 dni na gęstwie US-05, II pokolenie. Termometr miałem w fermentorze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.